loader
Foto

Sergiu Vitalian Vaida

Cea mai îndrăgită vedetă a TVR Cluj se confundă cu emisiunea pe care o realizează de ani de zile “Vine Cluju' pe la noi!”.

 

Vine Cluju’ pe la noi!

Maramureşeanul de sub Feleac s-a nascut in 1956, în comuna Crucişor, raionul Şomcuța Mare.

Emisiunile sale sunt imprevizibile precum însuşi Sergiu Vitalian Vaida. “Stabilim cadrele mari şi între ele ne jucăm. Eu nu-s prea organizat, aşa că spontanul e firesc. Poate aţi remarcat că toţi cei care fac emisiuni de genul ăsta îşi închipuie că-s sau episcopi sau academicieni şi vorbesc aşa smerit şi aşa de deştept încât li se vede lipsa de podină intelectuală”, îşi descria într-un interviu stilul regizoral mucalita vedetă de la TVR Cluj.

Povestea vieţii sale este una aparte. A urmat Liceul Militar Naţional „Ştefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc şi apoi a dat admitere cu succes la...medicină. A renunţat însă după un singur semestru la civilie şi a ajuns la Sibiu la Academia Forţelor Terestre. Ulterior, a ajuns şi pe băncile Facultăţii de Sociologie şi Jurnalistică.

În 1986 a fost trecut în rezervă „la cerere, pentru motive bine justificate”, după cum susţine chiar el pentru că fusese lăudat la Europa Liberă. A fost profesor la Şcoala de Artă din Zalău. Rechemat în sistemul militar, s-a ocupat de presa militară până în 1998. Este cetăţean de onoare al Năsăudului. A scris poezie şi proză, iar unul din poemele sale, „Scrisoare împuşcată“ a ajuns în manualul de clasa a VI-a. A făcut inclusiv film de scurt metraj, producţia “Promovarea istoriei”.

Numele său este legat însă de transmisiunile în direct de pe canalul public. Este, de altfel, unul dintre cei mai îndrăgiţi realizatori ai postului, cu fani în toate comunităţile de români din lume, după cum stau mărturie emisiunile sale transmise pe TVR Internaţional.

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 

#tvr3