loader
Foto

18 SEPTEMBRIE - Noaptea Albă a Filmului Românesc la București și Cluj | VIDEO

Programul Nopții Albe a Filmului Românesc cuprinde avanpremiere, producții recente, invitați speciali și discuții despre culisele peliculelor.

 

Câteva dintre locațiile din București, unde vor rula filme propuse în cadrul evenimentului, sunt Cinema sub clar de lună - Calea Victoriei, Cinema Elvire Popesco (interior şi open-air), Amfiteatrul TNB, Cinema Muzeul Ţăranului - Open Air, J'ai Bistrot, Galateca. În Cluj, proiecţiile vor avea loc la Cinema Victoria.

Lista completă a locaţiilor va fi publicată în curând, anunţă organizatorii.

Printre cele mai incitante titluri care se regasesc în cadrul maratonului de filme românești vizionate în avanpremieră se numără "Acasă", documentarul multi-premiat al lui Radu Ciorniciuc despre o familie cu 9 copii care încearcă să se adapteze la viaţa în oraş, după ce a trăit 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcăreşti.

Un alt titlu care vorbește despre schimbare este și "Profu' ", documentarul lui Alex Brendea despre un profesor de matematică din Bistriţa care iese din sistemul de învăţământ şi îşi deschide o clasă în propriul apartament.

Un documentar, care nu ar trebui ratat, este și “Colectiv”, filmul-investigaţie despre uriaşa fraudă din sistemul medical românesc, semnat de Alexander Nanau.

În avanpremieră va rula şi "Început", al lui Răzvan Săvescu, cu Ioana Flora şi Constantin Lupescu, drama unui cuplu care se izolează la munte, după ce ea primeşte un diagnostic dur.

Tudor Cristian Jurgiu revine pe marele ecran cu filmul "Şi poate mai trăiesc şi azi", un basm modern, o explorare fantezistă a ideii de relaţie perfectă.

Deportarea în Bărăgan a peste 40.000 de oameni de către regimul comunist reprezintă fundalul poveștii lui Andrei Zincă, "Şi atunci... ce e libertatea?", o meditație despre dragoste și eliberare din chingile oricăror dogme. Filmul a fost distins cu Premiul Publicului în Zilele Filmului Românesc la TIFF, iar din distribuție fac parte Radu Iacoban, Iulia Lumânare, Toma Cuzin, Olimpia Melinte, Tunde Skovran, Nicodim Ungureanu.

O altă peliculă cu fundal istoric este "Cardinalul", în regia lui Nicolae Mărgineanu. Aceasta scoate în evidență împrejurările în care episcopul greco-catolic Iuliu Hossu a citit în faţa românilor strânşi la Alba Iulia proclamaţia Unirii de la 1 Decembrie 1918.

Cel mai bun debut românesc la TIFF 2020 a fost considerat cel al lui Dorian Boguță cu filmul “Urma”, o poveste plină de suspans despre bizare relații de familie. Publicul îi va putea remarca în rolurile principale pe Teodor Corban, Marin Grigore, Irina Rădulescu, Dragoş Bucur, Mădălina Ghenea, într-un policier realizat cu măiestrie despre dispariţia neaşteptată a unui pianist.

Nu în ultimul rând, evenimentul va cuprinde și proiecția pe marele ecran a celebrei pelicule “Balanța” lui Lucian Pintilie, (re)descoperită anul acesta de public în variantă restaurată 4K.

Dacă secțiunea lung-metrajelor este bine reprezentată, nici secțiunea scurt-metrajelor nu poate lipsi din programul evenimentului. Un calup de scurtmetraje recente va aduce poveşti şi viziuni proaspete şi va da câteva indicii despre noile direcţii în cinema-ul românesc.

Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

***

Surse foto: pagina de Facebook - Noaptea Alba a Filmului Românesc

Un articol de Irninis Miricioiu

1:00 Cântec şi poveste (R)

*Studioul teritorial Timisoara (ora 15,00) * Producător Felicia Stoian

(Reluare)

1:50 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3