loader
Foto

Alain Delon este "talentatul domn Ripley", în filmul din 1960 "În plin soare"

TVR 3 ne invită să urmărim filmul franțuzesc „În plin soare", prima adaptare pentru marele ecran a romanului "Talentatul domn Ripley", de Patricia Highsmith. Duminică, 8 ianuarie, de la ora 20:00.

 

Drama din 1960 este o adaptare a romanului Talentatul domn Ripley, de Patricia Highsmith. Tom Ripley e trimis în Europa de către bogatul Greenleaf, ca să-l aducă înapoi în SUA pe fiul acestuia Philippe, un pierde-vară.

Recompensa pentru misiunea îndeplinită va fi de 5.000 de dolari. După ce-i cunoaşte pe Philippe şi pe logodnica lui, Marge, Tom îşi dă seama că n-are nicio şansă să-l convingă pe tânăr să respecte dorinţa tatălui. Disperat că va rămâne fără bani, Ripley trece la măsuri drastice.

Autoarea Patricia Highsmith a scris cinci romane cu Tom Ripley personaj principal - The Talented Mr. Ripley (1955) Ripley Under Ground (1970) Ripley's Game (1974) The Boy Who Followed Ripley (1980) Ripley Under Water (1991). De altfel, cărțile ei din această serie s-au bucurat de nu mai puțin de cinci ecranizări, filmul de duminică de la TVR 3 fiind primul.

Plein soleil a fost foarte bine primit de critici, ceea ce l-a ajutat pe Alain Delon în carieră. Scenariştii peliculei au câştigat Premiul Edgar din partea Mystery Writers of America pentru cel mai bun scenariu al unui film străin, iar în 1999, povestea a fost ecranizată din nou, cu Matt Damon în rolul principal.

Pentru The Guardian, adaptarea din 1960 este foarte diferită de cea a regizorului Anthony Minghella. René Clément şi Paul Gégauff „ne aruncă direct în nesănătoasa şi plină de invidie intimitate a lui Ripley (un straniu de frumos Alain Delon) şi a prietenului lui bogat Greenleaf” şi, continuă publicaţia, „ca thriller, trebuie spus că filmul a fost o afacere bună. În anii ’50-’60, era foarte plauzibil ca Ripley să scape cu basma curată, în termeni de violenţă şi falsă identitate în îndepărtata Europă; în prezent, în epoca investigaţiilor medico-legale, a camerelor de securitate şi Google images, este o pură fantezie”.

Interpretarea şi „perfecţiunea aproape nepământească” a lui Delon aduce la viaţă un altfel de portret al lui Dorian Gray: Acesta este un bărbat, ai crede, care este obişnuit cu feţele uimite şi absorbite ale oamenilor care vorbesc cu el; care s-a învăţat cu felul lor supus, şi totuşi care ştie cum să folosească magnetismul pentru a manipula şi constrânge. Ripley interpretat de Delon este un portret Dorian Gray al frumuseţii masculine al îndrăznelii lipsite de scrupule şi netulburate de conştiinţă”, scria The Guardian într-o cronică din 2013.

14:00 Tableta de sănătate

(redifuzare)*Studioul teritorial Cluj

*Emisiune dedicată informaţiei şi educaţiei unui spectru larg de telespectatori având în vedere însăşi sintagma ce dă titlul. Subiectul fiecărei emisiuni este astfel conceput încât să satisfacă, pe cât posibil, toate gusturile în materie de informaţie medicală şi, în acelaşi timp, să transmită ”în direct” un mesaj puternic privind stilul de viaţă sănătos prin dietă, exerciţiu fizic, echilibru mental şi spiritual. În fapt, este vorba despre o scurtă incursiune în secretele unei afecţiuni, desecretizate cu ajutorul unui invitat de marcă.

*EVENTRATIA SAU HERNIA INCIZIONALĂ

EVENTRATIA-CAUZE, SIMPTOME, TRATAMENT

EVENTRATIA, AFECTIUNE RELATIV FRECVENTĂ

EVENTRATIA APARE LA 10-20% DIN PACIENTII OPERATI

Invitat col. dr. VALENTIN OPREA, sef, Sectia de chirurgie generală, Spitalul Militar de Urgentă Cluj

Prezintă Corina Ionuţ

Producător Adriana Vitan

14:55 FILLER

*ABC-ul democratiei *Studioul teritorial Iaşi

*Personalități care expun o idee pe care o consideră crucială pentru înțelegerea politicii.

Producator Ovidiu Mihaiuc

 

"Ziua bună de la Iași": Tu ce ai uitat azi?

publicat: marţi, 21 mai 2024

Uiți unde ai pus cheile sau dacă ai lăsat ceva în priză? Am aflat dacă este ceva normal sau începutul unei afecțiuni. Marți, de la ora 9:00, la ...

România la Zilele Mondiale Commedia dell`arte | VIDEO

Momentele cele mai importante și atmosfera acestei prezențe românești în Franța la Zilele Mondiale Commedia dell`arte vor fi prezentate la TVR ...

 Invitație la spectacolul „Salonul nr. 6”, de A.P. Cehov

Vă invităm să urmăriți, la TVR 3 și TVR Internațional, duminică, 26 mai, ora 20.00, respectiv ora 23.10, spectacolul „Salonul nr. 6”, o producție ...

 

#tvr3