loader
Foto

Ce a pregătit CULT@rt pentru această săptămână

De luni până vineri, de la ora 22.00, la TVR 3, Marius Constantinescu şi echipa emisiunii vă aşteaptă cu invitaţi şi subiecte diverse pentru cel mai inedit magazin cu informaţie culturală din toată ţara.

 

MARIUS CONSTANTINESCU
Cult@rt

Luni, 22 octombrie, Marius Constantinescu discută cu invitatul său, istoricul Adrian Majuru, despre cum s-a transformat Bucureştiul în ultimii 100 de ani şi cu scriitorul Horia Ghibuţiu despre poveştile sale matinal-urbane publicate în volumul n timp ce tu dormeai.

Tot luni, ajungem la Galeria de artă maghiara modernă, redeschisă de curând la Târgu Mureş şi la filiala timişoreană a Uniunii Artiştilor Plastici unde exponatele sunt realizate în tehnica peisajului urban. Iar iubitorii apariţilor editoriale pot face cunoştinţă cu doi scriitori aparte. Primul este Claudiu Turcush, doctor în filologie, autor al volumului Împotriva memoriei. De la estetismul socialist la noul cinema românesc - cartea a luat premiul revistei Observator Cultural 2018 la secţiunea eseistică/publicistică. Cel de-al doilea autor este medicul bistriţean Adrian Sângeorzan, pentru care scrisul este a doua pasiune. A absolvit Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca, iar din 1990 îşi exercită profesia la un mare Spital de Urgenţă din New York. Scrie când apucă, între două operaţii, în gardă sau în vacanţă, dar întotdeauna vine acasă pentru întâlnirea cu cititorii români.

Marţi, 23 octombrie, în platoul emisiunii CULT@rt vin Liviu Papadima, prorectorul Universităţii Bucureşti, şi harpistul Ion Ivan Roncea. Ei vor discuta cu Marius Constantinesc pe subiecte legate de  cei 100 de ani de învăţământ românesc, respectiv Festivalul de Harpă Bucureşti – eveniment ajuns la cea de-a treia ediţie.

În această ediţie a emisiunii mai aflăm detalii despre Proiectul MNIT Share - care permite specialiştilor şi pasionaţilor să studieze, pe internet, colecţiile rare şi piesele deosebit de fragile din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Tot marţi, ajungem la Sighişoara unde violonistul Alexandru Tomescu, acompaniat de pianista Angela Drăghicescu, a susţinut concertul BALADA. UN SECOL DE MUZICĂ, şi la situl arheologic Dealu Cetăţuica din Câmpia Banatului.

Ediţia de miercuri a emisiunii CULT@rt este dedicată, într-o bună parte, unei pasiuni dintotdeauna: Mâncarea – motiv pentru Marius Constantinescu să îl aibă ca invitat pe Cosmin Dragomir, fondatorul Gastro Art - prima revistă online dedicată istoriei gastronomiei şi ospitalităţii româneşti.

Şi pentru că în perioada 6-20 octombrie a avut loc la Bucureşti editia a XIII-a a eXplore festival – la CULT@rt vine să ne dea detalii Andreea Căpitănescu, director artistic al evenimentului care a adus în lumina reflectoarelor spectacole de dans contemporan, performance-uri şi instalaţii new media, sound art şi proiecţii de filme.

Joi, Seria România 100, dedicată aniversării statului modern român, ajunge la un subiect delicat pentru că ne pune în oglindă pe noi…cu noi. Marius Constantinescu îl are ca invitat pe antropologul Radu Umbreş, care discută despre cum ne-am transformat în această ultimă sută de ani, ce valori am pierdut, ce însuşiri am câştigat, cum mai stăm cu năravurile, moravurile şi metehnele noastre.

Cel de-al doilea invitat al ediţiei ne va introduce în universul gemelor şi ne va explica ce sunt tanzanitul, labradoritul, agatul sau cea mai fluidă ambră. Este vorba despre designerul Ioana Condurăţeanu care desenează din argint, pietre şi fosile - vise de agăţat în urechi, la gât, la încheietură sau pe deget.

Joi urmărim şi interviul cu Cezar Lungu despre spectacolul care îmbină efecte speciale, teatru nonverbal, coregrafie şi jonglerie, ajungem la Teatrului Maghiar din Cluj unde spectacolul pus în scenă de Gábor Tompa este imaginea modernă a elitei financiare a lumii şi vizităm, în judeţul Mehedinţi, o copie la scară mai mică, a castelelor de pe Valea Loirei.

Vineri, încheiem săptămâna CULT@rt alături de Irina Margareta Nistor şi povestirile ei minunate despre filme, actori, despre plăcerea fără margini a evadării în marele ecran de cinema. Şi tot vineri pornim pe urmele monumentelor în mişcare, patrimoniu dispărut, sculpturi contemporane temporare în spaţiul public la Braşov, împreună cu Cosmin Năsui - curator, critic de artă, manager cultural şi evaluator de artă.

18:00 Se întâmplă acum

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

Transmisiune directă

19:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", a fost difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

 

#tvr3