loader
Foto

Galerie foto

Biserica „Sfânta Treime” din Craiova

Biserica „Sfânta Treime” completează ansamblul construcțiilor religioase din centrul Craiovei. Construcția bisericii actuale datează din anul 1906, dar istoria locului este mai veche, tocmai din anul 1768. Biserica a fost paraclis domnesc al familiei Știrbei-Bibescu care a dat Țării Românești doi domnitori: Barbu Dimitrie Știrbei (n.1799) și Gheorghe Bibescu (n.1804), ambii născuți la Craiova.

 

Simona Carauleanu
Memoria locului

Proiectul construcției îi aparține arhitectului și restauratorului francez André Lecomte du Noüy, cel care a reclădit mănăstirea Curtea de Argeș.

Prima biserică ridicată pe acest loc a fost ctitoria bătrânei jupânese Dumitrana Știrbei Stolniceasa, zisă Știrboaica, văduva marelui logofăt Constantin Știrbei, fost caimacam al Craiovei în anul 1741. Dumitrana era mama vornicului Barbu Știrbei, cel care a fost unul dintre ctitorii Bisericii Mântuleasa.

După cutremurul de la 1838, acestă biserică  a fost refăcută de Ecaterina Catinca Bibescu și fiul său, marele logofăt Barbu Dimitrie Știrbei, viitorul domn al Țării Românești.

Ecaterina și Dumitrache Bibescu au fost părinții domnitorilor Barbu Dimitrie Știrbei și Gheorghe Bibescu, frați de sânge, dar cu nume diferite pentru că Barbu a fost adoptat de unchiul său cu condiția să-i poarte numele.

Începând cu 1842 și  apoi în 1848, cei doi frați Barbu Dimitrie Știrbei și Gheorghe Bibescu ajung, pe rând, domnitorii Țării Românești și astfel Paraclisul boieresc al familiei Știrbei se transformă în Biserică domnească.

Familia Știrbei-Bibescu a fost una dintre cele mai importante familii boierești din Țara Românească din secolul al XIX-lea.

(w882) Memoria lo

Mai multe informații despre Biserica „Sfânta Treime” din Craiova aflați din emisiunea „Memoria locului” difuzată la TVR 3, miercuri, 20 noiembrie, de la ora 13.30.

Producător: Simona Carauleanu

Sursa foto: capturi din emisiune

13:05 Toţi împreună

* Studioul teritorial Tg.Mureş/Cluj

* Producător Anna Kos

13:30 Europa 360 °

(redifuzare)*Studioul teritorial Timişoara

* Europa 360° este probabil primul program din România care pune cetăţeanul european în centru şi explorează diversitatea Europei pornind de la viaţa de zi cu zi a omului simplu. "Europa 360°" este un magazin de actualitate europeană realizat de TVR Timişoara în coproducţie cu televiziunile publice regionale FR3 (Franţa), RTBF (Belgia), RAI News (Italia), TVP Rezsow (Polonia), TVSlo Maribor (Slovenia), HRT (Croaţia), BNT (Bulgaria), MTVA (Ungaria) şi TG4 (Irlanda) în cadrul unui proiect Circom Regional finanţat de Parlamentul European."Europa 360°" conţine reportaje realizate local de staţiile partenere, în limbile respective şi subtitrate în limba română, grupate pe teme de interes comun european, care sunt identificate prin coordonare editorială permanentă.

Producător Dan Raţiu

 
Hanurile uitate ale Bucureștiului

Hanurile uitate ale Bucureștiului

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

Ce atmosferă, ce viață, ce opulență, cum se mai învârteau banii pe sub tejghele, cum beau de supărare cei ce-și pierdeau gologanii, cum își mai ...

Călător de meserie: Ciobănitul și luxul libertății

Călător de meserie: Ciobănitul și luxul libertății

publicat: miercuri, 20 noiembrie 2024

Marin a devenit cioban în copilărie, când mergea verile la bunici și mâna turmele de oi pe crestele munților Retezat. Ciobănia de munte și de ...

Nicolae Cioancă, invitat la „Cântec și Poveste

Nicolae Cioancă, invitat la „Cântec și Poveste"

publicat: marţi, 19 noiembrie 2024

Vineri, 22 Noiembrie 2024, la TVR 3, de la ora 15.00, vă invităm să cunoașteți povestea drumului în cântecul popular bârgăuan, a interpretului ...

 

#tvr3