loader
Foto

Cântecul lăutarilor de altădată, la TVR 3

Ediția de duminică, 9 ianuarie, a emisiunii ”Cântec și poveste” a adus în fața publicului telespectator acea muzică încărcată de trăiri și puternice amintiri, de la ora 16:00, la TVR 3 și online pe TVR+.

 

Cântec și poveste

”Muzica românească să fie mai aproape de izvorul ei firesc... Eu m-am luat mult după muzica lăutarilor, nu după şcoală” George Enescu, anul 1928.

Așa cum George Enescu a mărturisit, în scrierile sale, că lor, lăutarilor, trebuie să le mulțumim pentru că au știut să ne păstreze această comoară, muzica lor, și că au transmis-o din gură-n gură, așa și noi trebuie să știm să promovăm și arhivăm muzica adevăraților lăutari, cei care mai sunt în zilele noastre.

”Cât trăiești înveți, auzi cântecele vechi, le cânți și le dai și tu mai departe. Îmi pare rău că nu mai sunt muzicanți care să ducă muzica asta mai departe. Ori că le este foarte greu, ori că nu o înțeleg, așa, în totalitatea ei, ori că nu vor să-și bată capul cu ea. Ceva mai ușor, mai comercial dacă se poate.” (Ionel Tudorache)

Din rândul tinerei generații de lăutari, Constantin Lătărețu, mărturisește: ”În suflet îmi place să mă socotesc lăutarul Constantin Lătărețu, mi se pare superficial să mi se spună artist, de fapt, termenul nu are nicio legătură cu portul popular, cu muzica tradițională pe care o cânt, e mai profund să fiu numit lăutar“.

(w882)

Se alătură cu cântecele lăutarilor de altădată, invitații: violonistul Ștefan Cigu, Adriana Mihai și Ioana Maria Ardelean.

Producător: dr. Maria Tănase Marin

19:30 Locuri, oameni si comori

*Best of

Producator Emilia Nicolaescu

19:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3