loader
Foto

„Unicul dor al vieţii mele este să-mi văd naţiunea fericită". 2024, Anul Avram Iancu

Studioul teritorial Cluj a transmis pe 15 ianuarie, de la ora 17.30, pe TVR3, o ediție a emisiunii „Lumea de aproape" dedicată personalității lui Avram Iancu (1824 - 1872). Aceasta a fost o primă emisiune dintr-o serie consacrată Anului Omagial Avram Iancu.

 

Lumea de aproape

Se mai știe cine a fost Avram Iancu și care a fost rolul său în istoria românilor? Dar despre Testamentul lui Iancu, păstrat la Biblioteca Centrală Universitară din Cluj, se știe ceva?

Sunt cunoscute relațiile lui Avram Iancu cu maghiarii ?

Răspunsuri la aceste întrebări ne-au oferit cei care ne-au ghidat în prima emisiune dedicată acestei personalităti - istorici, reprezentanți ai societății civile și toti cei care au de spus ceva despre Avram Iancu.

2024 s-a instituit, prin lege promulgată în iulie 2023, ca Anul Avram Iancu, pentru aniversarea a 200 de ani de la naşterea revoluţionarului.

În noiembrie 2015, testamentul olograf al lui Avram Iancu (1824 - 1872), păstrat de familia Raţiu timp de peste 150 de ani, a fost predat Bibliotecii Centrale Universitare Lucian Blaga din Cluj. Documentul, datat 20 decembrie 1850, este scris cu cerneală neagră.

„Unicul dor al vieţii mele este să-mi văd naţiunea mea fericită, pentru care după puteri am şi lucrat până acum, durere, fără mult succes, dar tocma acum cu întristare văd că speranţele mele şi jertfa adusă se prefac în nimica. Nu ştiu câte zile mai pot avea. Un fel de presimţire îmi pare că mi-ar spune că viitorul este nesigur. Voiesc dară şi hotărât să dispun ca după moartea mea toată averea mea mişcătoare şi nemişcătoare să treacă în folosul naţiunii şi întru ajutorul înfiinţării unei academii de Drepturi, tare crezând că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile naţiunii noi", scrie în testamentul lui Avram Iancu.

***

TVR Cluj

Producător: Karen A. Sebesi

7:00 Satul meu

* Studioul teritorial Craiova

* POLOVRAGI, jud. GORJ

În această ediție poposim în comuna Polovragi, din județul Gorj, un loc încărcat de spiritualitate, cu locuri de basm, oameni de poveste și o mulțime de legende. Descoperim altfel mănăstirea Polovragi, dar și lumea tradițională a satului din Oltenia de sub Munte, unde localnicii încă se mai adună la “clacă”, iar bucătăria modernă se bazează pe meniuri inspirate din bucatele preferate ale lui Zamolxis, Dincă Schileru, Tudor Vladimirescu sau ale Ecaterinei Teodoroiu.

Producator Luiza Paraschivu

7:55 FILLER

*ABC-ul democratiei *Studioul teritorial Iaşi

*Personalități care expun o idee pe care o consideră crucială pentru înțelegerea politicii.

Producator Ovidiu Mihaiuc

 
Învierea, unire în biserică, cu părintele Sorin Zahiu, la TVR 3

Mărturisirea de credință vine de dincolo de granițele României, din comunitatea de români din Atena, Grecia. Descoperiți Taina Zilelor Mari, ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

Pe „Drumul lui Leșe

Emisiunea „Drumul lui Leșe" aduce sâmbătă, 4 mai, pe TVR3 de la ora 21.00, o nouă ediție în care Grigore Leşe susține un dialog de împăcare și ...

 

#tvr3