loader
Foto

Bucovina de sub cer - în programe speciale la TVR 3

Din Joia Mare până în Ziua de Paşte, TVR 3 vă invită la mănăstirile din Bucovina, dar mai ales la Voroneţul din sufletele noastre.

 

„Cu siguranță, Cuviosul Daniil Sihastrul este cel care l-a sfătuit pe Ştefan cel Mare să zidească o biserică pentru fiecare bătălie purtată, indiferent de rezultat - pe de o parte, pentru a-I mulțumi lui Dumnezeu, iar pe de alta, pentru sufletele celor căzuți”, ne spune Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților, care semnează şi cartea „Sfinții - Prietenii noștri adevărați. Portrete în cuvinte”.

Isihastul a fost şi primul stareţ al Voroneţului, mănăstirea construită în anul 1488, în numai trei luni şi trei săptămâni.

(w882) Calinic Ar

foto: Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților

În 1991, după 206 ani în care Mănăstirea de la Voroneţ a fost închisă, s-a reînfiinţat ca mănăstire de călugăriţe. Pe Întâia Stareţă, Stavrofora Irina PÂNTESCU, TVR 3 vă propune să o revedeţi joi, de la ora 21:30, la „Nocturne”, vorbind despre adevărata iubire de oameni şi de Dumnezeu.

(w882) intaia sta

foto: Stavrofora Irina PÂNTESCU, Întâia Stareță a Mănăstirii Voroneț

(w882) Maica Star

foto: Irina Pântescu, Întâia Stareță a Voronețului, și dr. Gabriela Platon, Stareța Mănăstirii Voroneț

În Vinerea Mare, la orele 15:50, la TVR 3 redescoperiţi „Biserica albastră a mănăstirii Voroneț”: albastru întemeietor, călăuzitor, răstignitor, purificator, iubitor.

(w882) voronet

De la ora 21:00, pe „Drumul lui Leşe” vine Episcopul-vicar Damaschin Dorneanul, cu o precuvântare la Învierea Domnului, despre suflet si spirit.

(w882)

Urmează, la ora 21:50, emisiunea „Cuviosul Daniil Sihastru - Sfânt al Neamului”.

(w882) daniil sih

Sâmbătă, 1 mai, de la ora 13:15, seara de la 21:30 și luni 3 mai de la ora 13.00, frumusețea eternă a Voronețului este reflectată la emisiunea Academia Română – prezentul continuu. Mănăstirea Voroneţ, 533 de ani de la înfiinţare, 30 de ani de la redeschidere”. La vernisajul de la Biblioteca Academiei Române, stareța Mănăstirii Voroneț, dr. Gabriela Platon, subliniază continuitatea și preocuparea cultural-duhovnicească a obștii de la Voroneț.

(w882) expozitie

Programul TVR 3 continuă sâmbătă cu priceasna „Lumină, Sfîntă Lumină” cu Ana Ilca Mureşan.

De la ora 22:20, la TVR 3 urmează documentarul „România turistică. Mănăstirile Putna şi Voroneţ. Prima serbare a românilor de pretutindeni a fost organizată de Eminescu, acum 150 de ani, la „Ierusalimul neamului românesc“, cum a numit Putna. Aici şi-a petrecut regele Mihai prima sărbătoare de Paşte după revenirea din exilul impus de comunişti.

(w882) putna

Pentru intrarea în atmosfera de dinaintea minunii Învierii lui Iisus Hristos, jurnaliştii de la TVR Iaşi, TVR Cluj şi TVR Timişoara se vor alătura colegilor de la Bucureşti şi vor transmite informaţii şi imagini de la Mănăstirile Golia, Nicula şi Sfîntul Iosif de la Partoş, începând cu ora 23:10, la emisiunea „Universul Credinţei. Ediţie specială - Slujba Învierii Domnului“.

Duminică, în prima zi de Paşte, de la ora 21:30, vă oferim un concert de excepție, inițiativă a Consiliului Judeţean Suceava, „Clopotele Bucovinei”, realizat cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Concertul document începe cu celebrele clopote ale Mănăstirii Putna și continuă cu Voroneţ, Suceviţa, Moldoviţa, Probota, Slatina, Dragomirna, Arbore, Pătrăuţi, Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.

(w882) clopotele

foto: Clopotele istorice ale Mănăstirii Putna, dăruite de Ştefan cel Mare și Petru Rareş

„Ştefan-Vodă este adus în inimile noastre prin sunetele celor două clopote de la Voroneţ. Nu întâmplător, TVR 3 a programat „Clopotele Bucovineicare marchează timpul bucuriei, după Teatrul Naţional de Televiziune cu spectacolul regizat de Alexander Hausvater, „Mazurka. Lui Chopin i-ar fi plăcut muzica clopotelor!

15:00 Cântec şi poveste

*Studioul teritorial Cluj

*Este o poveste a lumii satului transilvănean exprimată în gânduri şi poveşti ale celor mai importante nume ale folclorului din zonă. Cântecul şi povestea se împletesc într-un autentic stil tradiţional.

*Spectacolul „Traditii clujene, de Ziua Culturii Nationale”. Partea a 3-a.

Tezaurele Umane Vii din județul Cluj, în prim plan, de Ziua Culturii Naționale

Invitați de onoare: NICOLAE VĂDAN, lutierul din Râșca, SIMION DRÎNDA, căoaciul din Măguri, VIORICA TRIPON, țesătoarea din Negreni și ȚULI CAROL, zis Stângaciul din Mociu, coordonatorul Grupului instrumental „TRIO Zorile”.

Alături de ei au fost prezenți și câțiva dintre ucenicii lor: TUDOR CHECHEDI, ucenicul cărbunarului, de la Muntele Rece, MARIA GABRIAN și DENISA TRIPON, fiica și nepoata țesătoarei din Negreni și „Copiii Mociului”, care îl au ca instructor pe Țuli Carol.

Pe scenă au mai urcat și interpreții de muzică populară: MARIANA MORCAN, solistă, Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană, ANDREEA BOGDAN și LOREDANA GABRIAN.
Prezentator Alin Pop, redactor Radio Cluj
Producător Luminita Purdea Cotutiu

16:00 Forum economic

*Studioul teritorial Tg.Mureş

*Dezbatem principalele subiecte economice ale momentului. Punem întrebări, căutăm răspunsuri și soluții la probleme și situații care ne interesează pe toți. Discutăm cu economiști, antreprenori , specialiști în diverse domenii care influențează economia și calitatea vieții, dar și cu autorități.

Producător Andrada Gorog

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

Disbioza, ediție specială

Disbioza, ediție specială "NutriInfo"

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Disbioza, un cuvânt mic, dar cu impact uriaș în sănătatea noastră. Este momentul să îi acordăm atenția cuvenită. Nu rata ediția specială ...

 

#tvr3