loader
Foto

Cântecul lăutarilor de altădată, la TVR 3

Ediția de duminică, 9 ianuarie, a emisiunii ”Cântec și poveste” a adus în fața publicului telespectator acea muzică încărcată de trăiri și puternice amintiri, de la ora 16:00, la TVR 3 și online pe TVR+.

 

Cântec și poveste

”Muzica românească să fie mai aproape de izvorul ei firesc... Eu m-am luat mult după muzica lăutarilor, nu după şcoală” George Enescu, anul 1928.

Așa cum George Enescu a mărturisit, în scrierile sale, că lor, lăutarilor, trebuie să le mulțumim pentru că au știut să ne păstreze această comoară, muzica lor, și că au transmis-o din gură-n gură, așa și noi trebuie să știm să promovăm și arhivăm muzica adevăraților lăutari, cei care mai sunt în zilele noastre.

”Cât trăiești înveți, auzi cântecele vechi, le cânți și le dai și tu mai departe. Îmi pare rău că nu mai sunt muzicanți care să ducă muzica asta mai departe. Ori că le este foarte greu, ori că nu o înțeleg, așa, în totalitatea ei, ori că nu vor să-și bată capul cu ea. Ceva mai ușor, mai comercial dacă se poate.” (Ionel Tudorache)

Din rândul tinerei generații de lăutari, Constantin Lătărețu, mărturisește: ”În suflet îmi place să mă socotesc lăutarul Constantin Lătărețu, mi se pare superficial să mi se spună artist, de fapt, termenul nu are nicio legătură cu portul popular, cu muzica tradițională pe care o cânt, e mai profund să fiu numit lăutar“.

(w882)

Se alătură cu cântecele lăutarilor de altădată, invitații: violonistul Ștefan Cigu, Adriana Mihai și Ioana Maria Ardelean.

Producător: dr. Maria Tănase Marin

0:00 Vine Cluju’ pe la noi

*Studioul teritorial Cluj

* Muzică, voie bună, dedicaţii

Sergiu-Vitalian Vaida va fi în legătură permanentă cu telespectatorii, oferindu-le posibilitatea de a trimite mesaje celor dragi. Doritorii vor putea dialoga cu moderatorul nu doar telefonic, ci şi scriindu-i pe Facebook sau chiar în sistem video, folosind platformele Skype sau Zoom. De câte ori va fi posibil, respectând afirmaţia din generic, emisiunea va fi prezentă în comunităţi rurale şi urbane, ducând televiziunea la ele acasă, construindu-se acolo, în mijlocul lor, cu oamenii locului, gând lângă gând şi faţă către faţă. În studio, un invitat special (artist, scriitor, teolog, medic, om de ştiinţă s.a.) va complini efortul realizatorilor ca emisiunea “Vine Cluju' pe la noi" să fie o fereastră deschisă spre seninul din oameni şi spre duminica din sufletul lor.

Prezentator şi realizator Sergiu Vitalian Vaida

Producător Radu Puşcaş

(Reluare)

1:25 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, şi ilustrate vizual prin imagini de arhivă, fotografii vechi şi dramatizări.

Producător Angela Precup

 
“Satul meu”: Marginea, meșteșuguri la rang de artă

Marginea, județul Suceava. O localitate cu iz de oraș din Occident, cu gospodării dintre cele mai moderne și o comună în care oamenii așteaptă ...

Festivalul Valeria Peter Predescu - Invitații

Festivalul Valeria Peter Predescu - Invitații

publicat: joi, 24 aprilie 2025

Vineri, 25 aprilie, la TVR 3, vă invităm să urmăriți o ediție a îndrăgitei emisiuni “Cântec și poveste” cu selecțiuni de la cea de-a XIII-a ...

Dialog cu regizorul Radu Mihăileanu, la TVR 3

Dialog cu regizorul Radu Mihăileanu, la TVR 3

publicat: miercuri, 23 aprilie 2025

Radu Mihăileanu poartă un dialog revelator cu Andreea Știliuc. Vom afla lucruri mai puțin cunoscute despre marele regizor, îi vom cunoaște ...

 

#tvr3