loader
Foto

Cântecele religioase tradiționale ne însoțesc pe „Drumul lui Leşe"

Vocea Mariei Coman s-a auzit în studioul emisiunii  „ Drumul lui Leşe" din 11 noiembrie, ora 21.00, pe TVR3 și TVR+. Ediția din această sâmbătă a fost înnobilată de muzica religioasă. | VIDEO

 

Grigore Leşe
Drumul lui Leșe

Invitaţii ediției sunt Maria Coman, Vlad Aschembrener, Adrian Bratu și Ioan Cornițescu.

(w882) Lese 11 no

În această ediție, pe Drumul lui Leșe, ne însoțesc muzica religioasă, pricesnele, cântecele de pelerinaj. Toate ne duc cu gândul la momente unice pe care oamenii le trăiesc cu inima. Horele sunt precum icoanele, adevărate rugăciuni, care ne țin pe lumea asta, iar cântecele populare religioase sunt îndumnezeite și mântuite. Poți cânta această muzică doar dacă o înțelegi, dacă trăiești și simți ceea ce cânți.

În lumea asta mare, se cântă asemănător, pentru că toate muzicile îl au pe Christos. Cântecele religioase tradiționale se întâlnesc cu hora lungă din Maramureș, așa cum cântarea polifonică a aromânilor, muzicile budiștilor din Mongolia, ale celor din Republica Tuva sau ale aborigenilor din Canada au aceleași inflexiuni.

(w882) Maria Coma

Maria Coman iubește și trăiește muzica pentru a dărui emoție, dragoste și bucurie celor care o ascultă. Pentru ea, acasă este fiecare loc în care poate aduce zâmbete în suflete. A crescut într-o familie în care credința, educaţia și iubirea au reprezentat principalele valori, pe lângă perseverenţa, ambiţia și curajul de a-și urma aspirațiile. A fost invitată ca solist în cadrul mai multor evenimente culturale naționale și internaționale. A cântat pe scenele Ateneului Român, Operei Naționale București, Operei Naționale Cluj-Napoca, Filarmonicii din Arad, Filarmonicii din Pitești, dar și în Franța, Germania, Spania, Turcia, Israel.

(w882) Lese 11 no
Deși a explorat îndeaproape domenii precum filologia, limbi străine, studii politice și administrative sau comunicare, niciodată nu a renunțat la dorința de a aduce oamenii împreună, fie prin implicarea în proiecte sociale, fie prin momentele artistice alese cu grijă. După multe încercări, a găsit calea potrivită pentru a-și îndeplini visul prin muzica bizantină sau cultă, îmbinând pasiunea pentru cânt cu ţelul de a promova grija faţă de minte și de suflet prin cultivarea valorilor ortodoxe.

Pentru că Psaltirea este cartea de căpătâi a fiecărui creștin, Maria Coman a adus, pe Drumul lui Leșe, Primul psalm al lui David. A cântat, apoi, un imn bizantin scris pentru Maica Domnului de Sfântul Nectarie, precum și rugăciunea domnească Tatăl nostru.

(w882) Lese 11 no

Drumul lui Leşe este un program în care se îmbină armonios dezbaterea, monologul şi actul artistic ancorat în realitatea autohtonă şi universală. Este o emisiune croită în jurul unui personaj carismatic ce debordează de vitalitate şi care reuşeşte să transmită publicului mesaje clare, făcându-l, în acelaşi timp, cu umorul specific, să gândească şi să se redescopere.

***

Sezon 18, ediţia 7

Sâmbătă, 11 noiembrie

Jurnalist senior: Sandrino Gavriloaia

Producător: Sînziana Miloşoiu

(w882) Grigore Le

Realizator și moderator: Grigore Leşe

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

22:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător Miruna Moraru

0:00 Se întâmplă acum (R)

* În fiecare seară, de luni până vineri, la ora 18.00, românii devin, în mod real, reporteri, redactori, interlocutori şi gazde în casele lor pentru un program al televiziunii publice. Teme importante, în dezbaterea cărora vocea poporului este cea care contează cel mai mult. „Se întâmplă acum” este cu oameni şi pentru oameni.

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)
 
Ce este pectărul?

Ce este pectărul?

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Noi vă zicem, voi traduceți, căci așa sună de multe ori graiul bănățean - ca o limbă străină: „Punem în coș bobii care ajung în postăvița ce ...

Hanurile uitate ale Bucureștiului

Hanurile uitate ale Bucureștiului

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

Ce atmosferă, ce viață, ce opulență, cum se mai învârteau banii pe sub tejghele, cum beau de supărare cei ce-și pierdeau gologanii, cum își mai ...

Călător de meserie: Ciobănitul și luxul libertății

Călător de meserie: Ciobănitul și luxul libertății

publicat: miercuri, 20 noiembrie 2024

Marin a devenit cioban în copilărie, când mergea verile la bunici și mâna turmele de oi pe crestele munților Retezat. Ciobănia de munte și de ...

 

#tvr3