loader
Foto

“Lumea de aproape”: Matei Basarab, mare ctitor de biserici și de locuri sfinte | VIDEO

Domnia lui Matei Basarab reprezintă un capitol semnificativ în istoria Țării Românești, datorită contribuției remarcabile la dezvoltarea culturală și spirituală a neamului românesc. Marți, 27 mai, de la ora 17:30, la TVR 3, vedem un nou episod al emisiunii “Lumea de aproape”.

 

Simona Carauleanu
Lumea de aproape

Mănăstirea Brâncoveni din județul Olt, mănăstirile Govora și Arnota din județul Vâlcea sunt mărturii ale ctitoriilor marelui domnitor Matei Basarab, care a jucat un rol crucial în dezvoltarea Țării Românești și în consolidarea statutului ei, în perioada secolului al XVII-lea.

(w882) “Lumea d

Foto: Mănăstirea Arnota

În actuala comună Brâncoveni, voievodul s-a născut și a copilărit. La Govora, a tipărit primul Cod de Legi Civile al țării, iar la mănăstirea Arnota, situată în satul Bistrița, comuna Costești, își doarme somnul de veci.

 

Marele voievod a ctitorit aproape 50 de biserici și a reparat alte câteva zeci, iar exemplul său a fost urmat și de alți oameni importanți ai vremii sale. A fost un susținător al ortodoxiei, tipăririi de carte, al introducerii limbii române la slujbele religioase, dezvoltării economice și militare.

(w882) “Lumea d

O cercetare amănunțită ne este prezentată de invitatul Simonei Carauleanu, istoricul Florin Epure, autor al cărții „Ctitoriile lui Matei Basarab din Oltenia”.

(w882) “Lumea d

Florin Epure: Matei Basarab se naște la Brâncoveni, în anul 1588, și apartenența lui la neamul Craioveștilor prin bunica sa, Marga cea Bătrână din Caracal, care era sora domnitorului Neagoe Basarab, îi dă dreptul să vină la tronul Basarabilor ca descendent din familie.

Voievodul este fiul lui Danciu din Brâncoveni și al Stancăi din Hotărani. Trebuie să mai spunem că se înrudea și cu boierii din Izvorani, care aveau legătură cu dinastia Basarabeană. În anul 1628, el ajunge în drăgătoria de mare agă a Țării Românești. Această drăgătorie este una de comandant general al infanteriei țării, deci o drăgătorie importantă.

Vă invităm să urmăriți o nouă ediție “Lumea de aproape”, marți, 27 mai, de la ora 17:30, la TVR 3 și pe TVR+.

Ediţia emisiunii poate fi vizionată pe canalul de YouTube al TVR.

***

Producător: Simona Carauleanu

Cameraman: Sorin Galiceanu

Editor imagine: Lucian Popa

 

Credit foto: Arhiva emisiunii “Lumea de aproape”/ Simona Carauleanu

Credit foto: capturi din emisiune/ YouTube TVR

 

0:00 Cântec şi poveste

*Studioul teritorial Craiova *Producător Laura Constantinescu

(Reluare)

0:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
“Cântec și Poveste” de pe Valea Someșului

“Cântec și Poveste” de pe Valea Someșului

publicat: marţi, 27 mai 2025

Vineri, 30 mai, la TVR 3, de la ora 15:00, vă invităm la un popas folcloric pe Valea Someșului, dar și în ținutul țibleșan, alături de un ...

Musicalul INVIZIBILII urcă pe scena emisiunii “Dăruieşte Românie”

Emisiunea “Dăruieşte Românie”, chiar de la debutul noului sezon, continuă demersul de a oferi o scenă, cu precădere, artiştilor din domeniul ...

“Lumea de aproape”: Matei Basarab, mare ctitor de biserici și de locuri sfinte | VIDEO

Domnia lui Matei Basarab reprezintă un capitol semnificativ în istoria Țării Românești, datorită contribuției remarcabile la dezvoltarea ...

 

#tvr3