Călimănești a fost menționat pentru prima dată în istorie pe vremea domnitorului Mircea cel Bătrân, în anul 1388, odată cu sfințirea Mănăstirii Cozia. Săpăturile arheologice au arătat însă, că istoria acestor locuri este mult mai îndelungată. O descoperim duminică, 13 aprilie, de la ora 8.00, la TVR 3, “Pe cărări de țară”.
Astăzi, stațiunea Călimănești - Căciulata, situată la aproximativ 20 de km. de Râmnicu Vâlcea spre Sibiu, este poate cea mai cunoscută din România pentru turismul balnear. Izvoarele cu ape minerale și ape termale sunt ideale pentru tratarea unui număr mare de afecțiuni. Sunt 12 izvoare minerale, care se folosesc pentru cură internă, la care se adaugă izvoarele cu apă termală. Descoperim frumusețile Olteniei și, în această ediție, facem popas în județul Vâlcea, la Călimănești - Căciulata, duminică, 13 aprilie, de la ora 8.00, la TVR 3, “Pe cărări de țară”.
În ultimii ani, Călimănești - Căciulata a devenit una dintre destinațiile de vacanță căutate de turiști în orice anotimp. Călimăneștiul este cunoscut nu numai pentru apele minerale și termale, acestea fiind resursele naturale pe baza cărora s-a dezvoltat ca stațiune și ca oraș, dar și pentru numeroasele atracții turistice.
Una dintre recentele atracții turistice este un parc tematic realizat cu fonduri europene, un proiect al administrației locale, al Primăriei orașului Călimănești. Parcul reprezintă o transpunere a celei mai cunoscute legende locale, legenda lui Căliman, care este legată de binefacerile izvoarelor și apelor din zonă.
Legenda spune că un cioban, Căliman, trecând cu oile prin părțile locului, a observat că animalele mergeau să se scalde în mocirla și apa sulfuroasă. Erau foarte atrase de locul respectiv și se și vindecau de boala picioarelor. Ciobanul a încercat și el apa și s-a simțit bine. A mers să se spovedească la călugării Mănăstirii Cozia. Aflând, călugării au venit și ei să testeze apele și așa s-a născut legenda legată de binefacerea apelor din Călimănești - Căciulata.
Napoleon al III-lea, fost președinte al Franței, a fost tratat cu apă de aici. I-a fost trimisă apa de la izvorul 1 din Căciulata, care se află în parcul din oraș. Este un izvor mineral cu calități recunoscute internațional, primind numeroase premii, încă din secolul XIX, la expoziții din Paris și Viena.
Pornim să descoperim o zonă încărcată de istorie, cu numeroase biserici și mănăstiri, dar și cu multe posibilități pentru iubitorii de natură și drumeție, liniște și relaxare.
Facem primul popas la Mănăstirea Cozia, iar părintele Grigorie, ghidul mănăstirii, ne ajută să descoperim altfel poveștile din spatele zidurilor celui mai cunoscut și vizitat loc din Călimănești - Căciulata.
Mergând spre Valea Oltului, intrăm pe ruta castrelor romane. Castrul roman Arutela este un sit arheologic inclus în patrimoniul UNESCO, din vara anului 2024. Fortificația romană se află pe una dintre rutele culturale promovate prin programul România Atractivă. Castrul a fost construit de arcașii sirieni, între anii 137-138 după Hristos, în timpul împăratului Hadrian.
Puteți urmări ediția emisiunii și pe canalul oficial de youtube al Televiziunii Române:
Emisiunea ne poartă într-o călătorie fermecatoare prin Oltenia. Descoperim peisaje uimitoare, gastronomia locală și aflăm povestea încântătoarelor sate românești.
Vă recomandăm o călătorie “Pe cărări de țară”, duminică, 13 aprilie, de la ora 8.00, la TVR 3!
Puteți viziona emisiunea și online pe TVR+.
***
Producător Luiza Paraschivu
Credit foto: capturi din emisiune/ youtube TVR Craiova