loader
Foto

Visul asiatic se împlinește în România | VIDEO

Duminică, 18 aprilie, de la ora 13.00, pe TVR 3 la „A doua emigrare” o cunoașteți pe Melania Pop, o tânără din București care transformă în realitate visul asiaticilor de a lucra la noi.

 

A doua emigrare

Peste 20.000 de străini obțin în fiecare an permise de muncă în România, un număr insuficient raportat la nevoile pieței.

În contextul lipsei acute de forță de muncă, imigranții reprezintă un avantaj pentru firme care au astfel lucrători pe termen mediu sau lung.

 

De la an la an, tot mai mulți imigranți aleg să vină să muncească în România chiar și de pe alt continent, tendință care va continua și în viitor, spun economiștii. De altfel, fenomenul emigrației în scop lucrativ este răspândit la nivel global, în lume peste 160 milioane de persoane alegând să lucreze în alt stat.

De câțiva ani, oameni din Sri Lanka, Nepal, Vietnam sau Filipine ajung aici, cu speranța într-o viață mai bună.

În timp ce românii muncesc pe șantiere străine sau au grijă de bătrânii italienilor sau ai spaniolilor, România a devenit un fel de El Dorado pentru asiatici. Din ce în ce mai mulți copii români sunt lăsați în grija bonelor filipineze sau vietnameze, pe șantiere sau în fabrici a devenit deja un fapt firesc să existe angajați de pe alte continente.

Economia se resimte după exodul din ultimele decenii, în care câteva milioane de români din populația aptă de muncă au luat calea străinătății. Patronii, disperați să găsească angajați dispuși să lucreze aici, acceptă lucrători care nu vorbesc limba, dar vor să muncească. Împinși de nivelul scăzut de trai din țara lor, imigranții asiatici vin aici de la mii de kilometri depărtare lăsându-și în urmă familiile, în căutarea unei vieți mai bune.

Melania Pop se ocupă atât de aducerea străinilor în România, cât și de integrarea lor. Consideră că este foarte important ca procesul de recrutare să fie amănunțit pentru ca așteptările, atât de partea angajatorilor, cât și a celor intervievați, să fie realiste. Îi este ușor să îi înțeleagă, pentru că a cunoscut experiența emigrării încă din timpul studiilor. A locuit în Italia, Elveția și Anglia, iar acum pleacă în Asia în fiecare an, pentru deschiderea unor noi piețe de atragere a forței de muncă.

(w882) Melania Po

De aceea înțelege foarte bine diferențele culturale și așteptările celor care vin din societăți cu valori diferite. Lucrătorii din țări ca Sri Lanka sau Filipine sunt foarte apreciați de patroni pentru că  de multe ori dorința lor de a se integra  îi face să muncească mult și fără să se plângă . Alteori, însă, diferențele de mentalitate ridică bariere în comunicare.

Dacă pentru unii a fost mai greu, pentru alții România a înseamnat o împlinire, o speranță pentru o viață mai bună. Cei mai mulți se integrează la locul de muncă, învață limba română și se adaptează la traiul de aici, de multe ori aducându-și și familiile sau prietenii.

Pandemia de COVID-19 i-a afectat brutal pe unii imigranți asiatici care s-au văzut la mii de kilometri depărtare de familii fără slujbe, bani sau posibilitatea de a se întoarce acasă. Melania Pop consideră că a fost o perioadă grea, mai ales că epicentrul acestei epidemii a fost pe continentul asiatic, ceea ce a dus la închiderea ambasadelor și instituțiilor în perioada de lockdown.

Astfel, mulți imigranți s-au văzut la finalul contractelor fără posibilitatea de a pleca, fără vize, fără loc de muncă și fără bani.

Cum au reușit să depășească aceste probleme veți afla duminică, la „A doua emigrare”, de la ora 13.00, pe TVR 3.

***

Jurnaliști: Iulia Popescu, Răzvan Nicolescu

Producător: Monica Nicolescu

15:00 Cântec şi poveste

* Studioul teritorial Iaşi

* Florile Ceahlaului 2024 (partea IV)

Producător Horia Gumeni

16:00 Forum economic

* Studioul teritorial Craiova

*Dezbatem principalele subiecte economice ale momentului. Punem întrebări, căutăm răspunsuri și soluții la probleme și situații care ne interesează pe toți. Discutăm cu economiști, antreprenori , specialiști în diverse domenii care influențează economia și calitatea vieții, dar și cu autorități.

Producător, moderator Luiza Paraschivu

Transmisiune directa

 
Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", este difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu se difuzează marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

15 ani fără Valeria Peter Predescu

15 ani fără Valeria Peter Predescu

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie 2023, de la ora 15:00, la TVR 3, vă invităm să urmăriți o ediție cu totul specială a emisiunii "Cântec și Poveste".

 

#tvr3