loader

Arte, carte şi capricii: Festival de film, şcoală de pictură şi...surprize

La TVR 3 şi online pe TVR+, joi, 5 aprilie, de la ora 21.00,  echipa emisiunii "Arte, carte şi capricii" vă aşteaptă cu subiecte culturale actuale.

 

Arte, carte şi capricii

Vorbim, în ediţia din 5 aprilie, despre două...unicităţi: un proiect musical unic în România şi un festival unic în această parte a Europei. Mai avem subiecte din artă şi un foarte interesant calendar.

Vă propunem să urmăriţi detaliile sumarului nostru:

De multe ori, istoria artei plastice româneşti este nedreaptă. Literatura de specialitate reţine, mai ales, numele bărbaţilor, iar unele din acestea denumesc, generic, şcoli cum ar fi şcoala Baba, şcoala Grigorescu. Un proiect ambiţios îşi doreşte o reevaluare a contribuţiei femeilor din arta românească din ultimii 100 de ani. Un proiect aproape polifonic alcătuit, printre altele, dintr-o expoziţie-cercetare, dezbateri, publicaţii, documentare audio şi video.

Orchestra de cameră şi Corul Academic ale Radiodifuziunii Române au cântat alături de formaţia 2Vibes Symphony, sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore, într-un concert al cărui program a reprezentat un mix de muzică clasică, piese pop și muzică contemporană, adaptate pentru voce solo, orchestră și ansamblu coral. Discutăm acum despre acest proiect, dar şi despre activitatea sa, cu Ciprian Rogojan, unul din cei doi muzicieni de la 2Vibes Symphony.

(w882) ACC

În Joia Mare, Tudor Călin Zarojanu ne prezintă, la rubrica „De ce-aş citi?”, o carte scrisă de un preot - dar nu una religioasă, ci un roman de spionaj.

“Politically Correct” este o sintagmă pe care aţi auzit-o destul de des în ultima vreme. Dar în ediţia noastră din 5 aprilie veţi auzi despre “Not so politically correct”, pentru că e sloganul din acest an al Festivalului "Cinepolitica". Timp de cinci zile, în a doua jumătate a acestei luni, vom vedea superinteresante producţii vizuale, cu tematică preponderant politică. Mai multe detalii aflăm de la directorul festivalului, regizorul Copel Moscu.

Ce au în comun trei legende din epoca de aur a Hollywood-ului, o divă a muzicii suedeze şi unul dintre cei mai controversaţi regizori britanici ai anilor ‘80? Dacă veţi spune că joacă în cel mai recent proiect al acestuia din urmă, vă înşelaţi! Asemănarea lor este alta: toţi cinci s-au născut pe 5 aprilie!

***

Emisiunea poate fi urmărită la ora difuzării online pe TVR+.

2:00 TV Retro

*Atentie, se canta!

Producător Stefan Stanescu

(Reluare)

3:30 Drumul lui Leşe

* Vor veni pe Drumul lui Leşe oameni din domenii diferite: dirijori, horitori, pictori, coriologi, etnomuzicologi, artişti, manageri, lăutari. Invitaţii ne vor arăta lumea lor prin aduceri aminte. Viaţa lor este un drum care trebuie adus in atenţia telespectatorilor. Viaţa lor este o mişcare prin învârtire. Sunt oameni de ispravă. Telespectatorii vor avea ocazia să le vadă sufletul. Emisiunea Drumul lui Leşe înseamnă un dialog de împăcare şi de bucurie.

Realizator, moderator Grigore Leşe​

Producător Mihai Enea

(Reluare)
 
Liviu Lucaci și Cristian Radu Nema, invitați la „Dăruiește Românie!” – UNATC scrie istorie la Cannes

Carmen Târnoveanu vă invită să inventariaţi resursele de valoare artistică şi estetică ale performanţei prin artă, alături de Liviu Lucaci și ...

“Pe cărări de ţară”: Vaideeni din județul Vâlcea | VIDEO

În ediția de vineri, 4 iulie, de la ora 19:00, poposim în Vaideeni, din Oltenia de sub Munte. Cunoaștem oameni frumoși, ne bucurăm de frumusețea ...

În emisiunea “Dăruieşte Românie”, Irina-Margareta Nistor semnează o declaraţie de preţuire pentru Iosif Sava: „Un spirit care nu se repetă”

Într-un moment de profundă emoție și recunoștință, criticul de film Irina-Margareta Nistor face, în cadrul emisiunii „Dăruiește Românie", o ...

 

#tvr3