loader
Foto

Galerie foto

„Cafeaua de dimineață”... cu Doru Stănculescu, duminică seara la REMIX

Duminică, 14 februarie, TVR 3 v-a invitat la poezia muzicii folk cu Doru Stănculescu, de la ora 22.00.

 

Remix

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Unul dintre primii folkişti români, DORU STĂNCULESCU, de-alaltăieri şi până mai ieri, parafrazând discurile sale lansate după 1990. În ciuda celebrităţii cantautorului, arhivele n-au fost tocmai generoase cu domnia sa... deşi se pare că a fost primul folkist difuzat de RadioTeleviziune. Numai că primul festival naţional dedicat genului, organizat de către fraţii Florin Silviu şi Octavian Ursulescu, nu s-a înregistrat, iar din 1971 muzica tânără a avut de suferit de pe urma noii politici culturale.

(w882) Doru Stăn
Ascultându-l, cu Mișu Diaconescu, pe Florian Pittiș în Club A, în 1974

De notat şi primul mare şlagăr «Ecou de romanţă», lansat de sora lui Doru, Mihaela Mihai, melodia anului 1969, conform topului revistei «Săptămâna». Dacă realizatorii au reuşit să vizualizeze şi compoziţii din anii ’70, aceasta s-a datorat filmărilor Cineclubului A păstrate de Mirel Leventer. Apoi, două bijuterii cântate de folkist împreună cu flautistul Sorin Minghiat, filmate cu Adrian Păunescu în 1974.

(w882) Doru Stăn

Şi atât, apariţiile lui Doru Stănculescu în public fiind complicate, după emigrarea Mihaelei în Franţa, în 1975, deşi cu doi ani înainte câştigase prima ediţie a festivalului «Primăvara baladelor». Filmul «Porţile albastre ale oraşului», cu «Ai hai» - cea mai cunoscută melodie a sa pe generic -, a mai redus din handicap. Dar, din 1990, când toţi colegii săi de generaţie au apărut liberi pe scene, Doru şi-a adus aminte că era arhitect şi a plecat şase ani în Franţa.

(w882) Doru Stăn

După întoarcere, primul pas important pentru revenirea sa legitimă în muzica românească a fost făcut oficial în 1998, când a lansat primul CD «De-alaltăieri şi până ieri», înregistrat cu Vali Sterian. Următoarele două au apărut în ultima decadă, orchestrate de marele muzician român Dan Andrei Aldea, care îl consideră şi astăzi pe colegul său unul dintre marii compozitori români din acest gen de muzică. Cu toate acestea, Doru Stănculescu rămâne unul dintre marii artişti români care apar prea rar pe scenele noastre.

Realizator Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

22:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

0:00 Cult@rt (R)

*Studioul teritorial Timişoara

Producator Tania Tunas

(Reluare)
 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3