loader
Foto

Galerie foto

Colinde, folclor, muzică clasică, religioasă, pop-rock sau lăutărească, în programele de Crăciun la TVR 3 | VIDEO

Ediţii speciale ale îndrăgitelor programe ale postului, dar şi transmisiuni directe ale slujbelor religioase, concerte şi evenimente tematice s-au difuzat în zilele din preajma Crăciunului la TVR 3.

 

Pe 23 decembrie, de la 13.30, Carmen Târnoveanu ne-a propus o ediţie specială Dăruieşte Românie!”, în care colindătorii au fost artişti reprezentând diferite stiluri muzicale: Walter Ghicolescu, Cosmin Vaman şi Alexandra Andrei, trupa de pop-rock Among the Filters şi trupa de pop-rock Taylor.

 

(w882)

Colindătorii au venit la TVR 3 pe Drumul lui Leşe. Copii din Câmpulung Moldovenesc şi profesoara lor, Iustina Horga au intrat în studioul TVR pe 23 decembrie, de la ora 21.00, pentru a ne aduce, prin cântecul lor, mulţumire, echilibru, înţelepciune. „Colindele, zicălile, horile patronează tinereţea, marchează timpul Universului, ordinea în natură, succesiunea anotimpurilor şi a orelor, dreptatea şi pacea. Se cântă şi se dansează într-un moment privilegiat: bucurie, împlinire, bogăţie. Se ordonează lumea. Oamenii din comunităţile tradiţionale aduc lumina care se opune întunericului. Muzica colindelor este o împletitură cerească şi pământeană a lumii. Melodiile poartă în ele pestriţătura firii omeneşti. Prin felul lor de a împlini muzica, colindătorii se prind într-un ritm al veşniciei. Colindătorii trăiesc în două lumi: una cosmică, cealaltă pământească. Când n-or mai umbla oamenii a colida, s-a gata lumea”, ne-a împărtășit Grigore Leşe din credinţa lui.

(w882) Drumul lui

Muzica de toate genurile s-a regăsit în programele TVR 3 de Crăciun. Astfel, TVR Târgu Mureş ne-a invitat la un Concert simfonic din cadrul Festivalului „Musical Celebration of Christmas”, prezentat în trei părţi - 24 decembrie, ora 8.00, 25 decembrie, ora 10.00, respectiv 26 decembrie, ora 10.00. Concertul a avut ca tematică barocul german, în creația compozitorilor Händel, Telemann și Bach. Dirijorul Nicolae Moldoveanu a revenit la Filarmonica de Stat Târgu Mureș într-un program de concert variat, în care și-a asumat pe rând rolurile de clavecinist, organist și dirijor. Violonist, corepetitor, organist şi, nu în ultimul de rând, dirijor, Nicolae Moldoveanu este unul dintre muzicienii români care şi-a construit un vast parcurs în lumea artistică internaţională. A dirijat orchestre ca Filarmonica Regală din Liverpool, Filarmonicile din Zürich, Berlin, Dresda, München, Orchestra Radio din Olanda, BBC Philharmonic, Orchestrele Simfonice Naţionale din Johannesburg şi Melbourne, Opera din Toronto, Opera Galeză, Covent Garden și multe altele.

(w882) „Musical

Cu o vechime de peste 100 de ani, orga municipiului Târgu Mureș, una din cele mai mari şi mai performante orgi romantice din România, a fost restaurată în primăvara anului 2020, iar sunetul ei înălțător a fost din nou pus în evidență în stagiunea trecută a Filarmonicii de Stat prin intermediul aceluiași dirijor și organist de talie internațională, Nicolae Moldoveanu.

