loader
Foto

„Academia Română – prezentul continuu“ - o ediţie despre două evenimente

Sâmbătă, 17 noiembrie, de la ora 13.30, urmăriţi la TVR 3  reflectarea a două evenimente majore: aniversarea academicianului Dan Berindei la împlinirea a 95 de ani de viaţă şi lucrările celui de-al 10-lea Congres Naţional de Geriatrie şi Gerontologie

 

Academia Română - Prezentul continuu

Sâmbătă, 17 noiembrie, de la ora 13.30, urmăriţi la TVR 3  emisiunea „Academia Română – prezentul continuu“ - o ediţie în care vor fi reflectate două evenimente majore: aniversarea academicianului Dan Berindei la împlinirea a 95 de ani de viaţă şi lucrările celui de-al 10-lea Congres Naţional de Geriatrie şi Gerontologie - cu participare internaţională – lucrări desfăşurate la Palatul Cotroceni şi la sediul din Otopeni al Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie “Ana Aslan”  (19 - 21octombrie 2018).

Academicianul Dan Berindei a împlinit în data de 3 noiembrie 2018 vârsta de 95 de ani. Pentru marcarea acestui moment aniversar, membrii Academiei Române au organizat joi, 1 noiembrie, în aula înaltului for de cultură, o sesiune specială. La eveniment au fost prezenți academicieni, reprezentanți ai unor instituții de stat și culturale, apropiați ai academicianului Dan Berindei.

Sesiunea aniversară  a fost deschisă de acad. Ioan-Aurel Pop, pre­ședintele Academiei Române, care a reliefat însemnătatea lucrării și personalității academicianului Dan Berindei, pe care l-a numit „patriarhul istoriografiei românești, cu o vârstă aproape identică cu a României reîntregite, având o experiență de viață aidoma neamului său românesc pe care l-a preamărit mereu, iubindu-l etern și necon­diționat”. Grație modelelor pe care le-a avut, a mai spus preșe­dintele Academiei Române, Dan Berindei a devenit un exemplu pentru generațiile de azi și de mâine.

„Aveți în dumneavoastră ceva ce noi, ­românii, am cam pierdut, și ­anume noblețea; demnitatea și frumusețea modestiei; bucuria de a revedea un om și de a te întâlni cu el, o bucurie specific românească. Oamenii ca Dan Berindei au făcut ca viața în Academia Română să fie frumoasă”, a spus Eugen Simion.

De asemenea, acad. Răzvan Theodorescu a spus despre Dan Berindei că este „un ilustru coleg și autentic senior al meseriei noastre” și „istoric fără retorică patriotardă și european fără osten­tație”.

Sesiunea a continuat cu rostirea mesajului de felicitare intitulat „Binecuvântare pentru aniversare” de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. La finalul cuvântului, Patriarhul României i-a oferit sărbătoritului Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur”.

Academicianul Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române, a spus că istoricul Dan Berindei ne transmite o lecție de viață: „Este greu să prețuim și mai ales să valorizăm virtuți umane precum adevărul și dreptatea. Este capital să urmărim în viață să avem adevăr și dreptate dar niciuna din aceste virtuți nu se poate face fără iubire și bunătate”.

„Cred că asta este lecția de viață pe care ne-o transmite istoricul Dan Berindei și cred că e bine să prețuim mesajul domniei sale care este unul autentic, unul de membru al elitei intelectuale a României într-o vreme de cumpănă.”

 

22:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)
 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3