loader
Foto

Casa de Cultură a Studenților din București la 80 de ani!

Sâmbătă, 5 mai, de la ora  22:00, la TVR 3 şi online pe TVR+, serbăm cei 80 de ani de existenţă ai Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti.

 

Remix

În 20 noiembrie 2017, la inițiativa emisiunii „Remix”, Casa de Cultură a Studenților din București a găzduit o primă întâlnire cu foști studenți din mai multe epoci, astăzi recunoscuți ca muzicieni poprock – folk – jazz. Și cum la începutul anului s-a stins directorul parcă dintotdeauna al „Preotesei”, Laurențiu Toma, ediția „Remix” de sâmbătă îi este dedicată celui care a „dirijat”, atât înainte cât și după Revoluție.

(w882)

Discuțiile, moderate de Andrei Partoș - Radio România și Doru Ionescu – TVR, au pus în lumină personalități care au repetat și cântat în Casa Studenților, de la grupuri precum Mondial, Phoenix, Venus, Sfinx, Metronom, Romanticii, Olympic 64, FFN, Holograf, Timpuri Noi, Taxi, Sarmalele Reci, Crepuscul, Omul cu Şobolani, Jad, Voltaj, Secret, Interval, Rond... Lista a rămas deschisă, ca şi porţile aşezământului cultural studenţesc peste decenii.

(w882)

Dacă la fața locului au fost proiectate imagini și sunete din arhivele Cineclubului „StudFilm” (condus de Emilian Urse, care a împlinit 60 de ani de la fondare) și Club A (Mirel Leventer), ediția „Remix” reeditează și arhive TVR rarisime. Între ele, în premieră, imagini de la unul dintre primele cluburi de jazz din România, apărut în anul 1964 în aceeași casă a studenților! Apoi cu trupa de dixieland a trompetistului Petre Magdin (cu Marius Ţeicu la pian şi Marcel Dragomir la saxofon, printre alţii). Mihai Berindei (autorul singurului Dicţionar de jazz) era unul dintre animatorii serilor de jam sessions, iar în sala mare Cornel Chiriac, cel mai important comentator de jazz al vremii, susţinea conferinţe însoţite de audiţii. Jazz-ul a continuat să fie aproape până în anii `80 - aici au repetat Mircea Tiberian, Nicolas Simion, Billy Bontaş - iar în ianuarie 1990, în aceeaşi sală, era susţinut un prim mare concert în libertate cu cei mai mari muzicieni români, la înfiinţarea Federaţiei Române de Jazz.

(w882)

Din 1968, la Cenaclul „Atlantida” (condus de Radu Anton Roman) şi Pop Clubul (organizat de Octavian şi Camil Petrescu jr, Victor Sălăgeanu, Octavian și Florin Silviu Ursulescu) găzduite de Casa Studenţilor, au cântat primii folkişti – printre ei Mircea Florian, Doru Stănculescu, Mişu Diaconescu, Dorin Liviu Zaharia cu Olympic 64, Mircea Vintilă, Vali (Sterian) şi Carmen, mai târziu Dan Aldea, Bebe Paraschivescu şi aşa mai departe. Aici au fost susţinute şi câteva şedinţe ale Cenaclului „Flacăra” de la începuturi, dar și la aniversarea „Preotesei” din 2007!

(w882)

Nume mari ale rockului românesc au repetat aici de la jumătatea anilor ‘60, de la Mondial, Coral, Cometele, Metronom, Venus ori Catena la Holograf, Timpuri Noi, Taxi,  Voltaj, VH2 şi SymPhoenix. În sala mare, studenții de la Arhitectură / Club A au organizat în anul 1969 prima ediţie a Festivalului naţional de muzică Pop. În anii `70, în Student Club repeta Bigbandul Universității condus de Biţu Mărgărint și tot la Casa Studenților, până după Revoluție, și-a avut cartierul general grupul coral Song condus de Ioan Luchian Mihalea.

(w882)

Din sălile de repetiţii au apărut Mihai Lucreţiu Gâtlan – prima victimă a Revoluţiei din Bucureşti (grupul Interval) - şi Cristi Paţurcă, autorul „Imnului Golanilor” (formația Rond). Atât înainte cât şi după 1989, în sălile de repetiții și concerte tinerii în spirit au umplut Casa de Cultură a Studenților din București. O primă seară aniversară, dedicată artei care a constituit dintotdeauna primul și cel mai simplu și eficace cârlig în educația culturală a lor – muzica pop-rock, folk și jazz.

(w882)

Pe lângă actanții din urmă cu 20 – 50 de ani, vorbesc actualul director al Casei, Doru Iamandi, referentul Anda Avrămuț și un martor ocular al directoratului lui Laurențiu Toma, fost președinte al Consiliului Asociației Studenților din București, Nicu Nistor.

***

Foto: CineStudFilm, CCSB, Mihai Manea

Realizator: DORU IONESCU

21:00 Cântec şi poveste

*Best of *Studioul teritorial Iasi

Producător Horia Gumeni

21:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3