Şi în Ajunul Crăciunului, la 13.30 fix, am urmărit Vine Cluju’ pe la noi”, adus de acelaşi prezentator şi realizator TVR Cluj, Sergiu Vitalian Vaida. Studioul emisiunii s-a transformat într-un adevărat tărâm al sărbătorilor de iarnă, decorat cu lumini strălucitoare și elemente specifice Crăciunului. Gazda emisiunii a primit în studio colindători talentați, care ne-au adus tradiționala bucurie a colindelor. Am aflat de la ei poveștile și tradițiile din spatele colindelor lor. Momentul a fost îmbogățit cu povești emoționante și anecdotice, creându-se o conexiune specială între colindători, gazdă și publicul de acasă. Ediția specială „Vine Cluju’ pe la noi!” a invitat telespectatorii TVR 3 într-o călătorie autentică în universul bogat al tradițiilor de iarnă, o experiență inedită și plină de magia Crăciunului.

(w882) VINE CLUJU

La ora 16.00, TVR Craiova anunța că e „Sărbătoare la zi mare”, printr-un concert de colinde din zona Mehedinţi, cu Georgeta Corlan Enache şi ansamblul „Bordeiaşul”, din Baia de Aramă, grupul „Mehedinţenii” şi atelierele de folclor ale ansamblului „Maria Tănase”.

(w882) sarbatoare

„Caravana TVR 3”, ajunsă şi ea la Craiova, ne-a încântat, de la ora 18.00, cu un spectacol de colinde desfăşurat pe scena Teatrului Naţional din Caracal, cu participarea unor interpreţi de top ai folclorului românesc: Claudia Torop, Polina Gheorghe, Anca Branea, Ion Drăgan, Andra Saiu, Bianca Cioncă, Ilie Caracaș, Ionela Bran, Camelia Cherecheș, Ana Maria Deaconu, Liviu Olteanu, Ofelia Popovici, Florin Pîrlan, Denisa Popescu, Luiza Turcu şi, nu în ultimul rând, Gheorghiţa Nicolae, care a fost şi prezentatorul evenimentului muzical. În spectacol au fost invitate să participe şi grupurile folclorice „Burnasul”, „Mândruţele de la Olt”, „Gorjanca”, „Dor de Romanaţi”, „Greceşti-Cernăuteşti” şi „Rapsozii Oltului de Jos”.

(w882) Sarbatoare

Seara, de la ora 20.00, ediţiile speciale Dăruieşte Românie!” au continuat la TVR 3. Artiştii invitaţi în platoul Televiziunii Române de Carmen Târnoveanu au dăruit cel mai frumos Crăciun celor care i-au privit. Ne-am bucurat de întâlnirea cu îndrăgitul Cătălin Crișan, dar şi cu cel mai nou proiect muzical – HipHopera, cu tenorul Alin Stoica, soprana Stephanie Radu şi Bibanu, tenorul Alin Mânzat şi soprana Maria Mădălina Constantin.

(w882) 25 Daruies

Şi tot în seara de Ajun, Paula Seling ne-a adus cele mai frumoase colinde din „Colindar”. Cea de-a XIV-a ediţie a evenimentului a fost difuzată la TVR 3 de la ora 22.00, sub genericul emisiunii „Cap de afiş”. Concertul caritabil desfăşurat la Filarmonica „Oltenia” din Craiova a fost prezentat de jurnalista TVR Craiova Simona Mușuroi. Paulei Seling i-au fost alături în această seară de poveste, într-un program de colinde și cântece dedicate Nașterii Domnului: Corul Facultății de Teologie din Craiova, soprana Renata Zamfir, solista Laura Dinu, Corul mimico-gestual „Anghelos” și Corul psaltic „Sf. M. Mc. Tatiana Diaconița”, din Craiova.

(w882) Colindar 2

Slujba Naşterii Domnului în prima zi de Crăciun am urmărit-o la TVR 3 în transmisiune directă de la Catedrala Greco-Catolică din Blaj, într-o ediţie specială Lumină din Lumină”, de la 8.45.

