loader
Foto

Biruitorii, Episcopul Martir Nicolae Popoviciu

Studiile pe care le-a făcut Nicolae Popoviciu cu privire la epicleza euharistică, cercetările aprofundate la universitățile din străinătate, documentele vechi pe care le-a găsit în Grecia, dar și în alte părți, cu privire la Rugăciunea de sfințire a darurilor, toate s-au concretizat în lucrarea de doctorat „Epicleza euharistică”.

 

Lacrima Balint-Bloj
Biruitorii

Imediat după Marea Unire de la 1918, Mitropolitul Ardealului, Nicolae Bălan, a început un amplu proces de revigorare a bisericii ortodoxe. Ardealul era suferind atât din punct de vedere al lăcașurilor de cult, cât și din punct de vedere al păstorilor, care fuseseră prigoniți de stăpânirile austriece și maghiare.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale lucrării Mitropolitului Nicolae Bălan l-a constituit formarea unor ierarhi, preoți și teologi de frunte, care să poată susține atât prin har, cât și prin cunoștințe teologice aprofundate flacăra ortodoxiei în Ardeal.

Mitropolitului Nicolae Bălan l-a remarcat pe tânărul student de atunci, de la Sibiu, Nicolae Popoviciu. Viitorul episcop de Oradea era unul dintre cei mai buni studenți ai Academiei Șaguniene, posionat, încă de pe atunci, de taina euharistiei.

***

Producători: Lacrima Balint, Coralia Poruțiu

***

TVR 3 redifuzează sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 8.30, o ediție a emisiunii „Biruitorii”, dedicată Episcopului Martir Nicolae Popoviciu.

 

6:55 Imnul României

7:00 Telematinal

(I) (simultan TVR Moldova)

Moderatori: Andrea Iriciuc şi Anatol Guzic

Producător Luminiţa Popa

Transmisiune directă

 
Șlaierul miresei

Șlaierul miresei

publicat: joi, 03 octombrie 2024

Un proiect inedit de redescoperire a limbii vorbite în Banat. Toate poveștile sunt veritabile, rostite în grai popular, în atât de bogata şi de ...

La Bilca, în nordul Moldovei

La Bilca, în nordul Moldovei

publicat: miercuri, 02 octombrie 2024

Îl cunoaștem pe Iosif Cârstan sau Tucu, salvatorul căsuțelor bucovinene, cel care a contribuit la renașterea satului de odinioară. A salvat de la ...

Biruitorii, Episcopul Martir Nicolae Popoviciu

Biruitorii, Episcopul Martir Nicolae Popoviciu

publicat: marţi, 01 octombrie 2024

Studiile pe care le-a făcut Nicolae Popoviciu cu privire la epicleza euharistică, cercetările aprofundate la universitățile din străinătate, ...

 

#tvr3