loader
Foto

Ctitorii domnești în Oltenia

La ”Spirit și credință” redescoperim ctitoriile domnitorilor și boierilor din Oltenia, care în perioada evului mediu au lăsat mărturie bolnițe, biserici și mănăstiri, în dorința de a aduce bucurie credincioșilor și de a uni cerul cu pământul, așa cum spun cărțile sfinte.

 

Dr Liviu Ilie ne vorbește în această ediție despre primele mănăstiri din perioada ultimelor decenii ale secolului al XIV-lea, care sunt menționate de actele domnești numite hrisoave sau porunci; începând cu Vladislav I Vlaicu apar, spune el, cele mai importante mănăstiri din dreapta Oltului: Vodița – cea mai veche, Tismana și Cozia.

”În jurul acestor mănăstiri se construiesc formulele diplomatice, modul în care va evolua cancelaria Țării Românești și documentele mănăstirești pentru următoarele decenii. Cel mai vechi document este de la Vladislav I și el îl dă Mănăstrii Vodița.”

Vodița se află printre primele mănăstiri atestate din Țara Românească, ctitorită de Vladislav I la sfatul călugărului Nicodim, în perioada 1369 – 1374. În timpul războiului austro-turc, Vodița a suferit distrugeri însemnate și, în timp, clădirea nu a mai rezistat. În 1991 s-a decis reînființarea sa.

Tismana, mănăstire dinastică, a început a fi zidită de fratele lui Vladislav, Radu I – primul ctitor și construcția a fost continuată de Dan I și de Mircea cel Bătrân. Tismana (1377-1378) este cel mai vechi așezământ monahal din Țara Românească care este încă activ.

Cozia, ”fortificată cu ziduri înalte, ca o cetate, ctitoria lui Mircea cel Bătrân… a fost gândită ca necropolă domnească şi reprezintă unul dintre cele mai complexe ansambluri mănăstireşti păstrate în Oltenia. Temelia mănăstirii a fost pusă între anii 1386 şi 1388, într-o regiune unde creşteau nuci, numele locului în sine derivând de la termenul peceneg-cumanian coz, adică nuc, care a devenit Cozia.” (info: cozia.arhiepiscopiaramnicului.ro)

Redescoperiți istoria acestor așezăminte sacre în interviul realizat de pr. Marius Reșceanu cu lect.univ. dr. Liviu Ilie, sâmbătă, 31 august, de la ora 9, pe TVR 3.

 

18:00 Se întâmplă acum

* În fiecare seară, de luni până vineri, la ora 18.00, românii devin, în mod real, reporteri, redactori, interlocutori şi gazde în casele lor pentru un program al televiziunii publice. Teme importante, în dezbaterea cărora vocea poporului este cea care contează cel mai mult. „Se întâmplă acum” este cu oameni şi pentru oameni.

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

Transmisiune directă

19:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
(P) Marele Muzeu Egiptean din Cairo se va deschide integral - se pregătește o inaugurare fastuoasă

După o serie lungă de amânări, inaugurarea oficială a Marelui Muzeu Egiptean din Cairo este programată pentru data de 3 iulie 2025. Proiectul ...

“Lumea de aproape”: Ceramica de Cucuteni

“Lumea de aproape”: Ceramica de Cucuteni

publicat: luni, 24 martie 2025

„Toate-s vechi și nouă toate”, spunea poetul Mihai Eminescu în „Glossă”. Nicoleta și Ion Mitroi, doi artiști plastici din județul Teleorman, au ...

Nimfele din apele vindecătoare de la Germisara

Nimfele din apele vindecătoare de la Germisara

publicat: vineri, 21 martie 2025

Cele opt plăcuțe din aur datând din epoca romană, descoperite la Germisara, sunt doar pretextul călătoriei noastre, pentru că însăși așezarea în ...

 

#tvr3