loader
Foto

Galerie foto

Atmosfera satului tradițional la "Cântec și poveste"

Valori ale culturii tradiționale românești, în cadrul ediției  speciale a emisiunii ”Cântec și poveste”, sâmbătă 9 iulie, de la ora 19.00, la  TVR3.

 

Cântec și poveste

A ne cinsti trecutul strămoșesc prin păstrarea și conservarea obiectelor de artă populară, precum și prin valorificarea și promovarea cântecelor vechi bătrânești, ne cinstim pe noi înșine.

Maica Iustina Roșca, cu pricepere și dăruire a realizat Colecția  etnografică ”Suflet și trup” - Mănăstirea ”Sf Pantelimon”, Lacul Sărat din Brăila

(w882) mj

Cu credință și pasiune, Marcel Părău, sensibil și creativ, a reușit să își transforme propria casă într-un adevărat muzeu, mărturie a trecerii sibianului pe acele meleaguri.

(w882) PARAU

Mariana Birică, interpretă a cântecului muntenesc și colecționar pasionat de piese de port popular Nicolae Popa (1919 - 2010) a fost un meșter popular și poet, recunoscut pentru eforturile sale de a ridica în curtea casei sale Muzeul Popular din Târpești – Târgu Neamț,  recunoscut în întreaga lume pentru creațiile sale unice, un loc încărcat cu multe urme ale Culturii Cucuteni.

(w882) np

(w882)

Marcel Parău: ”Munca mea de peste 30 de ani o regăsesc aici, în aceste lucruri de valoare, la care țin cu sfințenie. Aici este refugiul meu, în această casă, din Agnita, jud. Sibiu, casă împodobită de sărbătoare. Am adunat covoare, costume populare, fotografii vechi, pânzeturi, vase de lut sau din ceramică, unelte, mobilier țărănesc, tot ce vrei și ce nu vrei. De la intrarea în curte până în podul casei, totul e tradițional, țărănesc. Dar, să știți că e aranjat cu gust și cu rost. Nimic nu e pus la întâmplare.  Îmi doresc ca aceste nestemate folclorice să nu piară și să arăt lumii ce am eu în căsuța mea.”

Mariana Birică: ”Cine trece pragul casei mele este întâmpinat cu bucurie. Din teama de a nu se pierde aceste piese de port popular, am achiziționat și investit  fără să mă gândesc că această pasiune a mea nu se va opri. Am adunat de pe întinsul țării peste 1.000 de exponate: ștergare, marame, costume populare, cuverturi, scoarțe, etc”.

În epoca în care, de cele mai multe ori, comercialul este cel care dictează, puțini mai au curajul să culeagă și să facă auzite acele cântece din bătrâni.

(w882) mc

(w882) ca

(w882) xcv

Invitați: Sofia Vicoveanca, Margareta Clipa, Angela Săftoiu, Maria Radu și Ansamblul folcloric din Târgu Neamț.

(w882) dl

(w882) vic

Mi-aș bucura mult inima dacă aș ști că sâmbătă la "Cântec și poveste", telespectatorii vor fi alături de noi. E o gură de oxigen această poveste a colecționarilor din cel patru zone ale țării: Muntenia, Oltenia, Moldova și Ardeal.

Valori ale trecutului și păstrătorii lor ne invită în atmosfera satului tradițional, sâmbătă, 9 iulie, ora 19.00, la TVR3.

Producător: Dr. Maria Tănase Marin

Invitați:

  • Mariana Birică, colecționar de piese de port popular

 

8:00 Telematinal

(II) (simultan TVR Moldova)

Moderatori: Anatol Guzic, Alexandrina Vrîncean

Producător Luminița Popa

Transmisiune directă

8:55 Teleshopping-Publicitate

 

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: luni, 15 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" este difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20 și vineri, în reluare, pe TVR 3 - de la ora ...

Spectacol de referință duminică la TVR: „Chirița în provincie

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă duminică, 21 aprilie, spectacolul „Chirița în provincie", de Vasile Alecsandri, pe TVR3, de la ora 20.00 ...

Primul muzeu literar împlinește 106 de ani | VIDEO

Pe 15 aprilie 1918 se înfiinţa primul muzeu literar din România. "Bojdeuca Ion Creanga" este un loc simbolic pentru oraşul Iaşi, dar şi pentru ...

 

#tvr3