loader
Foto

Un “Remix” eclectic - folk şi rock, sâmbătă la TVR 3

Sâmbătă, 12 decembrie, de la ora 22.00, la TVR 3 ies pe scenă un folkist bucureştean - Nicu Vladimir - și câţiva rockeri timişoreni: Harry Coradini şi Progresiv TM. Post scriptum ieșean cu Roșu și Negru.

 

Remix

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Restituiri folk:

Dacă ar fi trăit astăzi, ar fi fost adulat de generaţia #Colectiv. Pentru că, aşa cum povestea Moţu Pittiş, pe uşa casei (sale), îşi reamintea sieşi : „Mie-mi pasă!” NICU VLADIMIR rămâne unul dintre exponenţii cei mai importanţi ai folkului – protestatar – de la noi, un hippie eminamente român, în acelaşi timp poet şi pictor. Un teoretician şi, în acelaşi timp, un practicant al libertăţii ca fel de a fi în România anilor ’70 – ’90. Protestul său, inocent şi totuşi atât de acerb prin ascuţişul metaforei folk – poezie şi muzică – era pe undeva sinonim cu mesajele pacifiste ale generaţiei flower-power de peste Ocean.

(w882) Sorin Ming
Nicu Vladimir şi Sorin Minghiat

Învăţase să se joace de-a v-aţi ascunselea cu cenzura comunistă, iar prin căutarea rostirii tragicului, altfel decât patetic, s-a înseninat. Cum spunea Dan Oprina, el nu cânta bestial ci dumnezeieşte… La primul festival „Primăvara Baladelor” a câştigat premiul I. S-a luptat, tăcut, cu autorităţile. Un război rece, care i-a întristat baladele, precum în străvechiul folclor românesc. S-a retras repede din Cenaclul „Flacăra”, aşa că nu a apărut nici în programele RTV decât după 1989. În 1995, s-a împotmolit în toamnă, însă prietenii îl găzduiesc în amintiri ca pe o primăvară…

(w882) Hippie

Restituiri rock:

„Ne-am zis PROGRESIV TM de la Timişoara şi de la faptul că voiam să aducem un suflu nou în rockul românesc, să contribuim la progresul muzicii pop-rock.” Aşa începea primul interviu cu HARRY CORADINI (Harald Kolbl), vocea celebrei trupe contemporane cu PHOENIX în anii ’70. De altfel, Nicolae Covaci a împrumutat de mai multe ori muzicieni din acelaşi creuzet de pe Bega – trupele CLASICII / CLASIC XX.

(w882) Dreptul de
Progresiv TM

(w882) Clasic 20,
Clasic XX, la Festival Club A, 1969

Condusă de marele chitarist şi compozitor Ladislau Herdina, formată cu încă alţi instrumentişti de soi (basiştii Zoltan Kovacs şi Ilie Stepan, flautistul Gheorghe Torz, organistul Ştefan Pentek, bateriştii Hely Moszbrucker şi Mişi Farcaş), formaţia a urcat în topuri, a scos un disc LP superb – „Dreptul de a visa” – şi încă unul – „Puterea muzicii” – de-a dreptul flamboaiant, într-o combinaţie de senzaţie cu Liviu Tudan şi Florin Ochescu de la ROȘU ȘI NEGRU. Fără Harry, trupa a continuat cu alţi solişti şi componenţe.

(w882) Primele pi

Plecat - după o colaborare scurtă cu MONDIAL - în Germania, Harry a revenit în anii 2000 în ţara natală, cu planuri muzicale. A înregistrat, cu instrumentişti din noua generaţie, un întreg CD, promovat de clipul „Acum 25 de ani (fiecare trupă avea ceva de spus)”, dar după mari probleme cu sănătatea, s-a retras acasă la Timişoara, unde îi prieşte aerul mai curat... La aflarea emisiunii „Timpul chitarelor”, şi-a dorit încă o escapadă pe scena TVR 2, dar programul s-a oprit.

Post scriptum: Noutăţi în... arhiva TVR: ROŞU ŞI NEGRU (trio: Nansi Brandes - Emil Trocan - Ovidiu Lipan Ţăndărică) live în TVR – 1971!

Realizator Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

10:00 Drumuri aproape

*Studioul teritorial Timişoara

*Călătorii care scot la lumină locuri minunate, oameni faini şi poveşti demult uitate.Călătorul devine ghid şi prezintă de o manieră relaxată atât destinaţiile cunoscute ale regiunii cât şi locuri cu istorii neauzite dar pe care merită ca telespectatorul să le bată cu pasul.

*Meserii vechi aduse in actual-Pantofarul si Palarierul!

Cameraman Iuliu Theer

Editor imagine Silviu Mandravel

Producător Diana Bogea

10:30 Descriptio Moldaviae

*Studioul teritorial Iaşi

* Rețete tradiționale bucovinene: Plăcinte ”poale'n brâu” și ”plăcinte trandafir”

Producător Raluca Aftene

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3