loader
Foto

Galerie foto

Un Remix feminin, sâmbătă la TVR 3

TVR 3 v-a invitat la o poveste pop-rock feminină! Sâmbătă, de la ora 22.00, la TVR 3 și online pe TVR+.

 

Remix

Ediția este disponibilă online pe TVR+

„PopRock la genul Feminin”, aşa s-a numit o primă ediţie specială Remix dedicată fetelor electrice din muzica românească. Invitând-o ca ghid pe Daniela Caraman Fotea, unul dintre personajele cheie de la Radio România şi Electrecord, coautor al primului Dicţionar de profil „Disco Ghid Rock”, realizatorii emisiunii au început inventarul:

VENUS, prima formaţie pop-rock alcătuită numai din fete – una dintre primele din Europa de acest gen  – a cântat din ultimii ani ’60, Casa de cultură a studenţilor bucureşteni fiind şi locul de repetiţii cel mai potrivit, cum îşi aminteşte fondatoarea lider Nicoleta Păun, ulterior realizator de calibru în TVR, ca şi colega Mariana Şoitu. După o primă perioadă beat, trupa s-a îndreptat spre rock, beneficiind şi de aportul unei soliste ca Suzana Georgescu, la rândul ei intervievată, singura care mai cântă astăzi, în Germania. Liane Birnberg, solista din perioada beat, a compus în continuare muzică în Germania, dar în alt registru stilistic. Dispărute de pe scene în a doua parte a anilor ’70, câteva componente s-au revăzut în 2009, pe scena emisiunii TVR 2 „Timpul chitarelor”.

(w882) Venus

În primii ani ’70, făcea furori o altă trupă – CATENA – având-o lider pe Anca Vijan Graterol. Când a întâlnit-o pe baterista Lidia Creangă, trupa a avut o direcţie (rock, uneori hard, alteori psihedelic), iar cu solista Păuniţa Ionescu, care nu a cântat cu ele mai mult de un an, amintirile melomanilor abundă. Plecate în mare parte în străinătate, fetele s-au reîntâlnit în anii ’90, în studioul de înregistrări al Ancăi din Hanovra, unde au format BIG MAMA & THE KIDS, din păcate nu pentru mult timp. Anca a continuat cu diverse componenţe germane (inclusiv sub titulatura Catena), ceea ce face şi astăzi, Păuniţa a fondat un cor gospel de mare succes în Germania, iar Lidia a revenit de la San Francisco în mai multe rânduri, pentru a pune în scenă la București, cu studenţi, câteva musical-uri de top.

(w500) Catena ine

„Ca o flacără arzând...” sau „vocea de flacără a rockului românesc”, cum o numea Daniela Caraman Fotea, DIDA DRĂGAN rămâne fără îndoială una dintre marile voci ale pop-rockului românesc peste decenii. În ’74, la marele festival al şlagărelor estice de la Dresda, era declarată cea mai bună solistă, câştigând alte două premii împreună cu compozitorul Petre Magdin. Cotată la superlativ în muzica uşoară, s-a întors spre rock cu marele chitarist Florin Ochescu şi trupa MONOLIT, a mai fost acompaniată de ROATA lui Sorin Chifiriuc… iar în 2008, la Cerbul de Aur, i-a înmânat un premiu special pentru întreaga activitate lui Steve Vai!

(w500) Dida Drăg

Apărută pe firmament încă din 1989, formaţia SECRET a rezistat la rândul său un deceniu. Fondată de claviaturista (apoi baterista) Adriana Buciu, cu un câştig esenţial în cooptarea chitaristei Cristina Dan Puia, trupa a schimbat soliste ca Dana Dinescu, Cristina Andrei, Mirela Păun, Maia Florea, lansând un prim LP heavy metal cu Mariana Ţurcanu (în anii din urmă, a jurizat în Suedia selecția Eurovision). Ani de zile, fetele au cântat în Italia, onorând încă multe alte invitaţii la festivaluri europene. Tot în peninsulă au pus la cale şi CD-ul „A lu’ Nelu” (rock alternativ, una dintre primele încercări pop-rock etno autohtone după Revoluţie), cu solista Claudia Dumitru, ulterior adus şi în România. Singura dintre ele rămasă pe scene (cele italiene) este Cristina, care a înfiinţat şi o şcoală de rock, la Roma.

(w235) Secret(w235) Secret

Această primă ediţie Remix dedicată fetelor din pop-rock mai trece în revistă diverse înregistrări cu acelaşi numitor comun, cu protagoniste ca Anda Călugăreanu (şi SINCRON sau Dan Andrei Aldea), Stela Popescu (şi Aurelian Andreescu), Margareta Pâslaru, Ileana Popovici, Mihaela Mihai, grupul vocal AURORA (şi ROŞU ŞI NEGRU), Maria Nagy… LA MULȚI F-ANI!

Realizator Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

11:00 Toţi împreună

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Cluj

Producător Feketelaki Tibor

Transmisiune in regim de direct

12:50 Teleshopping-Publicitate

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3