loader
Foto

Cântecele religioase tradiționale ne însoțesc pe „Drumul lui Leşe"

Vocea Mariei Coman s-a auzit în studioul emisiunii  „ Drumul lui Leşe" din 11 noiembrie, ora 21.00, pe TVR3 și TVR+. Ediția din această sâmbătă a fost înnobilată de muzica religioasă. | VIDEO

 

Grigore Leşe
Drumul lui Leșe

Invitaţii ediției sunt Maria Coman, Vlad Aschembrener, Adrian Bratu și Ioan Cornițescu.

(w882) Lese 11 no

În această ediție, pe Drumul lui Leșe, ne însoțesc muzica religioasă, pricesnele, cântecele de pelerinaj. Toate ne duc cu gândul la momente unice pe care oamenii le trăiesc cu inima. Horele sunt precum icoanele, adevărate rugăciuni, care ne țin pe lumea asta, iar cântecele populare religioase sunt îndumnezeite și mântuite. Poți cânta această muzică doar dacă o înțelegi, dacă trăiești și simți ceea ce cânți.

În lumea asta mare, se cântă asemănător, pentru că toate muzicile îl au pe Christos. Cântecele religioase tradiționale se întâlnesc cu hora lungă din Maramureș, așa cum cântarea polifonică a aromânilor, muzicile budiștilor din Mongolia, ale celor din Republica Tuva sau ale aborigenilor din Canada au aceleași inflexiuni.

(w882) Maria Coma

Maria Coman iubește și trăiește muzica pentru a dărui emoție, dragoste și bucurie celor care o ascultă. Pentru ea, acasă este fiecare loc în care poate aduce zâmbete în suflete. A crescut într-o familie în care credința, educaţia și iubirea au reprezentat principalele valori, pe lângă perseverenţa, ambiţia și curajul de a-și urma aspirațiile. A fost invitată ca solist în cadrul mai multor evenimente culturale naționale și internaționale. A cântat pe scenele Ateneului Român, Operei Naționale București, Operei Naționale Cluj-Napoca, Filarmonicii din Arad, Filarmonicii din Pitești, dar și în Franța, Germania, Spania, Turcia, Israel.

(w882) Lese 11 no
Deși a explorat îndeaproape domenii precum filologia, limbi străine, studii politice și administrative sau comunicare, niciodată nu a renunțat la dorința de a aduce oamenii împreună, fie prin implicarea în proiecte sociale, fie prin momentele artistice alese cu grijă. După multe încercări, a găsit calea potrivită pentru a-și îndeplini visul prin muzica bizantină sau cultă, îmbinând pasiunea pentru cânt cu ţelul de a promova grija faţă de minte și de suflet prin cultivarea valorilor ortodoxe.

Pentru că Psaltirea este cartea de căpătâi a fiecărui creștin, Maria Coman a adus, pe Drumul lui Leșe, Primul psalm al lui David. A cântat, apoi, un imn bizantin scris pentru Maica Domnului de Sfântul Nectarie, precum și rugăciunea domnească Tatăl nostru.

(w882) Lese 11 no

Drumul lui Leşe este un program în care se îmbină armonios dezbaterea, monologul şi actul artistic ancorat în realitatea autohtonă şi universală. Este o emisiune croită în jurul unui personaj carismatic ce debordează de vitalitate şi care reuşeşte să transmită publicului mesaje clare, făcându-l, în acelaşi timp, cu umorul specific, să gândească şi să se redescopere.

***

Sezon 18, ediţia 7

Sâmbătă, 11 noiembrie

Jurnalist senior: Sandrino Gavriloaia

Producător: Sînziana Miloşoiu

(w882) Grigore Le

Realizator și moderator: Grigore Leşe

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

4:00 Toţi împreună (R)

* Emisiune în limba maghiară*Studioul teritorialTg.Mureş

Reportaje din actualitatea socială şi culturală regională

Producător Anna Kos

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Timişoara

Producător Peter Keresztes

(Reluare)

5:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător, prezentator Miruna Moraru

 
Ediție câmpenească, la

De 1 Mai v-am dat Ziua bună de pe malul lacului Ciric. Moderatoare - Laura Lucescu, Raluca Aftene

De sărbători, Dăruiește Românie!

De sărbători, Dăruiește Românie!

publicat: marţi, 30 aprilie 2024

Carmen Târnoveanu vă așteaptă alături de invitați speciali, în edițiile de sărbătoare ale emisiunii ”Dăruiește Românie!”, miercuri, 1 mai, de ...

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

 

#tvr3