loader
Foto

Galerie foto

Cine sunt găgăuzii?

Un reportaj marca Descriptio Moldaviae despre una dintre cele mai misterioase etnii ale Europei.

 

Raluca Aftene
Descriptio Moldaviae

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Găgăuzii care trăiesc în sudul Basarabiei se trag dintr-un popor de sorginte turcică (cei mai mulţi istorici consideră cu sunt urmaşii turcilor selgiukizi), dar sunt creştini- o combinaţie pe care nu o vom mai găsi altundeva în Europa. Unii specialişti consideră că etimologia cuvântului găgăuz ar înseamna cel care şi-a schimbat credinţa, dar această teorie îi deranjează pe găgăuzi, care consideră că au fost creştini dintotdeauna.

În Republica Moldova, UTA Gagauzia are un statut special: regiunea e condusă de başcan şi de Adunarea Populară (Halc Topluşu), care poate adopta anumite legi locale.

Găgăuzii au fost supuşi încă din perioda ţaristă unui intens proces de rusificare, așa că azi cunosc mai bine limba rusă decât propria limbă.  Dar tradițiile populare, gastronomia, muzica și  portul gagauz țin încă în viață  adevăratul  spirit al   acestei etnii, azi în pericol, după atâtea secole în care  a fost sub influenţa Rusiei. Dincolo de politici, găgăuzii sunt  primitori, cu pofta de viață şi au un aer romantic. Le cunoaşteţi povestea la TVR3 şi TVR Iaşi!

 

O producţie TVR Iaşi 2015 realizată de Raluca Aftene (realizator), Adrian Butnaru (imagine), Sebastian Ivanovici (asistent imagine), Radu Bogdan (editor imagine).

 

Descriptio Moldaviae

Realizator: Raluca Aftene

TVR Iaşi: joi, 18 februarie, ora 20.00

Reluare: vineri, 19 februarie, ora 13.00

Duminică, 21 februarie, ora 20.30

TVR 3: sâmbătă, 20 februarie, ora 9.00

18:00 Se întâmplă acum

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

Transmisiune directă

19:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", a fost difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

 

#tvr3