loader
Foto

„Cap de afiș”, Tg. Mureș: Concert vocal-simfonic extraordinar

TVR Tg. Mureș a pregătit difuzarea unui concert vocal-simfonic extraordinar cu uverturi, dansuri, arii și coruri celebre, în ediția „Cap de afiș”  din 9 februarie, de la ora 20.00, la TVR3.

 

Cap de Afiş

În cadrul Festivalului Muzicii de Divertisment, Filarmonica de Stat din Târgu Mureș a susținut în luna ianuarie un concert vocal-simfonic extraordinar, avându-l la pupitrul dirijoral pe Vladimir Lungu.

Soliștii Kolcsár Katalin, Tiberius Simu și György Levente, alături de Corul Mixt și Orchestra simfonică au venit în fața publicului cu uverturi, coruri și arii celebre din creația compozitorilor J. Strauss, G. Bizet, P. I. Ceaikovski, F. Lehár, G. Verdi și alții.

(w882) Trei solis

Născut la Chișinău, VLADIMIR LUNGU a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca secţiile dirijat cor, dirijat orchestră și masterat. A avut o lungă și importantă activitate artistică și pedagogică în Turcia. Între anii 2007-2015 a fost dirijor și începând cu 2009 director muzical a Operei de Stat din Mersin; între anii 2015-2019 a fost cadru didactic la Conservatorul De Stat „Dokuz Eylül”, iar din anul 2019 este dirijor la Opera de Stat din Izmir. În această perioadă a dirijat numeroase spectacole de operă, balet şi diverse concerte, atât din repertoriul clasic cât și cel turcesc, inclusiv premiere naționale și mondiale. În 2013 Vladimir Lungu a fost desemnat „Dirijorul Anului” de către Turkey Lions Club Opera Awards. În 2019 a fost dirijorul principal al Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani” din Târgu Mureș având și alte colaborări cu festivaluri de operă și balet naționale și internaționale. Începând cu stagiunea 2021-2022 Vladimir Lungu a revenit în calitate de dirijor la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, instituție în care și-a început activitatea profesională acum 20 de ani.

(w882) Katalin

Soprana KOLCSÁR KATALIN a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În 2005 a participat la Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée” unde a câştigat premiul “The best young artist”. În 2007 a obținut premiul al II-lea şi premiul publicului la Concursul din cadrul Festivalului Muzicii Maghiare din Bucureşti, iar în 2011 premiul I la concursul de „Lied Românesc” organizat de Mariana Nicolesco la Braşov. Ca solistă a participat la nenumărate concerte şi spectacole în ţară și în străinătate. Din 2006 este artist liric la Opera Maghiară din Cluj Napoca, iar din 2009 membru de bază al formaţiei „Operettissimo”.

(w882) Solist

Tenorul TIBERIUS SIMU este absolvent al Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj Napoca, secția Regie de teatru muzical, unde este în prezent lector universitar, începând cu anul 2018. Laureat al concursurilor de canto „Traian Grozăvescu” de la Lugoj și „Haricleea Darclee” de la Brăila, Tiberius Simu a câștigat în 2005 o bursă de doi ani la „Accademia del Teatro alla Scala di Milano”, având posibilitatea de a-și continua studiile sub îndrumarea unor artiști de marcă ai scenei lirice mondiale, ca de pildă Luigi Alva, Leyla Gencer, Mirella Freni sau Renato Bruson. De la debutul său, Tiberius Simu a adăugat numeroase roluri repertoriului său, evoluând pe scene naționale și internaționale. Tiberius Simu a semnat regia Balului Operei din Cluj, edițiile din 2014 și 2015.

(w882) bariton

Managerul Filarmonicii de Stat Târgu Mureș, baritonul GYÖRGY LEVENTE a studiat contrabasul la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, apoi din 2011 s-a perfecţionat în Elveţia ca bursier Pro Basso. Ca artist vocal şi solist de operă s-a format în cadrul unor instituţii ca Hochschule der Künste din Bern şi Schweizer Operastudio. La Hochschule für Musik und Theater din Zürich, îndrumat de Marc Kissoczy, a obţinut şi diploma în domeniul dirijatului de orchestră. A debutat în teatrul elveţian Biel-Solothurn, unde a fost solist invitat o perioadă de cinci ani, iar între anii 2011 și 2020 şi-a desfăşurat activitatea ca solist în cadrul Theater für Niedersachsen din Hildesheim (Germania).

(w882) Orchestra

***

Producător: Petronela Moraru

TVR Tg. Mureș

 

 

7:00 Telematinal

(I) (simultan TVR Moldova)

Moderatori: Anatol Guzic, Alexandrina Vrîncean

Producător Luminița Popa

Transmisiune directă

7:55 FILLER

*ABC-ul democratiei *Studioul teritorial Iaşi

*Personalități care expun o idee pe care o consideră crucială pentru înțelegerea politicii.

* Manuela Iftimoaei

Producator Ovidiu Mihaiuc

 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3