loader
Foto

Galerie foto

Maria Cinar-Jiga

Jurnalist TV senior, TVR Cluj. Interesată de teme precum diversitatea etnică şi culturală, etnografie şi antropologie vizuală, jurnalista Maria Cinar-Jiga şi-a legat numele la TVR Cluj de promovarea vieţii diverselor comunităţi etnice din Transilvania.

 

Maria Cinar-Jiga este licenţiată în jurnalism şi ştiinţele comunicării şi are un masterat în „documentary filmmaking” la Facultatea de Teatru şi Film, UBB Cluj-Napoca. S-a alăturat studioului clujean al Televiziunii Române în anul 2008, când a început să emită TVR 3, pentru a realiza prima emisiunea de sine stătătoare despre minoritatea ucraineană, din rândul căreia face şi ea parte. Printre preocupările ei se numără teme precum  diversitatea etnică şi culturală, etnografie şi antropologie vizuală. A participat la numeroase workshop-uri de specialitate pe film documentar, comunicare şi PR sau producţii TV, iar proiectele ei jurnalistice au fost selectate sau premiate la festivaluri atât din ţară, cât şi din străinătate: Astra Film Festival, Festivalul Internaţional al Programelor de Televiziune şi Radio pentru Minorităţi din Ujhorod – Ucraina, premiile CIRCOM (Asociaţia Europeană a Televiziunilor Regionale) sau Competiţia Locală TIFF. În 2019 a fost distinsă cu Marele Premiu SIMFEST la Festivalul Internaţional al Televiziunilor şi Producătorilor Independenţi.

De-a lungul anilor, a cumulat roluri multiple, în vederea realizării emisiunilor în care a fost implicată: reporter, redactor, realizator, producător, moderator, traducător, dar îi place să şi filmeze şi să monteze materialele pe care le realizează.

În prezent este implicată în producerea şi moderarea emisiunii “Transilvania Policromă” difuzată în fiecare luni pe TVR 3 (de la ora 11.50) şi pe TVR Cluj (de la ora 17.00), o emisiune dedicată tuturor comunităţilor etnice din Transilvania, precum şi prezentării valenţelor mai puţin valorificate ale multiculturalităţii şi interculturalităţii.

În toate proiectele în care m-am implicat, fie ele jurnalistice sau de alt gen, am făcut-o cu multă pasiune şi dăruire şi cred că aşa am reuşit să fac jumătate de drum. Cealaltă jumătate o reprezintă munca, pregătirea, profesionalismul spre care cred că tindem cu toţii, ca jurnalişti, şi cu care suntem datori în faţa publicului... Emisiunile cu şi despre minorităţi constituie o constantă provocare pentru mine, deoarece mereu încerc să ajung prin materialele realizate la un public cât mai variat, astfel încât diversitatea etnică şi culturală din jurul nostru să fie cât mai bine reprezentată.Faptul că sunt de etnie ucraineană nu a putut să nu-şi pună amprenta asupra muncii mele. Am fost bucuroasă şi onorată să contribui şi eu la promovarea valorilor acestei comunităţi, a treia ca număr din România, şi totuşi destul de văduvită în ceea ce priveşte programele audiovizuale. În acelaşi timp, sunt foarte interesată să cunosc şi să fac cunoscute şi alte aspecte legate de multiculturalitatea şi interculturalitatea spaţiului transilvănean. E important accentul pe diferenţele culturale şi pe afirmarea unei identităţi culturale specifice, adică pe multiculturalism. În aceeaşi măsură însă consider că sunt importante societăţile interculturale, în care mai multe culturi diferite cooperează între ele, interacţionează şi se influenţează reciproc. În ceea ce priveşte modul de abodare al programelor pe care le realizez, îmi doresc emisiuni şi materiale cât mai echilibrate, prin care să se acorde egală importanţă atât păstrării şi dezvoltării identităţii culturale specifice, cât şi comunicării interculturale”, explică Maria Cinar-Jiga.

Înainte de a se dedica televiziunii, jurnalista TVR Cluj a acumulat şi o bogată experienţă ca manager comunicare şi relaţii publice, câştigând mai multe premii pentru campaniile derulate, iar în studenţie a cochetat cu presa scrisă şi radioul. De asemenea, a fost implicată ca promotor sau coordonator în diverse evenimente şi proiecte ale comunităţii ucrainene şi este implicată ca voluntar în diverse cauze umanitare.

 

7:00 Satul meu

* Studioul teritorial Iasi

* INVESTIŢII ÎN SATELE DE PE VALEA MUNTELUI

În cele mai multe dintre cazuri cu un trecut monoindustrial, în prezent lumea satului se confruntă cu probleme economice şi sociale care afectează calitatea vieţii în comunităţile rurale. Investiţiile reprezintă o cale sigură spre dezvoltare, dar acestea nu pot apărea din senin. Există programe, există proiecte şi fonduri europene mai mult sau mai puţin rambursabile însă pentru a le accesa investitorii trebuie să parcurgă anumiţi paşi şi să îndeplinească anumite criterii. Grupurile de acţiune locală, GAL-urile identifică potenţialul unei zone şi eligibilitatea unui proiect şi lucrează apoi cu investitorul pentru a-l aduce în zona accesării banilor pentru a începe o afacere. O emisiune despre mai multe investiţii în lumea satului şi rolul GAL în aceste demersuri.

Producator Sergiu Ciocoiu

7:55 FILLER

*ABC-ul democratiei *Studioul teritorial Iaşi

*Personalități care expun o idee pe care o consideră crucială pentru înțelegerea politicii.

*Angela Achitei-I

Producator Ovidiu Mihaiuc

ARTICOLE ASOCIATE

“Lumea de aproape”: despre hărnicia ucrainenilor din Poienile de sub Munte

Luni, 30 ianuarie, de la ora 17.30, la TVR 3, s-a transmis o ediție a emisiunii “Lumea de aproape” despre hărnicia ...

 

#tvr3