Studioul teritorial Cluj a transmis pe 15 ianuarie, de la ora 17.30, pe TVR3, o ediție a emisiunii „Lumea de aproape" dedicată personalității lui Avram Iancu (1824 - 1872). Aceasta a fost o primă emisiune dintr-o serie consacrată Anului Omagial Avram Iancu.
Se mai știe cine a fost Avram Iancu și care a fost rolul său în istoria românilor? Dar despre Testamentul lui Iancu, păstrat la Biblioteca Centrală Universitară din Cluj, se știe ceva?
Sunt cunoscute relațiile lui Avram Iancu cu maghiarii ?
Răspunsuri la aceste întrebări ne-au oferit cei care ne-au ghidat în prima emisiune dedicată acestei personalităti - istorici, reprezentanți ai societății civile și toti cei care au de spus ceva despre Avram Iancu.
2024 s-a instituit, prin lege promulgată în iulie 2023, ca Anul Avram Iancu, pentru aniversarea a 200 de ani de la naşterea revoluţionarului.
În noiembrie 2015, testamentul olograf al lui Avram Iancu (1824 - 1872), păstrat de familia Raţiu timp de peste 150 de ani, a fost predat Bibliotecii Centrale Universitare Lucian Blaga din Cluj. Documentul, datat 20 decembrie 1850, este scris cu cerneală neagră.
„Unicul dor al vieţii mele este să-mi văd naţiunea mea fericită, pentru care după puteri am şi lucrat până acum, durere, fără mult succes, dar tocma acum cu întristare văd că speranţele mele şi jertfa adusă se prefac în nimica. Nu ştiu câte zile mai pot avea. Un fel de presimţire îmi pare că mi-ar spune că viitorul este nesigur. Voiesc dară şi hotărât să dispun ca după moartea mea toată averea mea mişcătoare şi nemişcătoare să treacă în folosul naţiunii şi întru ajutorul înfiinţării unei academii de Drepturi, tare crezând că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile naţiunii noi", scrie în testamentul lui Avram Iancu.
***
TVR Cluj
Producător: Karen A. Sebesi