loader
Foto

Călin Pop și Mugur Winkler, la Remix

Sâmbătă, 28 aprilie, de la ora 22.00, la TVR 3 și online pe TVR+, i-ați putut vedea pe muzicieni rock din două generații: Călin Pop și Mugur Winkler.

 

Remix

Călin Pop și chitara lui... solo

14 martie 2018, Clubul Țăranului din Bucuresti. Calin Pop – liderul grupului Celelalte Cuvinte – a lansat un al treilea disc solistic, intitulat „Fără filtru”. Un moment potrivit pentru o incursiune... „Remix”-ată în povestea apariției în nume propriu a nu mai puțin de patru albume discografice în tot atâția ani, incluzându-l aici și pe cel semnat alături de fiul său, Marius Pop.

(w882)

Cu un portofoliu generos de diverse melodii, schițe, idei, chitaristul și solistul orădean a fost îndreptat spre acest proiect în serial de Florian Lungu, care i-a descoperit câteva înregistrări „de sertar”. Cu voința producătorului Romulus Arhire, specializat pe genuri rock, jazz, progressive și așa mai departe, muzica „solo” a lui Călin a fost pusă în pagină, disc cu disc și concept cu concept, nu în ultimul rând prin mai multe clipuri video.

„Undeva”, „Ritual de iarnă”, „In-Fusion” (tată – fiu) tratat într-un reportaj „Remix” din toamna trecută și în fine „Fără filtru”, un disc care concluzionează cele întâmplate din 1990 încoace în societate, prin urmare cu mesaj. De la melodii instrumentale nostalgice, apoi cele inundate de anotimpul alb, noul concept hard & heavy luminează încă o perspectivă a muzicianului:

„Nu pot să știu, ca muzician rock, care e viitorul, dar e clar că voi continua pe toate liniile. În primul rând, am fondat și sunt mândru de grupul Celelalte Cuvinte, cu toată istoria și discografia noastră; de aceea nu ne grăbim, deși avem material, până nu ne e totul clar. Cu Marius am în program un mic turneu, chiar în această primăvară. Viitorul nu sună din păcate prea bine vizavi de viața noastră de zi cu zi, prin urmare voi lupta în felul meu rock de a fi...”

(w882)

 

Mugur Winkler, o poveste de viață... cu cântec!

În a doua jumătate a anilor 60, una dintre trupele fanion ale beat-ului românesc era Sideral. Avându-l lider pe basistul și solistul vocal Dumitru Tunsoiu, formația a apărut în filmul „Ultima noapte a copilăriei”, acesta devenind - ca și personajul principal din film - Liviu Tudan. Filmări au fost mai multe, dar compozițiile nu au apucat să apară pe disc.

(w882)

Trupa a lansat câțiva instrumentiști care au scris istorie și cu alte firme – cazul claviaturistului Mircea Drăgan. Cât despre chitaristul violonist Mugur Winkler, în ciuda virtuozității sale și a influenței pe care a avut-o în epoca reinventării rockului pe plaiuri românești, acesta a dispărut prea repede de pe firmament.

În 1969, Mugur restructurează formația sub titulatura Sideral Modal Quartet (cu Andrei Ignat – claviaturi, Șerban Ciurea – voce și chitară bas, respectiv Costin Dobrin – tobe) făcând pași spre genul progresiv psihedelic. Grupul participă la primul Festival Național de Muzică Pop în decembrie, unde este premiat cot la cot cu alte mari trupe ale momentului.

(w882)

În plină ascensiune acasă, alege să plece să cânte într-un contract în Germania. Cei patru au o perioadă plină de concerte pe ruta Hamburg – Scandinavia, dar la 1 aprilie 1971 se despart. Mugur și Costin au continuat să cânte muzică comercială încă doi ani în Elveția, unde s-au și stabilit; și-au finanțat astfel studiile și au intrat în afaceri. Realizatorii emisiunii au filmat o revedere a lor acasă la Winkler, depănând povești, povestiri, amintiri. Din copilăria și tinerețea rockului românesc.

(w882)

Foto: arhive personale, facebook

***

Realizator: Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi online la TVR+.

9:00 Ziua buna de la Iasi

*Studioul teritorial Iaşi(simultan TVR Iasi)

*Unim romanii peste Prut

Moderatori Raluca Aftene & Laura Lucescu

Producător Horia Gumeni

Transmisiune directă

9:55 Teleshopping-Publicitate

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3