loader
Foto

"Academia Română - Prezentul Continuu" prezintă expoziția Mănăstirii Voroneț

Supranumită și Capela Sixtină a Răsăritului, datorită frescei de pe fațada de vest care ilustrează Judecata de Apoi, Mănăstirea Voroneț a împlinit 533 de ani de existență și 30 de ani de la reînceperea vieții monahale.

 

Academia Română - Prezentul continuu

Acest dublu eveniment a fost marcat de Biblioteca Academiei Române printr-o expoziție de documente și manuscrise de o valoare inestimabilă: Codicele Voronețean, Sfântul Efrem Sirul, cuvântări - manuscris slavonesc de la 1550, donat de Nicolae Iorga, Psaltirea voronețeană și multe altele.

(w882) vernsaj vo

Ctitorie a domnitorului Ștefan cel Mare, reprezentând încă o victorie asupra turcilor, Mănăstirea Voroneț a fost ridicată în 3 luni și 3 săptămâni, în anul 1488. A constituit nucleul celui mai important centru de spiritualitate, credința și cultura românească și se află pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Sinteza retrospectivă a celor peste 500 de ani de istorie și cultură a fost făcută de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul BOR, academicianul Răzvan Teodorescu, stavrofora Irina Pântescu, întâia stareță a Mănăstirii Voroneț, stavrofora Gabriela Platon, prof. ing. Nicolae Noica și acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, care și-a încheiat alocuțiunea astfel: “Voronețul rămâne majestuos, la locul său de pază și de veghe contra rătăcirilor de tot felul, cu zveltul său trup îndreptat cu fața spre viitor și cu acel tulburător memento al Judecății de Apoi”.

(w882) vernsaj vo

Sâmbătă, 1 mai, de la ora 13:15, seara de la 21:30 și luni 3 mai, de la ora 13.00, frumusețea eternă a Voronețului este reflectată la emisiunea Academia Română – prezentul continuu.

11:00 Toţi împreună

* Emisiune în limba maghiară*Studioul teritorialTg.Mureş

Reportaje din actualitatea socială şi culturală regionala-Reportaj despre conferința „Transhumanity” organizată la Târgu Mureș/Cum să construim o Ecocasă?, Sfaturi practice pentru cei care vor să trăiască în armonie cu natura

Producător Anna Kos

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Timişoara

Producător Peter Keresztes

12:50 Teleshopping

 
Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", a fost difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

 

#tvr3