loader
Foto

Colinde şi colindători din Argeş pe "Drumul lui Leşe"

Vineri, 13 decembrie, de la ora 21.00, la  TVR 3 s-a transmis prima parte a emisiunii dedicate tradiţiilor româneşti legate de Sărbătorile de Iarnă.

 

Grigore Leşe
Drumul lui Leșe

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Pentru că am trecut de Sfântul Nicolae şi ne apropiem cu paşi repezi de perioada Crăciunului, la TVR 3 vă puteţi pregăti pentru spiritul Sărbătorilor de Iarnă urmărind emisiunea Drumul lui Leşe.

În ediţia din această săptămână a fost programată prima parte a discuţiei despre tradiţia colindelor la români, în care Grigore Leşe i-a avut ca invitaţi pe omul de cultură George Mitrache, pe profesorul Cezar Bădescu, fost director al şcolii din Arefu, judeţul Argeş, însoţit de un grup de colindători din această localitate.

Corinda este o urare cântată vocal, cu caracter festiv, de prevedere și asigurare a viitorului, de comunicare și împăcare cu sufletele morților, de invocare a unor reprezentări totemice. Colindele au o tematică diversă și au refrene precum “florile dalbe”, “ziurel de ziuă”, “leru-i alerui, hai leru-i ler”.

Aceste urări erau strigate mai ales în locuri de trecere: la fereastră, la poartă sau în pragul casei. Când intră în casă, corindătorii se plasează de jur-împrejurul mesei cu daruri rituale, masă devenită în acele momente centrul universului. De Sărbători corindătorii din Argeș sunt străjerii comunităţii.

***
Producător: Sînziana Miloşoiu
Realizator: Grigore Leşe

22:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)
 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3