Iar la ora 13.00, ne-am bucurat, pe 25 decembrie, de un „Concert de colinde româneşti”, organizat la Auditorium Maximum al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Concertul caritabil a fost un eveniment muzical festiv ce a adus în prim-plan tradiția și atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă. Artiști talentați, acompaniați de orchestrațiile specifice, au creat o experiență memorabilă, aducând în prim-plan bogăția și diversitatea muzicală a folclorului românesc. A fost un eveniment care a îmbinat armonios tradiția cu profesionalismul artistic, oferind publicului ocazia de a se bucura de frumusețea colindelor românești într-un cadru elegant şi spectaculos.

(w882) CONCERT DE

Colindele prelucrate și orchestrate de compozitorul Cristian Bence Muk au fost interpretate de: Diana Țugui, Tony Bardon, Cristian Hodrea, Corul Cappella Transylvanica și Orchestra Academică Transilvană în colaborare cu Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania, sub bagheta dirijorului Cornel Groza. Pe scenă a fost și Corul Junior VIP, condus de Anca Mona Mariaș. Amfitrioana evenimentului – Loredana Corchiș, jurnalist TVR Cluj.

„Sărbătoare la zi mare” anunţa TVR Craiova şi pe 25 decembrie, de la 14.00, propunându-ne să cunoaştem diversitatea în unitate a stilisticii interpretative zonale a Olteniei. Cântatul arhaic, cu taraf, cântece care stau la baza interpretării specifice zonelor de interferență ne-au purtat prin toate județele Olteniei. Fiecare stilist este ambasadorul subzonei etnofolclorice pe care o reprezintă, încercând să aducă cel mai prețios mesaj prin cântec. Pe scenă au urcat Orchestra şi formaţia de dansuri ale Ansamblului „Maria Tănase”, precum şi solişti ca Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Marius Măgureanu şi mulţi alţii.

(w882) Sarbatoare

Colinde am ascultat şi de la ora 18.00, când Caravana TVR 3” a poposit în judeţul Bistriţa-Năsăud. De Sărbătoarea Nașterii Domnului am aflat povestea Porții Transilvaniei, prin tradițiile și obiceiurile de iarnă specifice zonei. Totodată, emisiunea realizată de Studioul TVR Cluj a celebrat oamenii-tezaur, patrimoniu viu al umanității: rapsodul popular Teodora Purja și meșterii populari Ana Bodescu și Nicolae Bacea.

Nu puteam ajunge la Bistriţa fără a afla și povestea drumului ce pornește din localitate și unește toată România. Anul acesta, Via Transilvanica a primit Premiul publicului pentru cel mai bun proiect de patrimoniu, la Gala European Heritage Awards.

(w882) CARAVANA T

La loc de cinste, pe tot parcursul emisiunii, a stat Colinda, unul dintre cele mai vechi și îndrăgite cântece populare românești, parte a patrimoniului mondial imaterial – UNESCO, iar invitat de onoare a fost episcopul ortodox al Europei de Nord, PS Macarie Drăgoi, cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud.

TVR Timişoara a întâmpinat cea mai așteptată sărbătoare a creștinătății cu cete de colindători din Banat, Bihor și Hunedoara, dar și cu datini și obiceiuri din Bucovina, legate de Marele Praznic al Crăciunului. „Sărbătoarea Crăciunului!” a venitla TVR 3 la ora 20.00 cu interpreți şi grupuri din Banat și Ardeal, care au adus bucuria Crăciunului prin cântec de sărbătoare: Școala de Arte Timișoara, Grupul folcloric Lele de la Orăștie, Ansamblul Floarea Barcăului - Bihor, Ansamblul Plaiurile Dornelor - Suceava și soliștii Lorena Pascu, Liliana Laichici, Ioan Surdu, Ciprian Pop, Dumitru Teleagă și Voichita Suba.

