loader

Profesioniştii ... cu Eugenia Vodă

Este una dintre cele mai apreciate şi urmărite emisiuni ale Televiziunii Române. A fost distinsă, de-a lungul timpului, cu numeroase premii pentru cel mai bun talk-show sau cea mai bună emisiune de televiziune. Eugenia Vodă completează arhiva de aur a TVR cu fiecare ediţie valoroasă a emisiunii, rămânând constantă în privinţa calităţii invitaţilor şi fidelă dialogurilor cu substanţă.

 

Galerie foto

 

Harvey Cox, un teolog american, spunea că suntem născuţi cu nevoia de a asculta şi de a spune poveşti, dar cea mai mare nevoie a noastră este să avem poveşti incredibile de trăit.

„Trebuie să trăieşti foarte delicat, că altfel nu are nici un haz”, spunea Oana Pellea. Trebuie să glumeşti cu viaţa şi să nu ridici fiecare obstacol care îţi apare în drum, pentru că „toţi oamenii au un sac de urâţenii în spate. Şi îl cară, şi îl umple de fiecare dată”.

Iar pentru Oana, urâţeniile au luat forma dependenţei de ţigări, lipsei de credinţă, obstacolelor din teatru sau morţii părinţilor. Era prin 2009 când a făcut aceste confesiuni. Eugenia Vodă o chemase la emisiunea Profesioniştii.

E doar una dintre poveştile care s-au spus, într-un mod firesc sau lipsit de încorsetări, în cei 11 ani. Cei care s-au aşezat în faţa Eugeniei Vodă au trăit acele poveşti incredibile. Ei sunt cei care au făcut un nou vârf în branşa lor sau care au avut destine internaţionale, aşa cum l-a caracterizat pe Ion Filotti. Au venit profesionişti ai adevărului – aşa-l prezenta pe Mircea Cărtărescu – ai medicinei, literaturii, artelor sau teologiei.

Şi după cunoscutul „bine v-am găsit, stimaţi telespectatori”, spus de Eugenia Vodă, poveştile curg. Profesioniştii este una dintre cele mai apreciate şi urmărite emisiuni de la postul naţional, iar în 2009 a primit „premiul pentru talk-show” (ex-aequo), de la Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România, pentru ediţia în care a fost invitată Regina Ana a României. Tot cea mai bună emisiune culturală a fost văzută şi de CNA, şi de Clubul Român de Presă, în 2002.

De multe ori deja celebri, alteori cunoscuţi doar de un grup restrâns de persoane, Eugenia Vodă i-a chemat pe cei care au schiţat istoria din umbra anonimatului şi a reuşit să-i aducă pe cei care au refuzat ani de-a rândul să se destăinuie în faţa presei. Printre aceştia s-a aflat şi Regina Ana a României, care i-a oferit Eugeniei Vodă primul interviu televizat. Timp de o oră, oamenii au putut s-o asculte pe Nanne, după îi spunea fratele ei mai mare, Jacques, vorbind despre destinul ei alături de Regele Mihai. A avut o viaţă frumoasă: „nu am nevoie să mi-o imaginez”, îi răspundea realizatoarei TV, când a fost întrebată cum îşi imaginează fericirea.

„Tu ţii minte răul?”, l-a întrebat pe Cristian Tudor Popescu. Răspunde rapid, mărturisind că, altfel „ce sens ar mai avea binele?”, iar atunci când i-a răspuns chestionarului lui Proust, Regina Ana i-a mărturisit că onestitatea e calitatea pe care o doreşte de la un bărbat. Ea poartă fiecare invitat într-o călătorie prin viaţa lui şi este supus unor jocuri de imaginaţie. Pe scriitoarea Herta Muller a întrebat-o dacă are o batistă la ea, iar pe Johnny Răducanu îl punea să facă scenariul vieţii lui romanţate.

Miza fiecărei ediţii? „Să comunicăm ca şi cum am fi în Siberia, de unde nu ştim dacă ne vom mai întoarce”, povestea Eugenia Vodă într-un interviu pentru „Jurnalul Naţional”.

Emisiunea se difuzează sâmbăta, de la ora 23:30*, la TVR 1 şi online pe TVR+.

*Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

20:45 Cap de afiş

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Concertul de închidere a Festivalului Constantin Silvestri susţinut de Orchestra Filarmonicii. Programul concertului a fost prezentat și la Viena în data de 8 noiembrie a.c. (II)

În program: G. Enescu-Rapsodia Română nr. 1, op. 11; A. Piazzolla-6 piese; Bartok Bela-Concert pentru orchestră

Producător Petronela Moraru

21:30 Memoria locului

*Best of * Studioul teritorial Craiova

* Muzeul Brătianu

Producător Simona Carauleanu

 

#tvr3