loader
Foto

Pe meleaguri maramureșene cu ”Cântec și poveste”

Vineri, 1 martie, la TVR 3, începând cu ora 15:00, v-am oferit un mărțișor muzical - folcloric, adus în spațiul emisiunii "Cântec și Poveste" de Ioan Pop și Grupul IZA din Maramureș.  

 

Alexandru Pugna
Cântec și poveste

Ioan Pop, căruia prietenii îi spun "Popicu", este liderul Grupului IZA din Maramureș, un grup folcloric ce și-a câștigat un prestigiu aparte, atât în țară, cât și în străinătate. Au călătorit cu muzica tradițională maramureșeană în lumea întreagă, dovedindu-se adevărați ambasadori ai spiritului românesc. "Popicu" este un instrumentist polivalent, învățând să cânte la tilincă, ceteră, braci, zongoră, dobă, drâmbă și cu vocea.

(w882)

Ideea înființării Grupului IZA a fost una extrem de inspirată, ei fiind autentici exponenți ai cântecului, jocului și portului tradițional din Maramureș. De aproximativ 18 ani, Grupul IZA are același nucleu: Anuța Pop, Voichița Tepei, Ioachim Făt, Grigore Chira și Ioan Pop.

(w882)

De-a lungul anilor, au colaborat cu cei mai valoroși rapsozi din Maramureș, pentru a da un plus de autenticitate și valoare aparițiilor din spectacole și emisiuni. Astfel, au cântat alături de Nicolae Pițiș, Pătru Godja-Pupăză, Ionu' lu' Grigore, zis Paganini, și mulți alți rapsozi bătrâni, de la care au preluat pe lângă cântările vechi, arhaice și sinceritatea, firescul și simplitatea cântării.

(w882)

Valoarea și autenticitatea lor interpretativă, l-au determinat pe regizorul Mihai Măniuțiu să-i distribuie în două piese de teatru, care s-au bucurat de mare succes ani de zile. Este vorba de "Nunta", după Cartea Genezei jucată la Teatrul Național Cluj-Napoca și "Electra", jucată la început la Teatrul "Regina Maria" din Oradea și vreo 15 ani la Teatrul Național din Sibiu.

(w882)

(w882)

Este impresionantă cartea de vizită a Grupului IZA, iar în această ediție a emisiunii "Cântec și Poveste" am descoperit darurile lor excepționale. O ediție cu adevărat de colecție, realizată pentru sufletele dumneavoastră.

(w882)

Moderator: Alexandru Pugna

Producător: Radu Anghel

 

 

 

 

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)

1:50 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
”Dăruiește Românie!”, o nouă întâlnire cu artiști îndrăgiți, sâmbătă, la TVR 3

Victoria Cociaș, Ozana Barabancea, Alexandra Ungureanu, Andreea Toma, Doru Isăroiu & Red Parlament sunt așteptați de Carmen Târnoveanu la ...

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: luni, 15 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Spectacol de referință duminică la TVR: „Chirița în provincie

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă duminică, 21 aprilie, spectacolul „Chirița în provincie", de Vasile Alecsandri, pe TVR3, de la ora 20.00 ...

 

#tvr3