Pentru că spiritul românesc nu poate exista fără voie bună și cântec de veselie, am sărbătorit împreună un Crăciun de poveste, într-o ediţie specială a emisiunii „Din Arhiva TVR”, difuzată pe 25 decembrie, de la ora 22.00, la TVR 3. Interpreți din toate colțurile țării, păstrători ai melodiilor autentice ne-au oferit bucuria magică a Crăciunului. Aneta Stan, Viorica Flintașu, Elisabeta Turcu, Valeria Arnăutu, Nicolae Datcu, Constantin Măgureanu, Ioan Chirilă, Petrică Pană şi mulţi alţii au poposit în casele noastre. Tot atunci, elevii Școlii de Artă Bucureşti ne-au arătat că dragostea pentru folclor nu are vârstă.

(w882) DinArhiva

„Este o bucurie pentru mine să pot aduce în casele tuturor iubitorilor de folclor un strop din magia sărbătorilor autentice. Căci nu există sărbătoare românească fără folclor şi nici nu ar trebui să existe. Atâta timp cât ne cunoaştem rădăcinile şi suntem mândri de ele”, puncta Irninis Miricioiu, realizatorul emisiunii.

A doua zi de Crăciun a început, la ora 7.00, cu o ediţie specială „Spirit şi credinţă”, de la TVR Craiova, ce ne-a propus să ne aplecăm cu smerenie și credință asupra lucrurilor sfinte și importante pentru viața creștină, să ne rugăm pentru pace, împlinire sufletească şi mântuire. Cu ocazia Sfintelor Sărbători, am primit binecuvântarea și cuvintele pline de har din partea acad. dr. ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei.

(w882) Sspirit si

Colindele nu s-au oprit la TVR 3 nici marţi, când, de la ora 18.00, am ascultat Colindăm colinda cu Marius Zgăianu” şi ale sale cântece bucovinene autentice, de iarnă. Iar de la 19.00, acelaşi studio TVR Iaşi ne-a oferit un extraordinar „Recital Bogdan Simion şi Lăutarii de mătase”. Am ascultat muzică lăutărească veche, cântece culese din toată ţara şi ne-am bucurat de măiestria instrumentiştilor. Bogdan Mihai Simion - cobzar, scriitor, culegător de muzică tradiţională, lăutar, a fost însoţit de ai săi Lăutari de mătase: Victor Teioanu, Milan de la Bobeşti, Costel Vasilescu, Nelu Răducanu şi Gigel Mihai.

Ziua de 26 decembrie s-a încheiat tot cu muzică. De la ora 20.00, realizatorii emisiunii „Cap de afiş” de la TVR Târgu Mureş ne-au propus un „Concert vocal simfonic de Crăciun”. Lucrări clasice și tradiționale de Crăciun, din repertoriul românesc și internațional, au fost prezentate melomanilor într-un concert vocal-simfonic extraordinar.

(w882) Concert vo

Corul și orchestra Filarmonicii de Stat Târgu Mureș au fost reunite sub bagheta maestrului Horváth József, dirijor al Operei Maghiare și al Operei Naționale din Cluj-Napoca. Solişti: Mediana Vlad, soprană; Gabriel Gyarmati, trompetă; Lokodi Lehel, orgă.

4:00 Toţi împreună (R)

*Emisiune în limba germană *Studioul teritorial Timişoara (55’)

Producător Daniel Spătaru

* Magazin interetnic în limbile minorităţilor *Studioul teritorial Cluj

* Alte minorităţi/ Cluj (55’)

Producător Lavinia Dandoci

(Reluare)

5:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
De sărbători, Dăruiește Românie!

De sărbători, Dăruiește Românie!

publicat: sâmbătă, 04 mai 2024

Carmen Târnoveanu v-a așteptat alături de invitați speciali, în edițiile de sărbătoare ale emisiunii ”Dăruiește Românie!”, miercuri, 1 mai, de ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

Pe „Drumul lui Leșe

Emisiunea „Drumul lui Leșe" a adus sâmbătă, 4 mai, pe TVR 3 de la ora 21.00, o nouă ediție în care Grigore Leşe a susținut un dialog de împăcare ...

 

#tvr3