loader
Foto

Galerie foto

Un preot bistriţean, între sacru şi profan, între credinţă şi hobby

Un preot greco-catolic din Bistriţa-Năsăud este campion naţional de sprint cu atelaj canin şi câştigător a peste 20 de concursuri naţionale şi internaţionale.

 

Părintele Kiss Attila din Rodna a început să practice acest sport pentru că este un mare iubitor de câini din rasa Husky siberian şi pentru că această pasiune îl apropie de natură şi, deci, de Dumnezeu. Activitatea sportivă nu îl împiedică să îşi facă datoria faţă de enoriaşi, parohul reuşind să îmbine fericit ambele activităţi.

În casa preotului romano-catolic, cupele, premiile şi diplomele câştigate la concursurile de sprint cu atelaj canin abia mai au loc în vitrină.

Nu a numărat niciodată premiile şi diplomele. Spune că nu îi place să se laude, dar începe, totuşi să le numere. Îi ies 21.

Părintele Kiss Atila are 33 de ani şi de trei ani păstoreşte comunitatea romano-catolică din parohia Rodna-Năsăud-Valea Vinului. A venit din Harghita, dar nu singur. Are o canisă cu 11 câini Husky cu care participă la competiţii de mai bine de şase ani. Cum se împacă însă haina preoţească şi echipamentul sportiv? Preotul spune că nu se încurcă una pe alta, dimpotrivă.

Se consideră, primul rând, preot, pentru că asta e vocaţia lui. Dar, tot el spune că fiecare om are, sau ar trebui să aibă, un hobby. El l-a ales pe acesta, mai ales pentru că se simte, astfel, în comuniune cu natura, iar în Biblie există pasaje în care putem afla că cei alesi, ca Moise de exemplu, au mers pe munte, acolo unde natura şi omul se află mai aproape de Dumnezeu.

Când iese la antrenament cu câinii, părintele Kiss Attila este parcă alt om. Nici nu ai spune că bărbatul sprinten care conduce atelajul poate îmbrăca haina sobră de preot, în loc de echipamentul sportiv. A învăţat în câţiva ani tainele sprintului cu atelaj canin şi a ajuns multiplu campion naţional, ba chiar a câştigat concursuri internaţionale în Germania, Austria, Ungaria şi Slovacia. În timpul iernii, în plin calendar competiţional, se antrenează de trei ori pe săptămână în împrejurimile Rodnei. Săptămâna trecută a câştigat locul 2 la un concurs cu participare internaţională, în Harghita, iar la începutul lunii viitoare va participa la Campionatul European din Italia, aşa ca nu are timp de pierdut.

Un antrenament presupune o cursă de cel puţin opt kilometri. Îl privim în timp ce deshamă câinii şi ne spune că zapadă e un pic umedă, nu e cea mai potrivită pentru o cursă. Vremea nu a prea ţinut cu el anul acesta. În condiţii optime, se antrenează de 3-4 ori pe sătămână, după următorul program: două zile consecutive, apoi două zile libere, dar, pentru că luna viitoare va participa la Campionatul European, în Italia, antrenamentele vor loc într-un ritm de trei zile consecutive şi patru zile de pauză.

Părintele Kiss Attila vrea să continue activitatea competiţională câţiva ani, după care, probabil, se va ocupa doar de canisa de Husky siberieni, câini de care i-ar fi greu să se despartă. Spune, însă, ca nu se va îndepărta niciodată de chemarea şi îndatoririle sale de preot.

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraş... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3