loader
Foto

In memoriam Tatiana Stepa: “Cântec pentru prieteni”

Festivalul “Cântec pentru prieteni”, ajuns deja la cea de-a X-a ediție, va avea loc pe 10 octombrie, la Palatul Cultural „Minerul” din Lupeni. Invitat de onoare al festivalului va fi actorul Dan Puric.  

 

A fost una dintre cele mai iubite interprete de folk, vocea sa melodioasă ostoind doruri și stârnind melancolii. Dar puțini sunt cei care știu că Tatiana Stepa s-a născut la Lupeni și a părăsit orașul natal pentru a urma cursurile Liceului de Arhitecturã din București. Acolo a auzit pentru prima dată muzică folk, acel gen muzical care avea să îi devină vocație.

Palatul Cultural „MINERUL” din Lupeni va găzdui sâmbătă, 10 octombrie,  Festivalul „CÂNTEC PENTRU PRIETENI” In Memoriam TATIANA STEPA, EDIŢIA a X-a, eveniment organizat de Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Lupeni, Consiliul Judeţean Hunedoara în colaborare cu Asociaţia Culturală „TATIANA STEPA”.

Evenimentul se anunță a fi unul emoționant, iar spectatorii care vor fi prezenți în sala vor putea să-și amintească melodiile iubitei cântărețe de muzică folk. Vor fi pe scenă Victor Socaciu, Florin Camen, Cătălin Stepa, Luminița Donisă, Claudia Șponor, cărora li se vor alătura pianistul Aurelian Epuraș, precum şi invitatul de onoare - actorul Dan Puric.

(w882) tatiana

Festivalul de folk ”Cântec pentru prieteni” a devenit un eveniment de referință în seria multiplelor activități cultural-artistice găzduite în municipiul Lupeni. Evenimentul se va desfășura cu respectarea condițiilor de siguranță sanitară impuse de momentul pe care îl trăim.

Tatiana Stepa s-a născut în municipiul Lupeni si a urmat cursurile „Liceului de Arhitecturã” din Bucuresti. Aici a fost primul loc în care a auzit muzica folk. Pentru că făcuse vioara ani de zile, nu i-a fost greu să cânte la chitară. A debutat în septembrie 1982, pe stadionul din Făgăras, în cadrul Cenaclului Flacăra, cu un cântec numit „Si-am să-mi fac o doină” (versuri Adrian Gavrilă). A rămas în componenta acestuia pânã în anul 1985, dupã care, din 1992 pânã în 1996, a fost membrã a Cenaclului „Totusi Iubirea”, participând la peste 2.000 de spectacole, atingând un maxim de 50.000 de spectatori la un concert aniversar de la Galati. Ultimul recital l-a susţinut în cadrul festivalului Folk You de la Vama Veche în data de 31 iulie 2009.

A încetat din viaţă la doar 46 de ani, în 7 august 2009, în jurul orei opt dimineaţa, ca urmare a unei cumplite boli care a răpit-o mult prea devreme din această lume.

(w882) tatiana

Fără îndoială, iubitorii de cultură din municipiul Lupeni își mai aduc aminte cum, cu ceva ani ani în urmă, era de neconceput desfășurarea vreunei ediții din apreciatul festival cultural-artistic ”Toamna lupeneană” fără apariția pe scenă a Tatianei Stepa, vocea de aur a folkului din Valea Jiului. Ce-i drept, pentru mulți, încă e de neconceput și faptul că s-au scurs, deja, nu mai puțin decât 11 ani de la trecerea în eternitate a celei care a fost un muzician desăvârșit, un prieten devotat și un părinte minunat, dar și un adevărat cetățean de onoare al municipiului Lupeni.

Din fericire, Tatiana Stepa a lăsat moștenire Văii Jiului, pe lângă o seamă de apreciate compoziții muzicale, și un alt artist de excepție, pe fiul său Cătălin, care se dovedește a fi nu doar o voce specială a folkului românesc, ci și un om demn de toată admirația. Grație lui Cătălin Stepa, memoria Tatianei Stepa este pusă la loc de cinste pe harta artei muzicale din Valea Jiului, iar compozițiile ei sunt interpretate, în continuare, pe scenele folk ale țării.

Tot în memoria ei, alături de alți prieteni ai artistei, Cătălin Stepa a fondat Asociația Culturală ”Tatiana Stepa” - asociație care organizează, de un deceniu încoace, unul dintre cele mai frumoase festivaluri de folk din România - ”Cântec pentru prieteni”- dedicat chiar memoriei celei care a fost Tatiana Stepa.

***

Surse foto: banatfm.ro, hunedoaralibera.ro, melidoniumm.wordpress.com

Un articol de Irninis Miricioiu

9:00 Spirit şi credinţă

(redifuzare)*Studioul teritorial Tg.Mures

*Pelerin, arta sacra

Producator Vasile Braic

9:55 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Învierea, unire în biserică, cu părintele Sorin Zahiu, la TVR 3

Mărturisirea de credință vine de dincolo de granițele României, din comunitatea de români din Atena, Grecia. Descoperiți Taina Zilelor Mari, ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

Pe „Drumul lui Leșe

Emisiunea „Drumul lui Leșe" aduce sâmbătă, 4 mai, pe TVR3 de la ora 21.00, o nouă ediție în care Grigore Leşe susține un dialog de împăcare și ...

 

#tvr3