Acum vreo 400 de ani, un moldovean cu știință de carte spunea pentru ca să nu se înece anii cei trecuți și ca urmașii să știe anii de demult și să nu rămână asemenea fiarelor și dobitoacelor celor mute și fără minte trebuie să știm de unde ne tragem, cine suntem, de ce vorbim același grai și de ce trăim aici și nu în altă parte.
Pe scurt asta se numește istorie, iar acel moldovean deștept se numea Grigore Ureche și de aici începe povestea noastră. Și urmează Vasile Costin, mitropolitul Dosoftei, domnitorul Vasile Lupu și Sfânta Paraschiva, adusă de dânsul la Iași.
Moaștele Sfintei Parascheva se află la Iași și au fost aduse în capitala Moldovei în vremea domnitorului Vasile Lupu și așezate în Biserica Sfinții Trei Ierarhi, ctitorită de el.
Invitații ediției din 3 martie au fost:
Istoric literar Valentin Tălpălaru – muzeograf, Casa Dosoftei, Iași
Prof. dr. Cătălin Turliuc – istoric, Universitatea «A.I.Cuza» , Iași
Pr. prof. dr. Ion Vicovan – decanul Facultății de Teologie Ortodoxă «Dumitru Stăniloae», Iași
***
TVR3 - o coproductie cu Studioul Teritorial TVR Iași
* Vor veni pe Drumul lui Leşe oameni din domenii diferite: dirijori, horitori, pictori, coriologi, etnomuzicologi, artişti, manageri, lăutari. Invitaţii ne vor arăta lumea lor prin aduceri aminte. Viaţa lor este un drum care trebuie adus in atenţia telespectatorilor. Viaţa lor este o mişcare prin învârtire. Sunt oameni de ispravă. Telespectatorii vor avea ocazia să le vadă sufletul. Emisiunea Drumul lui Leşe înseamnă un dialog de împăcare şi de bucurie.
Realizator, moderator Grigore Leşe
Producător Mihai Enea
21:50
Memoria tiparului
* Studioul teritorial Tg.Mureş
* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediţii, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, şi ilustrate vizual prin imagini de arhivă, fotografii vechi şi dramatizări.