loader
Foto

Un regal de poezie la Televiziunea Română

76 de ani de la moartea poetului simbolist, Ion Minulescu. Joi, 16 aprilie, de la 21.45, la TVR3, puteţi urmări un recital de poezie care aduce laolaltă autori simbolişti precum Minulescu şi Bacovia, printre alții.

 

Poesis

În cele peste 500 de episoade, emisiunea Poesis – aflată la al şaselea sezon - îi aduce zilnic în faţa telespectatorilor pe cei mai îndrăgiţi actori români care şi-au dovedit emoţia şi atracţia pentru lirica poeţilor români, clasici şi contemporani sau a celor străini.

Joi, 16 aprilie, (ora 21:45), la TVR3 puteţi urmări un recital de poezie care aduce laolaltă autori simbolişti precum Ion Minulescu şi George Bacovia, pe doi titani ai literaturii universale aşa cum sunt William Shakespeare şi Rainer Maria Rilke şi pe un poet român contemporan, Dan Petruşcă. TVR 3 v-a bucurat cu poezie și luni, 13 aprilie, ora 15:45.

Recitativul retrospectivei începe cu actriţa Adriana Şchiopu şi poezia ’’Romanţa cheii’’ de Ion Minulescu (1881 - 1944). Poemul a fost publicat prima dată în revista ’’Convorbiri critice’’, 15 decembrie 1907 şi a fost înclus apoi în volumul ’’Romanţe pentru mai târziu’’ apărut în 1908 la editura Librăriei ’’Leon Alcaly’’ din Bucureşti. Coperta acestei prime ediţii este opera cunoscutului pictor Iosif Iser, un bun prieten al poetului. ’’Romanţele’’ lui Ion Minulescu sunt de fapt meditaţii asupra existenţei pe care autorul le exprimă prin simboluri. În poezia la care facem referire, cel al cheii, privită ca un instrument iniţiatic ce poate deschide/închide calea cunoaşterii, a misterului, a iubirii.

"Cheia ce mi-ai dat aseară - / Cheia de la poarta verde - / Am pierdut-o chiar aseară!... / Dar ce cheie nu se pierde?".

Un alt scriitor redutabil inclus curentului simbolist este băcăuanul George Bacovia, născut în acelaşi an cu Ion Minulescu, 1881. Rostite chiar de autor, cele două poeme, ’’Umbra’’ şi ’’Nervi de primăvară’’ ies din tiparele obişnuite. Este emoţionantă percepţia atât de umană, doar prin intermediul vocii sale, a personalităţii unui autor clasicizat care face astăzi parte din istoria literaturii române. Recitarea celor două poezii, alături de un scurt interviu fac parte dintre primele înregistrări radiofonice din Fonoteca de Aur din anii 1953 – 1954.

(w235) George Bac(w235) George Bac

’’Umbra’’- de la care nu s-a păstrat niciun manuscris olograf sau semnat - a apărut iniţial în revista ’’Ateneu’’ de la Bacău, în iunie 1925 şi a fost cuprinsă ulterior în volumul ’’Scântei galbene’’, 1926.

Poezia ’’Nervi de primăvară’’ care cunoaşte mai multe variante, a fost publicată pentru întâia oară în revista ’’Cronica Moldovei’’, Bârlad, 2 aprilie 1915. A fost reluată în volumul de debut ’’Plumb’’ apărut în 1916, într-un tiraj de doar 500 de exemplare prin strădania lui Ion Pillat, ’’prietenul care mi-a adunat cu de-a sila versurile’’. Volumul a fost răsplătit în 1923 cu premiul Ministerului Artelor.

Iată câteva versuri menite să vă incite interesul de a reciti din opera lui George Bacovia (1881 - 1957), poetul ’’florilor de plumb’’:

’’Primăvară... / O pictură parfumată cu vibrări de violet. / În vitrine, versuri de un nou poet, / În oraş, suspină un vals de fanfară. / O lungă primăvară de visuri şi păreri...’

În aprilie îl celebrăm pe William Shakespeare (1564 - 1616), dramaturg şi poet, catalogat drept cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză: 456 de ani de la naştere şi 404 ani de la moarte.

(w882) William Sh

’’Sonetul XLIV’’ de William Shakespeare, face parte dintr-un recital susţinut de actriţa Mariana Mihuţ în 1970.

Sonetul a apărut în colecţia celor 154 de sonete publicată pentru prima dată în 1609 în format "quarto". Au fost scrise între 1598 - 1601. Traducerea în limba română îi apaţine scriitorului şi criticului de artă Ion Frunzetti.

Actorul Geo Popa recită ’’Ora gravă’’ de Rainer Maria Rilke (1875 - 1926) austriac de origine, unul dintre cei mai emblematici poeţi de limbă germană. Poemul de faţă a fost publicat la noi în antologia ’’Opera poetică’’ în versiunea românească semnată de Mihail Nemeş (2007).

Autorul contemporan al zilei este băcăuanul Dan Petruşcă care-şi interpretează propria creaţie: ’’Într-o zi’’, inclusă în volumul ’’Şi toate celelalte cuvinte’’, 2011.

Poezia dă valoare timpului tău!

În fiecare zi, numai la TVR3.

Ileana Ploscaru Panait

16:00 Forum economic

* Studioul teritorial Craiova

*Dezbatem principalele subiecte economice ale momentului. Punem întrebări, căutăm răspunsuri și soluții la probleme și situații care ne interesează pe toți. Discutăm cu economiști, antreprenori , specialiști în diverse domenii care influențează economia și calitatea vieții, dar și cu autorități.

Producător, moderator Luiza Paraschivu

Transmisiune directa

16:55 Teleshopping-Publicitate

 
Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", este difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu se difuzează marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

15 ani fără Valeria Peter Predescu

15 ani fără Valeria Peter Predescu

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie 2023, de la ora 15:00, la TVR 3, vă invităm să urmăriți o ediție cu totul specială a emisiunii "Cântec și Poveste".

 

#tvr3