loader
Foto

Galerie foto

“Craiova Capitală Gastronomică Est - Europeană”

Pentru prima dată, gurmanzii curioși au avut ocazia să descopere care sunt cele 11 restaurante din Craiova, incluse în proiectul “Craiova Capitală Gastronomică Est-Europeană” și să deguste din deliciile bucătăriei din această parte a Europei.

 

În rubrica Conviețuire cu gust a emisiunii “Toți împreună“, de luni, 10 martie 2025, de la ora 13.05, la TVR 3, aflăm cum și-a câștigat pe deplin Craiova titlul de Capitală a gastronomiei minorităților naționale, un spațiu perfect pentru ca mai multe comunități etnice să-și promoveze meniurile specifice.

Elevii și profesorii Liceului de Industrie Alimentară, inițiatori ai proiectului, alături de Primăria Craiova, au prezentat și ei produse culinare, dar de inspirație locală.

(w882) “Craiova

România se află la confluența a trei mari imperii: Imperiul Otoman, Imperiul Țarist și Imperiul Austro-Ungar. Gastronomia românească este un rezultat al tuturor acestor influențe, plus numeroase etnii, care au trecut vreodată pe aici. Românii pot fi gazde bune pentru gastronomiile din restul Europei de Est și o vitrină a Răsăritului.

Meniurile prezentate în proiect provin din Azerbaijan, Bulgaria, Croația, Georgia, Grecia, Macedonia de Nord, Polonia, Republica Moldova, Serbia, Turcia și Ungaria.

(w882) “Craiova

Asociația Macedonenilor din România a venit cu produse specifice: plăcintă cu brânză, fasole cu cărnați făcuți la cuptor, sos de smântână cu castravete și usturoi, pâinici de casă umplute cu spanac și prăjituri cu mere și ciocolată.

(w882) “Craiova

Gastronomia macedoneană, prin varietate și arome, este reprezentativă pentru Balcani, având puternice influențe turcești, grecești, dar și din Orientul Mijlociu. Într-o mai mică măsură, regăsim ecouri italiene, mediteraneene și ungurești. Bucătăria macedoneană este cunoscută, în mod deosebit, pentru utilizarea ardeiului gras roșu, a fasolei și pentru produsele de patiserie.

(w882) “Craiova

În zona Balcanilor, găsim bucătării cu multe similitudini, dar și cu personalități disticte. Deși prazul se întâlnește și în Oltenia, dar și în alte țări, ca și aliment de bază, rețetele sunt cele ce fac gusturile atât de diferite. Carnea tocată pe care noi o folosim la prepararea micilor, o folosesc și sârbii, și turcii, dar în fiecare țară are un alt gust, iar preparatul final oferă o satisfacție de sine stătătoare, care ne încântă în cel mai plăcut mod papilele gustative.

Studiile recente, arată că operatorii de restaurante includ în meniurile lor produse ce amintesc de copilărie, de zilele în care mamele și bunicile găteau delicios, adică preparate cu valoare nostalgică și sentimentală.

(w882) “Craiova

Realitatea vremurilor noastre nu este una îmbucurătoare. La nivel local, dar și la nivel național, în industria HoReCa nu mai există forță de muncă. Pentru a atrage cât mai mulți tineri să rămână în țară și să nu mai plece în străinătate, s-a ajuns la realizarea acestui proiect, la Craiova, care a implicat 11 restaurante și 40 de elevi, ce au făcut practică la locul de muncă, în condiții reale.

Puteți urmări ediția emisiunii și pe canalul oficial de youtube al Televiziunii Române:

 

Vă invităm să vedeți o ediție a emisiunii “Toți împreună“, dedicată proiectului “Craiova Capitală Gastronomică Est-Europeană”, luni, 10 martie 2025, de la ora 13.05, la TVR 3.

Puteți viziona emisiunea și online pe TVR+.

***

Producător Margareta Bulugean

Credit foto: capturi din emisiune/ youtube TVR Craiova

Credit foto: smarandavornicu.ro

 

18:00 Se întâmplă acum

* În fiecare seară, de luni până vineri, la ora 18.00, românii devin, în mod real, reporteri, redactori, interlocutori şi gazde în casele lor pentru un program al televiziunii publice. Teme importante, în dezbaterea cărora vocea poporului este cea care contează cel mai mult. „Se întâmplă acum” este cu oameni şi pentru oameni.

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

Transmisiune directă

19:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
(P) Marele Muzeu Egiptean din Cairo se va deschide integral - se pregătește o inaugurare fastuoasă

După o serie lungă de amânări, inaugurarea oficială a Marelui Muzeu Egiptean din Cairo este programată pentru data de 3 iulie 2025. Proiectul ...

“Lumea de aproape”: Ceramica de Cucuteni

“Lumea de aproape”: Ceramica de Cucuteni

publicat: luni, 24 martie 2025

„Toate-s vechi și nouă toate”, spunea poetul Mihai Eminescu în „Glossă”. Nicoleta și Ion Mitroi, doi artiști plastici din județul Teleorman, au ...

Nimfele din apele vindecătoare de la Germisara

Nimfele din apele vindecătoare de la Germisara

publicat: vineri, 21 martie 2025

Cele opt plăcuțe din aur datând din epoca romană, descoperite la Germisara, sunt doar pretextul călătoriei noastre, pentru că însăși așezarea în ...

 

#tvr3