loader

Prim-Plan Obiectiv

O emisiune plină de informațtii, bună dispoziție, muzică live, premii și multe surprize!

 

Marți și miercuri, de la ora 16:00, în direct

 

 

12:00 Transparenţe

*Studioul teritorial Cluj

*Emisiune de larg interes cultural-civic, un talk-show cu personalități actuale ale Clujului, Transilvaniei și chiar naționale din sfera culturii. Emisiunea surprinde în mod salutar preocupările actuale ale talentelor din societatea noastră, dă o imagine vie, directă celor mai afirmate energii din domeniul cultural sub forma unor dialoguri amicale, accesibile şi...neconvenţionale.Din însumarea unui set mai amplu de asemenea interviuri-dezbatere se conturează în chip oportun imaginea în plină dinamică nu doar a Clujului de azi, nici măcar numai a Transilvaniei ori a României, ci de-a dreptul a unei părți de Europă în plină emergență, căutându-şi căile către reprezentativitate şi reliefare acasă şi în universalitate.

Realizator Ovidiu Pecican

Producător Laura Paşca

13:00 Istorii ascunse

*Studioul teritorial Timișoara

* Editie speciala-Obiceiul ouălor încondeiate în zona Bradului, un soi de geometrie sacră, culegere de folclor, ultimul fluierar din zona Bradului

De aproape două decenii, Monica Dușan, muzeograf la Muzeul de istorie locală și etnografie Brad merge prin satele din Țara moților crișeni pentru a culege folclor și a documenta tradiții. În fiecare primăvară, în apropierea Paștelui, Monica Dușan decorează ouă după tehnica și în culorile specifice zonei, așa cum obișnuiau gospodinele în epocile trecute. Născută în depresiunea Bradului, Monica Dușan a crescut cu poveștile de pe valea Crișului Alb. Azi, din postura de muzeograf și-a propus să documenteze cât mai multe dintre obiceiurile și istoriile zonei. Așa aflăm că în urmă cu 100 de ani, fiecare sat, răsfirat pe culmi avea un specific. Azi vizităm Dumbrava de Sus, satul fluierarilor.

Producător Cristina Baican

 

#tvr3