loader

Academia Română- prezentul continuu - ediţia a doua

Sâmbătă, 20 octombrie, de la 13.30, aflaţi la TVR 3 detalii despre seminarul internaţional „Penser l’Europe“ ediţia a XVII-a desfăşurat la Bucureşti în perioada 21-22 septembrie 2018

 

Academia Română - Prezentul continuu

Academia Română și Fundația Națională pentru Știință și Artă, în colaborare cu Academia de Științe Morale și Politice din cadrul Institutului Franței, a organizat seminarul internațional „Penser l’Europe“ ediția a XVII-a în perioada 21-22 septembrie 2018.

Seminarul a fost organizat sub coordonarea acad. Eugen Simion și acad. Maya Simionescu, președintele, respectiv președintele executiv ai Fundației Naționale pentru Știință și Artă – în parteneriat cu: Institutul Francez de Relații Internaționale, Academia Regală de Științe Economice și Financiare din Spania, Academia Regală Europeană a Doctorilor din Barcelona, Academia Regală de Limbă și Literatură Franceză din Belgia.

Tema dezbaterilor celei de-a XVII-a ediții a fost „România-Europa, 1918-2018“.

Lucrările Seminarului internațional au abordat, de-a lungul celor două zile, teme precum: împlinirea idealurilor națiunilor europene, speranțele și îngrijorările generate de primul Război Mondial, existența unuia sau mai multor modele culturale europene, relația indestructibilă dintre Franța și România, culturile naționale în fața provocărilor mondialismului, Europa de azi și șansele sale.

„Seminarul internațional „Penser l’Europe“ marchează, astfel, împlinirea a o sută de ani de la încheierea Primului Război Mondial, când, în urma păcii de la Paris, românii și-au realizat visul de a trăi împreună, toți și din toate provinciile lor istorice, între granițele aceleiași țări. Acesta a fost unul dintre efectele războiului din Europa. Ce s-a întâmplat, de atunci, pe continentul nostru și cum întâmpină, azi, comunitatea europeană provocările timpului nostru, sunt câteva dintre subiectele care se vor aborda în cadrul seminarului la care participă, ca de obicei, membri ai Academiilor europene, oameni de știință și oameni politici, scriitori, politologi, jurnaliști“ a declarat acad. Eugen Simion, inițiatorul și coordonatorul Seminarului.

O parte dintre prelegeri au fost susţinute de: președintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel-Pop, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, acad. Alexandru Zub, acad. Viorel Barbu, acad. Maya Simionescu, IPS Ioan Robu, membru de onoare al Academiei Române, Petre Roman, prim ministru al României în perioada 1989-1991, scriitorul Virgil Tănase, Victor Ţvircun, ministru al educației, tineretului și sportului din Republica Moldova între 2005-2008, alte personalități ale vieții culturale și științifice din România. Dintre oaspeții străini amintim pe : Jacques De Decker, secretar perpetuu al Academiei Regale de Limbă și Literatură Franceză din Belgia, Jaime Gil Aluja, președintele Academiei Regale de Științe Economice și Financiare din Spania, Jean Askenasy, Facultatea de Medicină a Universității din Tel-Aviv, Israel, și Michael Metzeltin, membru al Academiei de Științe din Austria, ambii membri de onoare ai Academiei Române, Pierre Brunell, membru al Academiei de Științe Morale și Politice, Franța, Martin Maiden, Universitatea din Oxford, Anglia, și alte personalități din străinătate și din țară, scriitorul și criticul Serge Fauchereau, membru de onoare al Academiei Române.

 

20:30 Drumuri aproape

*Studioul teritorial Timişoara

*Călătorii care scot la lumină locuri minunate, oameni faini şi poveşti demult uitate.Călătorul devine ghid şi prezintă de o manieră relaxată atât destinaţiile cunoscute ale regiunii cât şi locuri cu istorii neauzite dar pe care merită ca telespectatorul să le bată cu pasul.

Producător Diana Bogea

21:00 Drumul lui Leşe

* Vor veni pe Drumul lui Leşe oameni din domenii diferite: dirijori, horitori, pictori, coriologi, etnomuzicologi, artişti, manageri, lăutari. Invitaţii ne vor arăta lumea lor prin aduceri aminte. Viaţa lor este un drum care trebuie adus in atenţia telespectatorilor. Viaţa lor este o mişcare prin învârtire. Sunt oameni de ispravă. Telespectatorii vor avea ocazia să le vadă sufletul. Emisiunea Drumul lui Leşe înseamnă un dialog de împăcare şi de bucurie.

Realizator, moderator Grigore Leşe​

Producător Mihai Enea

 
Liviu Lucaci și Cristian Radu Nema, invitați la „Dăruiește Românie!” – UNATC scrie istorie la Cannes

Carmen Târnoveanu vă invită să inventariaţi resursele de valoare artistică şi estetică ale performanţei prin artă, alături de Liviu Lucaci și ...

“Pe cărări de ţară”: Vaideeni din județul Vâlcea | VIDEO

În ediția de vineri, 4 iulie, de la ora 19:00, poposim în Vaideeni, din Oltenia de sub Munte. Cunoaștem oameni frumoși, ne bucurăm de frumusețea ...

În emisiunea “Dăruieşte Românie”, Irina-Margareta Nistor semnează o declaraţie de preţuire pentru Iosif Sava: „Un spirit care nu se repetă”

Într-un moment de profundă emoție și recunoștință, criticul de film Irina-Margareta Nistor face, în cadrul emisiunii „Dăruiește Românie", o ...

 

#tvr3