loader
Foto

Artă şi credinţă, la „Picătura de cultură” din Postul Paştelui

Joi, 6 aprilie, de la ora 16:00 la TVR 3 şi sâmbătă, 8 aprilie, de la ora 19:30 la TVR Tîrgu-Mureş, realizatoarea Petronela Moraru ne ajută să privim mai bine în jur, spre cer şi spre frumos, în Postul Mare.

 

Picătura de cultură

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

PICTURĂ ŞI CREDINŢĂ

În Postul Paştelui, calea spre Lumină o putem găsi şi prin intermediul artei plastice. Astfel ne invită pictorul Horea Paştina la expoziţia sa „Pianina, porumbelul şi cana fără toartă”.

(w882) Credinta

Pictorul albaiulian şi-a petrecut aproape 10 ani alături de mentorul său spiritual, Părintele Dumitru Stăniloae, care i-a influenţat arta.

(w882) Credinta 1

Opera lui Horea Paştina, aşa cum ne spune criticul de artă şi bunul său prieten Oliv Mircea, poate fi împărţită în două mari perioade: una colorată – perioada de început a anilor 80 - 90 şi perioada Luminii, definitorie pentru cea de-a doua parte a vieţii artistice a lui Horea Paştina. În expoziţia de la Palatul Culturii din Tîrgu Mureş, cele două etape ale creaţiei pictorului albaiulian comunică şi se întrepătrund.

(w882) Credinta

Cele 95 de lucrări expuse la Galeria de Artă „Art Nouveau” din Palatul Culturii acoperă 35 de ani de activitate artistică, cele mai vechi lucrări fiind portretul mamei, intitulat de artist „Iubitorul de frumos” şi portretul Părintelui Dumitru Stăniloae.

(w882) Credinta

Celelalte…grădini, peisaje, ferestre invită privitorul la contemplare şi introspecţie pentru că pictura lui Horea Paştina, aşa cum declară însuşi pictorul, este o expresie a credinţei.

VIAŢĂ PRINTRE SFINŢI

(w235) ViataMaria Kornelia şi Matei Schinteie – familia care trăieşte printre sfinţi. Aşa pot fi descrişi cel mai bine soţii Schinteie din Covasna.

Doi tineri, foşti solişti de muzică uşoară cu succes la nivel naţional, şi-au schimbat cursul vieţii în urmă cu 17 ani.

Au renunţat la muzică şi au ales amândoi iconografia.

Sunt pictori amatori, însă harul lui Dumnezeu îi îndrumă şi face ca icoanele lor să ajungă la credincioşii din toată lumea.

S-au specializat la mai multe cursuri de pictură bizantină şi au ajuns să deschidă un atelier de iconografie.

Au pictat catapetesmele a cinci biserici din ţară şi străinătate. Iconostasul bisericii din staţiunea Covasna este pictat de soţii Schinteie.

Tot ei au pictat mai multe icoane din biserica din Voineşti şi Ghelinţa. Alte icoane se află în biserici ortodoxe din Prahova, Braşov şi Suceava.

O parte dintre icoane au ajuns şi la personalităţi ale lumii religioase, dar şi laice.

Soţii Schinteie au trecut printr-o transformare profundă odată ce au început să picteze icoane. Au trecut practic de la o viaţă înconjurată de toate atracţiile şi distracţiile lumii pământene la o viaţă mai aproape de Dumnezeu, o viaţă liturgică.

(w882) Viata

Lucrul într-un atelier de icoane presupune multă muncă, iar nu toată lumea reuşeşte să împlinească rosturile acestei meserii: pe lângă efortul fizic, o icoană presupune şi o muncă spirituală, prin rugăciune, spun soţii Schinteie. Asta pentru că icoana este o punte între Dumnezeu şi om, între cer şi pământ.

(w882) Viata

***

Emisiunea „Picătura de cultură” realizată de Petronela Moraru se difuzează la TVR 3, joi, 6 aprilie, la ora 16:00 şi la TVR Tîrgu-Mureş, sâmbătă, 8 aprilie, la ora 19:30.

Pentru o minte sănătoasă consumaţi cel puţin o picătură de cultură pe săptămână!

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3