loader
Foto

În Maramureş, pe „Drumul lui Leşe”

Vineri, 8 noiembrie, de la ora 21.00, la TVR 3 urmărim o ediţie în care invitaţii lui Grigore Leşe sunt: Iuliana Dâncuş, director al Ansamblului Transilvania, Marius Sabo (violonist), Ştefan Peterfi (contrabas), Francisc Balogh (braci).

 

Grigore Leşe
Drumul lui Leșe

Şi în această săptămână, pornim pe „Drumul lui Leşe” pentru a ne redescoperi rădăcinile, într-un program unic ce îmbină armonios dezbaterea, monologul şi actul artistic.

Aşa cum ne-a obişnuit, Grigore Leşe, debordând de vitalitate, reuşeşte de fiecare dată să ne dea teme de gândire şi reflecţie, provocându-ne cu umorul său specific să ne redescoperim.

(w882)

În ediţia din 8 noiembrie, „Drumul lui Leşe” ajunge în Maramureş, pentru a descoperi originile adânci, aproape neştiute, ale improvizaţiei populare.

Există în zâcălile şi horile din Țara Maramureșului, Codrului, Chiuarului, Lăpuşului o simultaneitate, succesivitate şi o distribuţie orizontală a materialului sonor. Pentru maramureşeni improvizaţia este invenţie pe moment, nu este după nişte tipare prestabilite. Improvizaţia este spontană atât în mişcarile din joc, cât şi în muzică, absolut liberă legată de intuiţie şi inspiraţie de moment. Idea de improvizaţie este foarte veche şi îşi are originea în muzica ancestrală. Improvizaţia s-a născut odată cu muzica. Structurile melodice, ritmul jocurilor ne duc cu gândul la străvechime. Ele răscolesc inimile, iar formulele ritmice improvizate şi impulsul formulelor ritmice improvizate sunt de moment. Datorită timbrului vocal şi instrumental, muzica maramureşenilor tulbură, iar tehnicile improvizatorice s-au moştenit prin tradiţie”.

Redactori: Sandrino Gavriloaia, Sorina Soare
Producător: Sînziana Miloşoiu
Realizator: Grigore Leşe
Foto credit: Lenti Constantinescu

 

 

20:00 La sfatul popular

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

Transmisiune direct

21:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3