loader
Foto

Vali „SirBlues” Răcilă, în concert la Tîrgu Mureș

La cea mai nouă ediție “Cap de afiș”, realizată de colegii de la TVR Tîrgu Mureș, a fost prezent veteranul blues-ului Vali “SirBlues” Răcilă. La TVR 3 și online, pe TVR+, miercuri, 2 martie, de la ora 18:00.

 

Cap de Afiş

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Seria de evenimente „Concertele Oraşului”, iniţiată de Primăria Tîrgu Mureş a reînceput! Primul recital a fost susţinut de veteranul blues-ului, Vali “SirBlues” Răcilă, un om orchestră cu un feeling inegalabil şi cu un repertoriu atât de vast care încât este practic imposibil de cuprins de vreun alt muzician. SirBlues e un singur cuvânt, e în loc de Servus şi are înţelesul de Servesc Blues-ul, explică Vali Răcilă.

Muzicianul s-a născut într-o familie pasionată de muzică, din Vatra Dornei: Tata cânta la chitară, o acompania pe mama, care avea o voce angelică. În 1953 când m-am născut, ai mei nu aveau cărucior şi m-au adus de la Iaşi într-o valiză. Probabil de asta sunt toată ziua pe drumuri, povesteşte Vali Răcilă. În liceu mi-ar fi plăcut să port plete, dar mă tundea tata, care era frizer, de mi se vedeau creierii. Ne duceam cu chitările în parc la Vatra Dornei şi cântam. Într-o zi au trecut pe acolo nişte turişti francezi. Unul dintre băieţii fracezi ne-a cerut chitara. De la francez am învăţat să cânt riff-ul clasic de blues. La 18 ai am ajuns să dau admitere la sociologie-psihologie. Am luat 10 la istoria filozofiei şi 5 la socialism ştiinţific. Am fost admis.

Vali Răcilă a absolvit facultatea în 1976, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Până în 2002 am fost actor cu acte în regulă la Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani, Creangă fiind ultimul rol jucat". Apoi a ajuns în Bucureşti, iar pe urmă, printr-o bursă, în Marea Britanie unde graţie unei cărţi în care era descris acordajul de banjo (cu cinci strune), a început să cânte fără să ştiu şi fără să vreau toate piesele lui Robert Johnson, muzicianul despre care legenda spune că şi-a vândut sufletul Diavolului, într-o noapte la o răscruce, pentru a căpăta măiestria pe care a avut-o la chitară şi a ajunge unul dintre cei mai buni chitarişti din toate timpurile.

Astăzi, muzica lui Vali Răcilă este un blues tradiţional, hipnotic, ritmic, pasional, blues-ul care în urmă cu mai bine de două sute de ani a hrănit spiritual sclavii de pe plantaţiile de bumbac din sudul Americii de Nord şi muncitorii de pe şantierele Lumii Noi ce-şi începea expansiunea economică.

Interpretarea vocală şi-o acompaniază, alternativ, cu patru chitare, pe care le poartă cu el peste tot. Au şi nume: Chris, în amintirea prietenului care i-a schimbat cursul vieţii. Chitara de alamă model National a fost botezată Esop, după porecla altui prieten care a curăţat-o de vopsea, Bogdan Isopescu, iar Gabrielle este tot un resonator, o chitară Dobro marca Regal. Chitara banjo are corp de banjo cu grif de chitară (6 corzi). În curând va veni şi a cincea, care se va numi D.D. Munteanu, o chitară făcută manual, dăruită de prietenii suceveni Dana şi Dan Munteanu, proprietarii cafenelei Living Room. Preferata sa rămâne însă chiatara cea mică care se numeşte, desigur, Robert Johnson, o chitară veche, de 112 ani şi care acum e la reparat, la Viena: E veche, spartă toată, dar sună bine.

***

Cap de afiș

TVR 3 - miercuri, 2 martie, ora 18:00

TVR Tîrgu-Mureş - joi, 3 martie, ora 18:45

 

18:00 Se întâmplă acum

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

Transmisiune directă

19:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", a fost difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu se difuzează marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

15 ani fără Valeria Peter Predescu

15 ani fără Valeria Peter Predescu

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie 2023, de la ora 15:00, la TVR 3, vă invităm să urmăriți o ediție cu totul specială a emisiunii "Cântec și Poveste".

 

#tvr3