loader
Foto

Galerie foto

Vin FLORIILE cu soare

Duminică, 12 aprilie, de la ora 16:30, am sărbătorit Floriile, la TVR 3, cu cântece, urări și povești din lumea satului tradițional, cu artiști de renume ai folclorului românesc.

 

În Duminica Floriilor creștinii ortodocsi din întreaga lume prăznuiesc Intrarea Domnului Nostru Iisus Hristos în Cetatea Ierusalimului, cea mai importantă sărbătoare care vestește Paștele.

Amintiri de neuitat din anul 2016, când artiști cu nume de floare erau sărbătoriți de colegii lor într-un loc mirific, la Conacul ”Callimachi” din Com. Mănești, jud. Prahova, dar și la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” din București. Fiecare dintre ei ne-a mărturisit cum de-a lungul vremurilor, tradițiile și obiceiurile din această zi mare au fost păstrate cu sfințenie, mai ales în lumea satului tradițional.

(w882) floriile

În dimineața de Florii oamenii mergeau la biserică cu ramuri de salcie și flori, urmând a fi sfințite, iar la încheierea slujbei religioase preotul împărțea credincioșilor aceste ramuri de salcie și flori, pentru a fi duse acasă și puse la icoană, sau la stâlpul casei, ori la grajdul vitelor, și astfel toți ai casei erau feriți de rele.

În Sfânta Sărbătoare a Floriilor v-am oferit cântece, urări și povești din lumea satului tradițional, cu artiști de renume ai folclorului românesc: Floarea Calotă, Viorica Flintașu, Lia Lungu.

(w882) floarea ca

Alături de ei au venit interpreți și grupuri folclorice din diferite zone ale țării: Camelia Andrei, Șirin Narenji, Florentina Moldovan, Roxana Croitoru, Florin Ologeanu, Florin Parlan,  Marioara Man Gheorghe, Grigore Gherman, Polina Gheorghe, grupul de copii ”Ciuleandra”- Prahova, ansamblul folcloric ”Mlădițe ilfovene”, Maria Tufeanu și grupul vocal-folcloric ”Flori dâmbovițene”.

Gânduri alese la zi sărbătoare:

Viorica Flintașu - marea interpretă de cântec bihorean

(w882) viorica

Să primim în sufletele noastre și casele noastre FLORIILE, praznic luminos și sărbătoare aleasă. Să nutrim speranța, să avem credința că vom trăi multe alte primăveri  în care vom îmbrățișa fiecare floare ivită-n drumurile noastre, iar parfumul lor să ne cuprindă pe toți într-o imensă horă a bucuriei ”.

Lia Lungu - interpretă de renume a cântecului bănățean

(w882) lia lungu

FLORIILE, Intrarea Mântuitorului în Ierusalim spre desăvârșirea Învierii, a mântuirii nostre prin patimile sale, să ne fie treaptă de înțelepte înțelegeri a tot ce trăim în aceste zile. Rămânem neclintiți în credință, în bine, teferi și generoși. Florii cu tainică binecuvântare Divină să avem !

***

Maria Tănase Marin - producător tv: „În această primăvară frumoasă, când natura își vede de mersul ei, primiți din partea echipei de realizatori ai emisiunii ”Vin Floriile cu soare” gândurile noastre bune, alături de cele mai calde urări de sănătate și împreună să ne bucurăm de Sfânta Sărbătoare a Floriilor.  La multi și sănătoși ani, tuturor celor care poartă nume de floare! ”

Emisiunea poate fi urmărită și online pe TVR+.

(w882) floriile

 

20:00 La sfatul popular

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

Transmisiune directă

21:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", a fost difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu se difuzează marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

15 ani fără Valeria Peter Predescu

15 ani fără Valeria Peter Predescu

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie 2023, de la ora 15:00, la TVR 3, vă invităm să urmăriți o ediție cu totul specială a emisiunii "Cântec și Poveste".

 

#tvr3