loader
Foto

TVR3 prezintă o nouă serie de episoade din ”Arheologia crimei”

La TVR 3, în fiecare vineri, de la ora 23:30, puteți urmări episoade în premieră din serialul ”Arheologia crimei”, un produs al colaborării TVR - IICCMER, despre cei care au căzut victime regimului comunist.

 

Echipa de arheologi a Institutului a cercetat, încă de la înființarea acestuia, locuri în care se presupune că au fost săvârșite crime, execuții sau înhumări ale unor victime. Din anul 2015, o echipă a Televiziunii Române a însoțit arheologii pe șantiere în căutarea victimelor regimului comunist. Au fost difuzate în acești ani 14 episoade. Alte trei au fost realizate în anii 2019 – 2020.

(w882)

Eterna scuză a autorităților chemate încă din 1990 să cerceteze crimele comunismului a fost aceea a lipsei dovezilor materiale. Pe de altă parte, instituții private, jurnaliști, istorici au demarat cercetări, strângeri de mărturii orale, depoziții de martori ori chiar ale victimelor ce au supraviețuit acestui regim. Echipa condusă de Gheorghe Petrov a reușit însă descoperirea a zeci de probe, oseminte ale victimelor. Deși presupușii vinovați au dispărut biologic, un proces al crimelor comunismului nu a fost încă declanșat.

(w882)

În luna august a acestui an, Parchetul General a dat publicității rezultatele de laborator ce confirmă otrăvirea Episcopului de Huși la finele anilor ’40. Otrăvirea s-a produs la masa liderului comunist din acea vreme, dr. Petru Groza. ”Arheologia crimei” a realizat un episod dedicat acestui fapt istoric – Moartea unui episcop, participând la exhumarea osemintelor episcopului.

(w882)

Cele trei episoade realizate pe parcursul anilor 2019 – 2020:

Capul lui Ihuț

Comuna Bistra din Munții Apuseni a fost unul din locurile cele mai mutilate de intervenția trupelor de securitate. După destructurarea grupului maiorului Dabija, au urmat anchete, arestări, deportări, execuții. Ultimul supraviețuitor al războiului din Bistra a fost Traian Ihuț.

(w882)

Scheletele din fundul curții

Richard Petrovschi, emigrat în anii ‘90 în Germania, era în anii ’70 arheolog la Muzeul din Caransebeș. Solicitat de un ofițer de miliție a descoperit în curtea fostului arest al securității în anul 1977 câteva morminte ce păreau a fi ale unor persoane decedate în anii ’50. A păstrat tăcerea, timp de 40 de ani. În anul 2019 a făcut o sesizare la IICCMER. Echipa condusă de Gheorghe Petrov a preluat cazul.

(w882)

Căutându-l pe tata

Unul din scopurile cercetărilor echipei de arheologi a IICCMER este redarea rămășițelor pământești familiilor. Urmașii celor morți în închisori ori în confruntări cu securitatea, sau pur și simplu executați fără judecată au dreptul să se închine la mormintele părinților. O parte dintre acești urmași au demarat demersurile pe lângă autorități pentru a li se identifica tații dispăruți acum aproape șapte decenii.

 

Producător și realizator Alexandru Munteanu

17:00 Telejurnal regional

* Studioul teritorial Timișoara

* Producator Marius Graţian Barbos

Transmisiune directă

17:30 Lumea de aproape

*Studioul teritorial Timişoara

* Emisiunea abordează subiecte de interes regional şi se adresează unui public larg. Evenimentele importante, precum şi personalităţi de marcă ale regiunii sunt teme ale reportajelor Lumea de aproape.

Producător Cosmin Jitariuc

 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3