loader
Foto

Galerie foto

Un timp al încercărilor

Sâmbătă, 22 aprilie, de la ora 17:00, la TVR 3 şi online pe TVR+, am difuzat un nou documentar din seria „Deportaţii”, realizat de Radu Găină.

 

Deportaţii

Documentarul este disponibil online pe TVR+.

Instaurarea regimului comunist în România, datorită înţelegerii dintre marile puteri învingătoare în cea de-a doua mare conflagraţie a secolului al  XX-lea, a fost un timp al încercărilor.

Încă din ianuarie 1945, când în fruntea României se afla guvernul condus de generalul Nicolae Rădescu, a fost declanşată deportarea populaţiei germane din ţara noastră în lagărele de muncă din Uniunea Sovietică. Era o măsură punitivă justificată în contextual epocii, de colaborarea acestei populaţii cu regimul nazist tocmai învins de coaliţia Naţiunilor Unite.

(w882) Deportati

Saşii transilvăneni, şvabii bănăţeni şi sătmăreni au trăit o dramă condamnată de istorie abia acum. Anna Zeck din localitatea Cristian, judeţul Sibiu, depune mărturie despre dramatismul acelor ani de încercări.

După alungarea regelui Mihai și proclamarea Republicii Populare Române, autorităţile de la Bucureşti au naţionalizat principalele mijloace de producţie şi pregăteau colectivizarea agriculturii româneşti. La fel ca în toată ţara, şi în satele româneşti şi săseşti din Mărginimea Sibiului, noul regim a instituit obligativitatea cotelor. Predarea acestor dări către stat se făcea la batoză.

În vara anului 1949, doi activişti ai Partidului Muncitoresc Român de la Sibiu şi-au făcut apariţia în localitatea Gura Râului şi i-au cerut preotului Ilie Brad să-i lămurească pe enoriaşii săi în legătură cu necesitatea colectivizării. Activiştii au fost molestaţi de către ţărani, după care, în scurt  timp, şi-au  făcut apariţia trupele de Securitate. Au fost efectuate arestări, iar oameni au fost duşi împreună cu preotul Ilie Brad la sediul Securităţii de la Sibiu, unde au fost bătuţi şi intimidaţi.

(w882) Deportati

O  familie din Gura Râului a fost  trimisă în deportare în Dobrogea chiar în acel an. Cu toate acestea, localitatea Gura Râului a rămas necolectivizată, în ciuda presiunii autorităților din anii 1961-1962. După cearta dintre Tito şi Stalin, în vara anului 1951, a fost organizat un adevărat exod al locuitorilor de la graniţa româno-iugoslavă, deveniţi suspecţi şi proscrişi în concepţia autorităţilor române, către Bărăgan şi lunca Prutului.

Familia Paulinei Patrichi, formată din 10 copii şi mama  văduvă, a fost dată jos din trenul cu deportaţi în gara Craiova şi a locuit într-o cameră din acest oraş în condiții inumane, în toată perioada deportării.

(w882) Deportati

Pastorul şi scriitorul Eginald Schlattner a fost arestat de Securitate la sfârşitul anilor 50 şi în urma torturilor psihice şi fizice a fost martor al acuzării în procesul scriitorilor germani. Astăzi trăieşte în localitatea Roşia, judeţul Sibiu, iar experienţa dură a perioadelor totalitare din istoria României este sursa creaţiei sale literare.

(w882) Deportatii

Sursa foto Eginald Schlattner: www.europa-reformata.de

Documentar de Radu Găină. Producător dr. Filaret Acatrinei

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android!

19:00 Lumea de aproape

(redifuzare)*Studioul teritorial Timişoara

* Emisiunea abordează subiecte de interes regional şi se adresează unui public larg. Evenimentele importante, precum şi personalităţi de marcă ale regiunii sunt teme ale reportajelor Lumea de aproape.

Producător Cosmin Jitariuc

19:30 Locuri, oameni si comori

*Best of

Producator Emilia Nicolaescu

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3