loader

Celebrul acordeonist brazilian Renato Borghetti, în concert la TVR 3

Sâmbătă, 3 ianuarie, de la ora 19:00, colegii de la TVR Cluj ni-l prezintă pe unul dintre muzicienii importanţi ai scenei mondiale de jazz: brazilianul Renato Borghetti.

 

Cu o carieră artistică de aproape 30 de ani, Renato Borghetti este poate cel mai proeminent muzician al Braziliei, care a cucerit cele mai importante scene ale lumii. Considerat un maestru al acordeonului, Borghetti amestecă într-un mod impecabil diferite genuri muzicale, le reinventează şi modernizează.

„Eu nu provin dintr-o familie de muzicieni, dar la vârsta de 10 ani am primit cadou de la părinții mei un acordeon. Am început să mă joc cu el și uite așa am început să cânt și uite așa am devenit un acordeonist”, a povestit Borghetti cu prilejul vizitei sale la Cluj, de anul acesta.

Artistul a mai dezvăluit și faptul că muzica pe care o cântă el se numește guacio și este specifică sudului Braziliei, de unde provine el. „Muzica tradițională argentineană este o combinație între muzica indienilor care trăiau pe teritoriile braziliene în urmă cu mulți ani, muzica negrilor și muzica portugheză. Muzica din sud - de unde sunt eu - care se numește gaucio, mai are și influențe din muzica uruguaiană și din cea argentineană ceea ce este și firesc pentru că sunt țări vecine. Deci eu cânt de fapt guacio”, a mai afirmat acordeonistul brazilian.

Artistul brazilian a înființat și o școală de acordeoniști. Este un proiect mai inedit prin faptul că discipolii săi sunt copii cu vârste între 7 și 15 ani, care învață să cânte la instrumente produse chiar de artist.

„Primele acordeoane au fost aduse din Europa, au fost fabricate acolo și mai apoi am început să le fabricăm și noi, brazilieni până la un moment dat când, din motive necunoscute am încetat să mai fabricăm aceste istrumente. Eu am însă o fabrică de acordeoane, unde construim instrumentele pe care apoi le oferim gratuit unor muzicieni. Acești muzicieni sunt niște copii cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani, care își doresc să învațe să cânte. Trimitem aceste acordeoane în șapte școli din șapte orașe din Brazilia, iar acești copii învață să cânte la instrumentele trimise de noi”, a dezvăluit Borghetti.

Potrivit cântărețului brazilian, acordeoanele nu sunt folosite doar de un singur copil, ele sunt transmise de la un elev la altul. „Instrumentul și orele de învățare sunt oferite gratuit fiecărui copil. Acesta poate duce acordeonul acasă cât are nevoie, iar în momentul în care nu îl mai folosește îl poate împrumuta altui copil, exact ca și cărțile dintr-o bibliotecă. Un acordeon devine o carte. Pentru a putea beneficia de instrumentul nostru am pus însă o singură condiție: cel care îl folosește trebuie să fie înscris la o școală cu program normal. Trebuie să învețe și matematică, fizică sau biologie pe lângă lecțile de acordeon”, a explicat Renato Borghetti.

TVR 3 și TVR+, sâmbătă, ora 19:00

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

2:00 TV Retro

*Atentie, se canta!

Producător Stefan Stanescu

(Reluare)

3:30 Drumul lui Leşe

* Vor veni pe Drumul lui Leşe oameni din domenii diferite: dirijori, horitori, pictori, coriologi, etnomuzicologi, artişti, manageri, lăutari. Invitaţii ne vor arăta lumea lor prin aduceri aminte. Viaţa lor este un drum care trebuie adus in atenţia telespectatorilor. Viaţa lor este o mişcare prin învârtire. Sunt oameni de ispravă. Telespectatorii vor avea ocazia să le vadă sufletul. Emisiunea Drumul lui Leşe înseamnă un dialog de împăcare şi de bucurie.

Realizator, moderator Grigore Leşe​

Producător Mihai Enea

(Reluare)
 
Liviu Lucaci și Cristian Radu Nema, invitați la „Dăruiește Românie!” – UNATC scrie istorie la Cannes

Carmen Târnoveanu vă invită să inventariaţi resursele de valoare artistică şi estetică ale performanţei prin artă, alături de Liviu Lucaci și ...

“Pe cărări de ţară”: Vaideeni din județul Vâlcea | VIDEO

În ediția de vineri, 4 iulie, de la ora 19:00, poposim în Vaideeni, din Oltenia de sub Munte. Cunoaștem oameni frumoși, ne bucurăm de frumusețea ...

În emisiunea “Dăruieşte Românie”, Irina-Margareta Nistor semnează o declaraţie de preţuire pentru Iosif Sava: „Un spirit care nu se repetă”

Într-un moment de profundă emoție și recunoștință, criticul de film Irina-Margareta Nistor face, în cadrul emisiunii „Dăruiește Românie", o ...

 

#tvr3