loader
Foto

Cântecul lăutarilor de altădată, la TVR 3

Ediția de duminică, 9 ianuarie, a emisiunii ”Cântec și poveste” a adus în fața publicului telespectator acea muzică încărcată de trăiri și puternice amintiri, de la ora 16:00, la TVR 3 și online pe TVR+.

 

Cântec și poveste

”Muzica românească să fie mai aproape de izvorul ei firesc... Eu m-am luat mult după muzica lăutarilor, nu după şcoală” George Enescu, anul 1928.

Așa cum George Enescu a mărturisit, în scrierile sale, că lor, lăutarilor, trebuie să le mulțumim pentru că au știut să ne păstreze această comoară, muzica lor, și că au transmis-o din gură-n gură, așa și noi trebuie să știm să promovăm și arhivăm muzica adevăraților lăutari, cei care mai sunt în zilele noastre.

”Cât trăiești înveți, auzi cântecele vechi, le cânți și le dai și tu mai departe. Îmi pare rău că nu mai sunt muzicanți care să ducă muzica asta mai departe. Ori că le este foarte greu, ori că nu o înțeleg, așa, în totalitatea ei, ori că nu vor să-și bată capul cu ea. Ceva mai ușor, mai comercial dacă se poate.” (Ionel Tudorache)

Din rândul tinerei generații de lăutari, Constantin Lătărețu, mărturisește: ”În suflet îmi place să mă socotesc lăutarul Constantin Lătărețu, mi se pare superficial să mi se spună artist, de fapt, termenul nu are nicio legătură cu portul popular, cu muzica tradițională pe care o cânt, e mai profund să fiu numit lăutar“.

(w882)

Se alătură cu cântecele lăutarilor de altădată, invitații: violonistul Ștefan Cigu, Adriana Mihai și Ioana Maria Ardelean.

Producător: dr. Maria Tănase Marin

4:00 Toţi împreună (R)

*Studioul teritorial Cluj

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Cluj

Producător Feketelaki Tibor

(Reluare)

5:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător, prezentator Miruna Moraru

 
Ce este pectărul?

Ce este pectărul?

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Noi vă zicem, voi traduceți, căci așa sună de multe ori graiul bănățean - ca o limbă străină: „Punem în coș bobii care ajung în postăvița ce ...

Hanurile uitate ale Bucureștiului

Hanurile uitate ale Bucureștiului

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

Ce atmosferă, ce viață, ce opulență, cum se mai învârteau banii pe sub tejghele, cum beau de supărare cei ce-și pierdeau gologanii, cum își mai ...

Călător de meserie: Ciobănitul și luxul libertății

Călător de meserie: Ciobănitul și luxul libertății

publicat: miercuri, 20 noiembrie 2024

Marin a devenit cioban în copilărie, când mergea verile la bunici și mâna turmele de oi pe crestele munților Retezat. Ciobănia de munte și de ...

 

#tvr3