loader
Foto

Galerie foto

Blajul din 7 perspective

7 reportaje, realizate timp de 140 de zile înainte de vizita Papei Francisc, prezintă Blajul din 7 perspective. Din 30 mai în 5 iunie, pe TVR3, la ora 22:50 și la 22:30 în week-end, sau la TVR Internațional, din 2 în 5 iunie, la ora 17:00.

 

Câte limbi se vorbesc în Blaj, de ce scriem în română cu litere latine, unde se află prima grădină botanică școlară din Europa, cum faci o pâine cu maia sau păpuși din pănuși, cum câștigi un concurs de robotică sau devii campioana României la volei feminin, dar și răspunsul la nenumărate alte întrebări, aflați într-o serie de 7 reportaje despre Blaj, acest mic oraș ardelenesc, care pare o Mică Vienă și e totodată cunoscut ca Mica Romă.

Urmărind Blajminute – 7 perspective, din 30 mai în 5 iunie, pe TVR3, la ora 22:50 și la 22:30 în week-end, sau la TVR Internațional, din 2 în 5 iunie, la ora 17:00, veți înțelege, de fapt, de ce a mers Papa Francisc la Blaj.

(w882)


La trei ani după vizita Suveranului Pontif în România și beatificarea la Blaj, în 2 iunie 2019, a celor șapte episcopi martiri ai Bisericii Române Unite cu Roma, Televiziunea Română prezintă seria de șapte reportaje despre Mica Romă, Blajminute - 7 perspective, realizată de Anca Berlogea-Boariu, regizoare și jurnalistă, în colaborare cu elevi și studenți din Blaj, printre care Daria Gizdavu și Patricia Sas, acum absolvente ale Facultății de Televiziune și Film, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj și Veronica Isailă, absolventă a Facultății de Litere, Secția limba latină-engleză, tot UBB, Cluj, gazde și co-realizatoare ale mai multor povești de un minut.

(w882) F

Reportajele s-au născut de fapt minut cu minut, zi după zi, din filme postate zilnic pe Facebook, în perioada 14 ianuarie-2 iunie 2019 și prezintă Blajul din 7 perspective: a poveștilor de familie, a școlii, a vieții din oraș, a istoriei trăite, a oamenilor implicați în proiecte de caritate sau de economie sustenabilă, a împrejurimilor și, nu în ultimul rând, a episcopilor de ieri și de astăzi ai Bisericii Române Unite cu Roma, greco-catolică, interzisă în perioada comunistă. Printre aceștia se numără șapte episcopi care au murit în detenție, între 1950-1970, declarați martiri pentru credință: Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu. Sărbătoarea lor este în 2 iunie, iar anul acesta va fi celebrată duminică, 5 iunie.

(w882)


Proiectul a fost realizat în colaborare cu Signis România și Arhiepiscopia Majoră de Alba Iulia și Făgăraș.

(w882)

11:00 Toţi împreună

* Corespondenţă-Casa Tradiţiilor Ardeleneşti de la Oradea

Redactor Ionescu Nikolett

Contravorbe (ep. 9)-cu Borbély András şi Székely Örs

Redactor E. Ferencz Judit

Cifrele noastre schimbătoare-documentar (partea 1)

Redactor Miholcsa Gyula

La o ceaşcă de cafea-cu farmacistul aventurier (partea 1)

Redactor B. Nagy Veronika

Redactor Kacsó Edith

Producător Bartha Ágnes

12:50 Teleshopping-Publicitate

 

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: luni, 15 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Spectacol de referință duminică la TVR: „Chirița în provincie

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă duminică, 21 aprilie, spectacolul „Chirița în provincie", de Vasile Alecsandri, pe TVR3, de la ora 20.00 ...

Primul muzeu literar împlinește 106 de ani | VIDEO

Pe 15 aprilie 1918 se înfiinţa primul muzeu literar din România. "Bojdeuca Ion Creanga" este un loc simbolic pentru oraşul Iaşi, dar şi pentru ...

 

#tvr3