loader
Foto

Vânătorul de Enigme: Legenda cetății în care a locuit Ileana Cosânzeana

În țara lui Făt Frumos și pietrele au povestea lor. Se spune că Ileana Cosânzeana a locuit într-o cetate din Transilvania. Cetatea zânei este una dintre cele mai misterioase fortificații din județul Covasna.

 

Coralia Ioana Matea
Mihaela Sepsi Ordog
Vânătorul de enigme

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+

În povestea rămasă din bătrâni în Ardeal, Ileana Cosanzeana locuia în această cetate, unde își ascunsese o avere imensă. Comoara este  păzita fie de un cocoș care dormea o singura data la șapte ani, fie de un balaur sau alt animal mai mult sau mai pușin înfricoșător. O data la șapte ani se deschideau portile secrete ale cetății, iar cel care era prin preajma putea să descopere fabuloasa avere. Povești nenumărate sunt țesute în jurul acestei comori pe care Ileana Cosânzeana o adăpostea în Transilvania.

Cetatea zânelor sau a Ilenei Cosânzena, putea fi o cetate de popas  cu zone de observare strategice pe care le utilizaseră atât dacii cât și cei din triburile migratoare. Această ipoteză ne aduce mai aproape de drumul roman al sării din Transilvania pe care l-am parcurs de la Turda și până în estul depresiunii Sfântu Gheorghe.

(w882) Vânătoru

Infrastructura romană a fost folosită și de cavalerii templieri, fapt ce nu i-a oprit pe teutoni să le continue lucrarea. Dacă readucem în discuție toate legendele cetăților de pe drumul roman al sării vedem că toate vorbesc despre persoanje cu puteri magice, comori și interdicția de a te apropia de aceste fortificații.

Povestea completă o veți afla doar pe TVR 3, duminică, 26 ianuarie, de la ora 19.00, în episodul 8 din seria Cavalerii Templeiri în Transilvania.

 

 

 

 

21:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

22:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaților

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

 
”Dăruiește Românie!”, o nouă întâlnire cu artiști îndrăgiți, sâmbătă, la TVR 3

Victoria Cociaș, Ozana Barabancea, Alexandra Ungureanu, Andreea Toma, Doru Isăroiu & Red Parlament sunt așteptați de Carmen Târnoveanu la ...

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: luni, 15 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Spectacol de referință duminică la TVR: „Chirița în provincie

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă duminică, 21 aprilie, spectacolul „Chirița în provincie", de Vasile Alecsandri, pe TVR3, de la ora 20.00 ...

 

#tvr3