Colinde şi colindători din Argeş pe "Drumul lui Leşe"
miercuri, 11 decembrie 2019
Vineri, 13 decembrie, de la ora 21.00, la  TVR 3 s-a transmis prima parte a emisiunii dedicate tradiţiilor româneşti legate de Sărbătorile de Iarnă.

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Pentru că am trecut de Sfântul Nicolae şi ne apropiem cu paşi repezi de perioada Crăciunului, la TVR 3 vă puteţi pregăti pentru spiritul Sărbătorilor de Iarnă urmărind emisiunea Drumul lui Leşe.

În ediţia din această săptămână a fost programată prima parte a discuţiei despre tradiţia colindelor la români, în care Grigore Leşe i-a avut ca invitaţi pe omul de cultură George Mitrache, pe profesorul Cezar Bădescu, fost director al şcolii din Arefu, judeţul Argeş, însoţit de un grup de colindători din această localitate.

Corinda este o urare cântată vocal, cu caracter festiv, de prevedere și asigurare a viitorului, de comunicare și împăcare cu sufletele morților, de invocare a unor reprezentări totemice. Colindele au o tematică diversă și au refrene precum “florile dalbe”, “ziurel de ziuă”, “leru-i alerui, hai leru-i ler”.

Aceste urări erau strigate mai ales în locuri de trecere: la fereastră, la poartă sau în pragul casei. Când intră în casă, corindătorii se plasează de jur-împrejurul mesei cu daruri rituale, masă devenită în acele momente centrul universului. De Sărbători corindătorii din Argeș sunt străjerii comunităţii.

***
Producător: Sînziana Miloşoiu
Realizator: Grigore Leşe

 • 21:00
  Nocturne
  *Best of Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Marina Constantinescu
 • 21:50
  Poesis
  *POESIS-un regal de poezie din arhiva de aur a Televiziunii Române. Capodopere ale clasicilor liricii româneşti şi universale în interpretări de referinţă. Producător Ileana Ploscaru Panait
 • 22:00
  Cult@rt
  *Studioul teritorial Craiova *În cadrul emisunii Cult@rt continuăm cele două campanii de susținere și promovare a creatorilor și artiștilor contemporani, campanii realizate în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, filiala Oltenia, respectiv cu Teatrul Național Marin Sorescu. Invităm astfel telespectatorii să îi cunoască mai bine pe scriitorii din Oltenia și pe actorii naționalului craiovean, dar și să se îndrepte mai mult spre lectură și spre sălile de teatru. Campania "Carte frumoasă, cinste cui te-a scris !" o are ca protagonistă pe traducătoarea de literatură din limba spaniolă, Lavinia Similaru, iar în cadrul rubricii "Ia te uită!" o veți cunoaște pe actriţa Tamara Popescu.La rubrica ,,ateliere & galerii’’ vă invităm să descoperiţi expoziția Lorem ipsum, deschisă la Muzeul de Artă din Craiova de artistului vizual Darie Dup și curatoriată de criticul de artă Horea Avram Producator Anca Toghe
 • 23:00
  Concert VARĂ MAGICĂ 2020
  *Recital Alexandru Tomescu şi Josu de Solaun Seria concertelor Festivalului Internaţional Vară magică este în plin crescendo. Alexandru Tomescu şi Josu de Solaun au împletit poezia cu muzica, prietenia, filosofia, într-un recital ce poate fi pus în topul celor mai interesante întâlniri muzicale. Ambii sunt câştigători ai Concursului Enescu, ambii sunt muzicieni rafinaţi, ambii iubesc poezia, umorul, ştiintele şi ce este mai important , Muzica îi reuneşte! Producător Claudia Robu
 • 00:12
  Garantat 100%
  (R din 27 oct.)
 • 01:00
  Piper pe limba
  *Studioul teritorial Timişoara
 • 01:55
  Suflet Colectiv
  (V0) *Producator Doru Ionescu
 • 02:00
  Cântec şi poveste
  *Studioul teritorial Craiova
 • 02:55
  Suflet Colectiv
  (V0) *Producator Doru Ionescu
 • 03:00
  Cap de afiş
  *Studioul teritorial Tg.Mureş
 • 04:00
  Cult@rt
  *Studioul teritorial Craiova
 • 04:55
  Maşina timpului
  * Studioul teritorial Iaşi Producător Dan Trofin