loader
Foto

Galerie foto

Alexandru Pugna: În cântecul neamului vom găsi puterea de a merge mai departe

Sâmbătă, 27 martie, de la ora 19:00, am vorbit despre cântec și viață cu Alexandru Pugna, la TVR 3 și online pe TVR+.

 

Alexandru Pugna
Cântec și poveste

De la naștere și până la marea trecere, omul și-a însoțit viața cu cântecul. În cântec și-a revărsat preaplinul sufletului său ce cuprindea toate dorurile, durerile și bucuriile vieții.

Cred că nu există eveniment important din viața românului, care să nu fie însoțit de cântec.

Trecem cu toții acum printr-o perioadă grea, o perioadă pe care nu am mai întâlnit-o și parcă suntem cu toții mai îngândurați, mai speriați poate, mai întrebători. Căutăm răspunsuri și le găsim greu. Dar, câți dintre noi oare ne-am gândit să ne întoarcem la ”filosofia de viață” a țăranului român, așezată în cântec, în port, în arhitectura țărănească, în general reliefată în cultura populară a unui Neam. Și să nu uităm că despre aceste valori extraordinare ne-au vorbit atât de frumos și convingător marii noștrii înaintași, Lucian Blaga și Liviu Rebreanu, în mesajul de primire ca membrii ai Academiei Române. Țăranul român și creația sa spirituală extrem de bogată și diversificată vor fi mereu elementele identității noastre naționale, așezate în veșnicia născută la sat... Sunt convins că acolo vom găsi multe răspunsuri, că liniștea sufletului, de care acum avem atâta nevoie, s-ar așeza firesc și ar aduce multă Lumină. Din aceste valori de patrimoniu, venite din vremi de departe, am avea multe, tare multe de învățat. În primul rând faptul că trebuie să fim mai aproape unii de alții, mai uniți, să fim mai buni, mai îngăduitori, să fim oameni. Să respectăm Legiile Cerului și ale Pământului, pentru ca răspunsul pentru noi să fie unul bun și pentru perioada aceasta de petrecere pământeană, dar mai ales să primim veste bună și de la cea înveșnicită în Cer.

(w882) Alexandru

Românul a așezat în cântecul său însăși viața sa și a trecut prin multe încercări legănându-și trăirile pe valurile alinătoare ale mesajului cuprins în cântec, învingând astfel orice încercare. Sunt convins că și acum, în cântecul neamului nostru, vom găsi puterea de a merge mai departe, de a învinge și această perioadă grea ce ne desparte de cei dragi, de public, de dumneavoastră toți cei ce acum, ca și noi interpreții, trebuie să nădăjduim în acel ”mai bine”, care sigur va veni.

Dar pentru aceasta, cu toții trebuie să ne schimbăm în mai bine, să alergăm mai puțin spre cele materiale și să ne întoarcem mai mult spre cele spirituale. Eu, ca interpret și mesager al cântecului popular năsăudean, așa mi-am înțeles menirea: a cânta sufletul neamului tău, așezat în vers și melodie, este o misiune sfântă, nu o epatare spre agoniseală de arginți.

Fiți cu Nădejde, Iubire și Credință, așa cum ne-a învățat Sfântul Apostol Pavel, și toate cele ce le așteptăm se vor împlini.

(w882) Alexandru

***

O voce remarcabilă a cântecului năsăudean, realizator de emisiuni folclorice de radio și de televiziune, nu în ultimul rând un neobosit cercetător, Alexandru Pugna s-a dedicat cu mult profesionalism și dăruire valorificării și promovării folclorului din Ținutul Năsăudului.

(w882) cantec si

Născut într-o familie cu cinci copii, în Căianul Mic, sat vestit pentru vechimea și frumusețea arhitecturală a caselor țărănești, Alexandru Pugna păstrează în cântecele sale, dar și în port, dorurile țăranilor de pe valea Țibleșului.

De-a lungul carierei sale, artistice, Alexandru Pugna a reușit să înregistreze peste 70 de cântece, aflate acum în Fonoteca de aur a Radiodifuziunii Române.

Artistul a pus totdeauna în valoare portul tradițional, unic în lume, cu traista și pălăria cu pană de păun.

Autenticitatea straielor tradiționale din Țara Năsăudului și stilul interpretativ inconfundabil au adus multe bucurii publicului în numeroasele sale concerte, dăruind astfel acea veșnicie născută la sat.

(w882) Cantec si

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+.

Realizator și producător: Dr. Maria Tănase Marin

22:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)
 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3