loader
Foto

"Cântec și poveste" cu maestrul coregraf Ștefan Coman

„Gloria nu este a celor neînvinși, ci a celor care se ridică după fiecare lovitură”. Am revăzut ediția pe 20 februarie, de la ora 19:00, la TVR 3.

 

Cântec și poveste

O viață, un om, un destin...

Într-o lume în plină ascensiune spre modernitate, când cultura tradițională pierde teren în fața influențelor occidentale, când omul are aspirații din ce în ce mai înalte și mai moderniste, iar identitatea națională, iubirea pentru neam, glie și strămoși se uită parcă în negura timpului, am reușit să răzbesc și să arăt întregii lumi frumusețile tradiționale ale poporului român.

(w882) ansamblu b

În cei peste 45 de ani de activitate coregrafică (...) am arătat specialiștilor în domeniu că Dobrogea are folclor, realitate contestată intens înainte de 1990.

În 1980 am pus bazele Ansamblului Folcloric „Mugurelul” al Casei Tineretului din Tulcea, din dorința de a nu lăsa tradiția să moară, în 1990 am înființat Ansamblul Folcloric de Copii și Tineret „Dorulețul”, care dăinuie și în prezent, și datorită căruia se organizează festivalul internațional de folclor: „Peștișorul de Aur” , începând din 1993.

(w882) dans maini

Din 1998 conduc, în calitate de director, respectiv manager, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”.

Din 2012, împreună cu fiul meu, Marian, și nora Mirela, ambii dansatori și coregrafi calificați, am pus bazele unei școli de dans, care se bucură de un real succes. Mi-am canalizat toată energia și dragostea către folclorul și cultura tradițională, prin și pentru care trăiesc.

(w882) vapor delt

Am format generații întregi de elevi în spiritul și credința jocului și folclorului românesc. Viața unui coregraf este o călătorie, nu o destinație, este un spectacol din arena circului, unde acrobatul se aruncă în mrejele spectaculoase ale numărului acrobatic fără centuri de siguranță sau plasă de susținere.

Este important ce facem de-a lungul drumului, experiențele prin care trecem, hotărârile pe care le luăm, oamenii care devenim și mai puțin contează unde ajungem sau dacă ajungem în siguranță.

(w882) dansatori

Omul este suma faptelor sale – trebuie să fim buni, generoși, toleranți, optimiști pentru a putea acumula cât mai multe experiențe pozitive și pentru a aduce o schimbare în bine în lume.

Mi-am propus și am și reușit să gândesc cu inima, să nu pun la suflet toate răutățile lumii, să mă ridic atunci când am căzut, să învăț din greșeli și să fiu un luptător pentru ceea ce iubesc - jocul și arta tradițională, am încercat să mă perfecționez, să cercetez și să învăț cât mai mult despre această lume frumoasă a jocului, pentru că doar așa pot lăsa în urma mea material de calitate, valoros, documentat și rezistent la intemperiile vremii.” (Ștefan Coman)

(w882) filmari

O ediție de colecție a emisiunii ”Cântec și poveste”, o întâlnire cu maestrul coregraf Ștefan Coman, cel care a creionat destine, cel care prin cercetările de teren a reușit să scoată la lumină folclorul de pe meleagurile dobrogene și, mai mult, să clarifice identitatea acestei zone atât de complexe, a fost difuzată 20 februarie, de la ora 19.00, la TVR3.

(w882) varsta can

Invitați: Georgeta Nichifor, Costel Atanasof, Laura Mocăniță, Laura Feraru, Denisa Călin, Orchestra și Ansamblul artistic-profesionist ”Baladele Deltei” – Tulcea

***

Producător: dr. Maria Tănase Marin

*

O redifuzare a ediției din 12 decembrie 2020

19:00 Lumea de aproape

(redifuzare)*Studioul teritorial Timişoara

* Emisiunea abordează subiecte de interes regional şi se adresează unui public larg. Evenimentele importante, precum şi personalităţi de marcă ale regiunii sunt teme ale reportajelor Lumea de aproape.

Producător Cosmin Jitariuc

19:30 Locuri, oameni si comori

*Best of

Producator Emilia Nicolaescu

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3