loader
Foto

Galerie foto

Un Remix de sezon cu Dan Bădulescu și Rock Filarmonica Oradea

Sâmbătă, 30 aprilie, de la ora 22.00, la TVR3 ne-am pregătit de sărbătoarea pascală cu cântece sacre și religioase.

 

Remix

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Dan Bădulescu, o Cale…

Cântând rock încă din liceu, chitaristul (absolvent al Conservatorului în 1975) a prins din plin epoca de aur a „muzicii tinere” româneşti. Între grupurile la care a colaborat merită menţionate: Solaris, Olympic ’64, Mondial, Modern Grup, Curtea Veche nr. 43, Valeriu Sterian şi Compania de Sunet, Iris, Post Scriptum cu Nicu Alifantis ori Mircea Baniciu, Sfinx şi Roşu şi Negru. Pe discurile ultimelor două formaţii apare şi în calitate de compozitor, discografia pe care şi-a pus amprenta numărând însă circa 15 producţii. Până în 1986, când s-a stabilit cu familia în Suedia.

(w882) Dan Bădul

Profesor de muzică şi de chitară, în 1992 intra în parohia românească din Stockholm, pentru ca mai apoi să se specializeze în muzica religioasă bizantină. După o epuizantă navetă la Bucureşti, pentru a urma cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă, absolvite în 1997, la secţia Pastorală, a devenit Inspector la Sectorul de Comunităţi Externe din Patriarhia Română, momentul interviului Remix. Hirotonit mai apoi preot, căutările lui Dan Bădulescu de la rock spre Biserică sunt ilustrate de un portret care descoperă o Cale inedită…

(w882) Preotul Da

Colinde sacre cu Rock Filarmonica Oradea

Din 1997 încoace, Florian Chelu şi R.F.O. transcriu şi cultivă sistematic, prin înregistrări ori recitaluri cu public, prelucrări / adaptări moderne după colinde sacre şi religioase, reedificând pas cu pas o structură muzicală tipologică complexă, la care au contribuit de-a lungul secolelor rapsozi, instrumentişti populari şi folclorişti deopotrivă. Un portofoliu din ce în ce mai important de astfel de cântece tradiţionale, aparţinând unui tezaur naţional unic în lume.

(w882) RFO disc c

Filmate din 2000 de TVR 2 şi TVR Cultural, editate oficial pe patru CD-uri (Fundaţia „Academia Civică” Bihor, cu sprijinul Ministerului Culturii), colindele de peste tot anul satului sunt înregistrate în principal de o personalitate autentică a folclorului bihorean - solista Iuliana Baican; versiunile respectă - în perspectiva orchestraţiilor moderne - filonul originar al atâtor bijuterii melodice şi literare populare. În preajma sărbătorii de Armindeni, TVR 3 vă propune prin ghidul Florian Chelu cântece precum „Colindă protocolară”, „Omul bun în preajma sfinţilor”, „Colinda Sfântului Nicoară”, „Sfada florilor”, „Originea grâului, vinului şi mirului”, „Mă luai, luai” ori „Dumnezeu, ciobanul şi larma turmei” (colind cosmogonic).

(w882) RFO extins

Realizator Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraş... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3