loader
Foto

Cronicari moldoveni, domnitori și sfinți | VIDEO

Duminică, 3 martie, de la ora 11.30, TVR3 v-a propus o ediție a emisiunii „ Locuri, oameni și comori" dedicată domnitorilor și sfinților Moldovei.

 

Locuri, oameni și comori
Acum vreo 400 de ani, un moldovean cu știință de carte spunea pentru ca să nu se înece anii cei trecuți și ca urmașii să știe anii de demult și să nu rămână asemenea fiarelor și dobitoacelor celor mute și fără minte trebuie să știm de unde ne tragem, cine suntem, de ce vorbim același grai și de ce trăim aici și nu în altă parte.
Pe scurt asta se numește istorie, iar acel moldovean deștept se numea Grigore Ureche și de aici începe povestea noastră. Și urmează Vasile Costin, mitropolitul Dosoftei, domnitorul Vasile Lupu și Sfânta Paraschiva, adusă de dânsul la Iași.
Moaștele Sfintei Parascheva se află la Iași și au fost aduse în capitala Moldovei în vremea domnitorului Vasile Lupu și așezate în Biserica Sfinții Trei Ierarhi, ctitorită de el.

Invitații ediției din 3 martie au fost:
  • Istoric literar Valentin Tălpălaru – muzeograf, Casa Dosoftei, Iași
  • Prof. dr. Cătălin Turliuc – istoric, Universitatea «A.I.Cuza» , Iași
  • Pr. prof. dr. Ion Vicovan – decanul Facultății de Teologie Ortodoxă «Dumitru Stăniloae», Iași
***
TVR3 - o coproductie cu Studioul Teritorial TVR Iași
Producător: Emilia Nicolaescu

 

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)

1:50 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
”Dăruiește Românie!”, o nouă întâlnire cu artiști îndrăgiți, sâmbătă, la TVR 3

Victoria Cociaș, Ozana Barabancea, Alexandra Ungureanu, Andreea Toma, Doru Isăroiu & Red Parlament sunt așteptați de Carmen Târnoveanu la ...

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: luni, 15 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Spectacol de referință duminică la TVR: „Chirița în provincie

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă duminică, 21 aprilie, spectacolul „Chirița în provincie", de Vasile Alecsandri, pe TVR3, de la ora 20.00 ...

 

#tvr3