Duminică, 26 aprilie, începând cu ora 11:30, la TVR 3 și online pe TVR+, Teodora Drăgoi v-a invitat să treceți pragul Muzeului ”Pană Filipescu” din Prahova și al Muzeului Vâlcean pentru ca, împreună, să îl sărbătorim pe Sfântul Mucenic Gheorghe.
La mulți ani sărbătoriților - Gheorghe Roșoga și Gheorghe Gheorghe!
Invitați: Sofia Vicoveanca, Matilda Pascal Cojocarita, Ion Ghitulescu, Nineta Popa, violoniștii Ștefan Cigu și Horațiu Cigu, Domnica Dologa, Elena Mândrescu, Cristina Gheorghiu, Viorica Podgoreanu, Alisa Toma, Elena Nistor, Iulia Vătafu, Caudia Torop, Coralia Costea, Georgiana Bîrsac, Nicolae Cioanca, Petrica Muntean (trompeta) si ansamblurile folclorice: ”Stejarul”, din Alba și ”Mușețeanca” din Brăila.
Gânduri la zi de sărbătoare:
Elena Mândrescu - interpretă de cântec popular din zona Moldovei:
„Dragilor mei colegi și iubitorilor de cântec popular, în aceasta zi de Sf.Gheorghe, vă doresc sănătate și dorințe împlinite, liniște și bucurii alături de cei dragi!
Pentru prețuiții mei colegi Gheorghe Roșoga și Gheorghe Gheorghe, multe cântece frumoase și viață îndelungată!”
Viorica Podgoreanu - interpretă de cântec popular din zona Munteniei:
„Pentru purtătorul de biruință în lumea sunetelor folclorului românesc, azi, de ziua onomastică, vă urez domnule Gheorghe Roșoga, sănătate și gânduri de bine, împodobite cu aleasa mea prețuire! ”
***
În tradiția populară, de Sfântul Mucenic Gheorghe există obiceiul împodobirii caselor cu crengi de stejar, de păr, frunze de fag sau gorun și fire de leuștean, aceste simboluri vegetale având rolul de a proteja gospodăria de spiritele rele.
Sfântul Gheorghe este considerat patronul naturii înverzite, al vitelor și oilor, dar cel mai mult el a rămas în conștiința populară un model de curaj în lupta cu balaurul. În unele zone din țară Sf. Gheorghe mai este numit și Sângeorz sau Sângeorge.
În această zi de mare sărbătoare suntem alături de cei dragi cu urările cele mai frumoase și gândurile cele mai alese.
La mulți ani!
Realizator și producător: dr. Maria Tănase Marin